Epres rebarbarás pite
2012. május 13. írta: meiszner.kati

Epres rebarbarás pite


A rebarbara a legkorábban szedhető zöldségfélék közé tartozik, melyet aztán édességként készítünk el, lekvárt vagy csatnit, kompótot frissen vagy télire, és pitéket, tortákat minden mennyiségben.
Mégis a legfinomabb az eperrel együtt eleinte darabos eperlekvárral, majd amikor elkezd érni május közepétől a friss eperrel. Aztán ahogyan leérett az eper utána már nem szedjük a rebarbarát sem, mert nagymértékben megnő benne az oxálsav tartalom. Sajnos ezt nem minden árus tudja, szoktam látni a piacokon később is.

22 cm-es tortaformához

A tésztához:
200g liszt (fele legalább legyen teljes kiőrlésű)
125g hideg vaj
1-2 kanál tejföl hogy összeálljon a tészta
Csipet só
1 evőkanál finom nádcukor

8-12 szál rebarbara (a vastagságtól függően)
20-30dkg eper vagy 3.4 evőkanál darabos eperdzsem
1dl tejszín
1 tojás
2 evőkanál finom nádcukor
3 evőkanál őrölt dió

A tészta hozzávalóit gyorsan hogy meg ne olvadjon a vaj összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 20-30 percre a hűtőbe tesszük.
Egy tortaformát kikenünk, vajjal, belisztezzük, a tésztát kinyújtjuk, akkorára, hogy körben pereme legyen, és a formába helyezzük, a széleit elegyengetjük. Rászórjuk a darált diót, a megtisztított és összevágott rebarbarát, az epret, és ráöntjük az enyhén felvert tojásos tejszínem masszát, amelyben elkevertük a cukrot is.
Előmelegített sütőbe helyezzük, és 30 percig sütjük. A tészta peremet figyelhetjük sütés közben, ha kezd barnulni, ez jelzi a pite elkészültét.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd egy torta tartóra helyezve az asztalnál szeleteljük fel.

Különösen jól mutat, ha a zöld mellett egy-két szál piros nyelű rebarbara is kerül a pitére.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr24504949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása