Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.


Bemutatkozás

Az ételed a gyógyszered
- minden mellékhatás nélkül!




Hirdetés

Közösség

           

Saját tevékenységek

bannervalodisafrany250.jpg

Friss topikok

  • meiszner.kati: @magyar bucó: köszönöm a pontosítást! (2014.10.20. 09:27) Saláta kétféle babból
  • Metaaal: @meiszner.kati: Így igaz.Hideg vízben kezdjük,és gyöngyöző forrásban tartjuk.Vagy leszedjük a habo... (2014.10.02. 09:36) Mikor szép a húsleves
  • WhiteTara: Sosem szerettem az almáspitét, de a kislányom megszerette az oviban, kénytelen voltam sütni. fehér... (2014.09.18. 20:48) Almás pite teljeskiőrlésű lisztből
  • megasün: Biztos nagyon finom lehet ez az étel, lehet hogy én is ki fogom próbálni, mert szeretem a változat... (2014.09.13. 22:08) Lecsós körkép
  • meiszner.kati: köszönöm átlagélettartamra gondoltam, ugyan ezt a kettőt nálam sokkal rangosabb helyeken is összek... (2014.09.09. 19:22) A világ népeinek 10 leghasznosabb konyhája

Partnerek

 

hevizre_banner_kicis (1).jpg

selfness_logo_csillnelkul.jpg

 

Legjobb receptes blogok

Felhaszhnálás

A valódi sáfrány blog képeinek és írásainak felhasználásakor a forrásra való egyértelmű hivatkozással(link megnezvezés) történjen.

Címkék

adalékanyagok (3) áfonyaédeskömény (1) agyagedényben készült ételek (4) ajurvéda (2) ájurvéda (69) ájurvédikus (2) alapanyagok (17) alga (1) algériai konyha (1) alma (8) almás lepény (1) almás pite (1) alma csatni (2) alma torta (1) amalfi citrom (1) amur (1) ananász (1) antioxidánsok (2) antropozófia táplálkozástan (1) arab konyha (3) arctisztítás (1) árpa (1) aszalt (1) aszalt gyümölcsök (3) aszalt sárgabarack (3) aszalt szilva (1) auguszt cukrászda (1) autentikus receptek (134) avokádó (6) ayurveda (1) ayurvéda (3) azeri konyha (1) a (1) a konyha (1) à table francia pékség (1) bab (3) babételek fűszerezése (1) babfélék (2) bab ételek (6) bab saláta (2) bakui lepények (1) bambuszrügy (1) bámia (3) bámia termesztése (1) banán (3) bárány (3) bárány curry (1) bárány vese (1) basmati rizs (4) batáta (3) bazsalikom (7) bébicékla (1) befőzés (2) bejgli (1) beluga lencse (2) bemutatkozás (1) bimbós kel (1) bio (25) biodinamikus (1) biogazdálkodás (6) biokert (61) birs (1) birsalma (1) biryani (1) blini (2) bodzavirág (1) böjt (5) böjti (2) böjti (1) bolgár konyha (2) bor (1) börek (2) borscs leves (1) brokkoli (9) bulgur (1) burgonya (15) burgonyakrokett (1) burgonyapüré (1) burgonya lepény (1) búza (4) búzacsíra (2) búzadara (3) capunti (3) cékla (17) ceruzabab (1) chili (1) chili mártás (1) cicákról (1) citrom (2) citromcirok (2) clafoutis (1) coeliákia (2) csalán (1) csana (2) csatni (4) csatnik (1) cseresznye (1) csicseriborsó (9) csicsóka (4) csipkebogyó (1) csirke (1) csőben sült (1) csokoládémousse (2) csontritkulás (1) csúcsgasztronómia (2) cukkini (13) cukor (1) cukorbetegek étrendje (3) cukorbetegség (1) cukorborsó (2) curry (8) C vitamin (1) c vitamin (3) datolya (2) datolyaszilva (4) datolyaszirup (1) delikátesz (1) délutáni teázás (1) depresszió (1) desszert (29) desszertek (1) dhal (2) diéták (9) díó (1) dió (10) diós padlizsánkrém (1) dip (1) durum liszt (1) édeskömény (3) édesség (37) édességek (11) egészséges (6) egészséges életmód (74) egészséges ételek (1) egészséges táplálkozás (256) egytálételek (46) egzotikus ízek (37) ehető virágok (8) élesztő (2) életmód (4) életstílus (2) elhízás (4) előadás (2) előételek (46) eper (2) eperlekvár (1) erdei gomba (1) ételbemutató (1) ételek (1) ételmérgezések (2) e vitamin (2) fahéj (6) fahéjas túrós sütemény (1) farfalle (2) fekete (2) fekete bab (2) fekete ribizli (1) felfedezések (1) félrefordítások (1) felszerelése (1) fenntartható mezőgazdaság (4) feta sajt (1) fitness akadémia (1) flódni (1) főételek (2) fogas (1) fogyás (2) fokhagyma (2) fokhagymás chili (1) Föld napja (1) fonnyasztott paradicsom (1) főtelek (1) főzelék (1) főzőiskola (15) főzősarok hotel Helios (1) főzőtanfolyam (4) francia konyha (3) francia krémes (1) friss sajt (1) füge (4) füge lekvár (1) fűszerek (12) fűszeres szósz (1) fűszernövények (8) gabonák (38) garnéla (3) garnéla rák (7) gastro humor (1) gasztronómia (4) gazpacho (2) gesztenye (1) gesztenye liszt (1) gluténmentes (1) gomba (13) gombaételek (16) gombamártás (2) görögdinnye (1) görögdinnye dzsem (1) görögdinnye héj (1) görögszéna (6) grapefruit (1) gratin (1) gravlax (1) grill receptek (1) grúz konyha (2) guacamole (1) gumós kömény (1) gyerekek (1) gyermekek táplálkozása (6) gyógynövények (6) gyömbér (2) gyümölcs (3) gyümölcskenyér (2) gyümölcslé (1) gyümölcsök (7) gyümölcsoltó nap (1) gyümölcsös édesség (6) hagyma (6) hagymahéj (1) hajdina (8) hal (4) halak (1) halalaplé (2) halételek (37) halszósz (1) hántolt mungóbab (1) harcso leves (1) házi gyúrt tészta (1) házi kenyér (2) hibiszkusz (1) hipotézis (1) hodújév (1) holloumi sajt (1) humusz (1) hurma (4) húsvét (1) indiai (3) indiai citromfűolaj (1) indiai kenyerek (4) indiai konyha (39) indiai menü (3) iráni konyha (1) italok (7) japán konyha (15) jégcsapretek (2) jégsaláta (1) jiaozi (2) joghurt (1) joghurtos uborkasaláta (1) kacsamell (1) kakukkfű (6) kalács (3) kalinji (2) kanape (1) kapor (5) káposzta (6) kapszaicin (1) karácsony (2) kardamom (5) karfiol (1) kávé (4) kávékülönlegesség (1) kávé világnapja (1) kaviár (2) kelkáposzta (1) kelt tészta (8) kenyerek (4) kenyérfélék (21) kert (1) kerttől az asztalig (2) keserű saláta (1) keserű sóska (1) keshudió (1) kesudió (2) két cica (1) kheera raita (1) kijevi torta (2) kimcsi (3) kínai gyógyító táplálkozás (9) kínai kel (2) kínai konyha (24) kínai metélőhagyma (1) kínai újév (3) klafuti (1) kókusz (2) kókusz tej (4) köles (1) koleszterinszint (6) kömény (1) könnyű ételek (5) konyha (3) konyhafelszerelések (1) könyvajánló (1) koreai konyha (5) köretek (1) koriandermag (1) koriander zöldje (4) körte (1) kovász (2) közel keleti konyha (1) krémes kávé (1) krémlevesek (5) krémsajt (1) kukorica (1) kurkuma (3) kutatás (2) kutatások (1) lasagne (1) lazac (11) lazackaviár (1) lazacpisztráng (4) léböjt (5) lecsó (1) lekvár (1) lelki méregtelenítés (1) lemongrass (1) lencse (4) lencse ártalmas tulajdonságai (1) lenmag (2) lenolaj (2) lepények (4) lepény kenyér (1) lestyán (1) leveles tészta (2) leves (3) levesbetét (1) levesek (47) likopin (1) lima bab (1) listeria (1) lóbab (1) londoni diós szelet (1) lumaconi gigante (1) magas (1) magreb konyhaművészet (4) májbetegek étrendje (1) májbetegségek (1) majoránna (2) mák (3) makréla (1) mandula (1) mangó (4) mangold (7) mángold (1) marokkói konyha (3) mártogató (1) mascarpone (1) masnitészta (2) mazsola (4) medvehagyma (12) medvehagymás gombóc (1) meggy (3) meggy csatni (1) menta (3) méregtelenítés (2) mese (1) mesék (1) metszés (1) mexikói konyha (2) méz (2) microplane reszelők (1) miso (5) mítoszok (1) mizuna (1) mogyorós (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mulcsozás (2) mungóbab csíra (3) nagyvilágból (1) narancs (3) népi gyógyászat (2) nori (1) nuoc mam (1) okra (2) olajok (1) olasz ételek (1) olasz konyha (9) omega3 olajok (1) omega 3 (1) omlós tészta (3) örök fiatalság (1) orosz konyha (9) orosz tárkony (1) padlizsán (29) padlizsán lekvár (1) padlizsán torta (1) pakchoi (1) pakora (2) palacsinta (7) paleolit táplálkozás (1) paneer (2) paprika (7) paprikás csirke (1) paradicsom (28) paradicsom mártás (1) paratha (2) parmezán (1) pekmez (1) pesto (5) petrezselyem (2) petrezselyemzöldje (2) piláf (1) pite (1) plov (2) pogácsa (3) polenta (1) ponty (1) porcsin (1) portulaca (1) posírozás (1) puri (1) quinoa (1) rák (1) rebarbara (1) recept (1) receptek (241) retek (3) retek levél (1) rétes (1) reuma (1) Rezi (1) ribizli (1) ricotta (2) riportok (1) rizottó (1) rizs (29) rizsételek (9) rizsgolyók (1) rizsliszt (1) rizstészta (2) rizs rizs cséplés Vietnam (1) rókagomba (1) rózsavíz (1) rozskenyér (2) rucola (1) rugelach (1) rukkola (2) sáfrány (7) sáfrányszedés (1) sajtos ételek (1) saláta (4) saláták (42) sárgabarack (1) sárgabarack csatni (1) sárgabarack lekvár (1) sárgarépa (15) savanyúság (1) savanyú káposzta (3) scsi (1) selfness (1) shiitake (2) shiitake gomba (8) shimenjii (1) shimenjii gomba (1) (1) sóska (1) spanyol konyha (2) spárga (16) spárgatök (5) spárga termesztése (2) spenót (5) spenótos börek (1) sushi (1) sütemény (5) sütőtök (15) szabdzsi (2) szardella (1) szecsuáni bors (3) szegfűszeg (1) szépség (1) szépség a konyhából (2) szerecsendió (1) szezámmag (2) szezonális (2) szilva (4) szilvás lepény (1) szójaszósz (2) tadzsin (1) tahini (3) talajtakarás (2) táplálék kiegészítők (1) táplálkozás (6) táplálkozás az egészségért (1) tárkony (1) tarlórépa (7) tartósítás (4) táskák (2) tatshoi (1) tavaszitekercs (1) tavaszi ételek (1) tavaszi tekercs (1) távol keleti konyha (3) tazsin (1) tea (3) teák (2) tej (2) tejes italok (1) tejföl (1) tejtermék (1) tejtermékek (3) teljeskiőrlésű liszt (1) teljes kiőrlésű liszt (11) tengeri algák (3) tenger gyümölcsei (1) terhesség (1) természetes arcápolás (2) természetes szépségápolás (2) természetgyógyászat (6) természetgyógyász nap (1) testtömegindex (1) tészta (2) tészták (13) tet ünnepe (1) téveszmék (1) tévhitek (1) thai konyha (6) tisztítókúra (4) tofu (8) tojás (2) tökfélék (1) töltött táskák (1) töltött zöldségek (1) tomatillo (1) tönköly búza (1) tormalevél (1) török (3) török konyha (5) torták (7) tortilla (1) transzzsírok (1) trigonella termesztése (1) tulipánvirág (1) túró (5) túrótorta (3) tűzhely (1) uborka (10) uha (1) újburgonya (2) újkáposzta (1) ukrán konyha (3) umeboshi (1) ünnepek (12) upma (1) üvegtészta (1) üzbég konyha (1) vágódeszka (1) vaj (2) vajas tészta (1) vargánya gomba (1) vegetáriánus (205) vegetariánus (5) vegetáriánusreceptek (1) vérnyomás (4) vese (1) video (19) videók (5) video recept (3) vietnami konyha (4) vietnam konyhaművészete (4) világkonyha (81) vitaminok (1) vörös kaviár (1) vörös lencse (4) wasabi (1) wokban készült ételek (18) zab (4) zablepény (1) zabpehely (3) zeller (1) zellerszár (12) zellerzöldje (3) zöldalma (1) zöldbab (13) zöldborsó (3) zöldfűszerek (1) zöldségalaplé (2) zöldségek (115) zöldségek palacsintatésztában (1) zöldséglevek (1) zöld a hóban (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (2) zsálya (3) zsidó konyha (7) Címkefelhő

Orosz scsi leves


 

Különleges helyet foglal el a jellegzetes orosz levesek sorában a több mint ezer éves múltú scsi. Annál inkább, mert valamikor minden zöldséges levest scsínek neveztek. Később már egyértelműen csak a káposztával készülő leveseket nevezték így.
Igaz manapság is találkozhatunk csalánnal, sóskával, tarlórépával készülő változataival. A scsi meghatározója volt, hogy először elkészítették aztán a kemencébe került a befejezéshez. Úgy tartották ez a nagyon fontos momentum — a scsi lelke.


A scsi talán megunhatatlanságának köszönheti töretlen és mai napig tartó népszerűségét. Szinte minden nap szívesen fogyasztható bármelyik évszakban.

Egyszerű étel mégis meglepi azt, aki először fogyasztja, így esett ez Alekszander Dümával is, aki az orosz scsi nagyszerű ízétől való elragadtatásában magával vitte az eredeti receptet, és belevette a szakácskönyvébe is.


A scsit főzik hús, hal gomba, vagy zöldség alaplé felhasználásával (semmiképpen sem leveskocka!), és tavasszal gyakran készítik sóskával, csalánnal, és spenóttal.
A kész levest szokás „fehéríteni” tejföllel, ami egyben savanyít is, vagy nagyon lágy jelleget ad a tejföl tejszín, 4: 1 arányú keveréke. A scsi készülhet nyers, vagy savanyú káposztából.

Scsi leves savanyú káposztából
4 adaghoz:


1 hagyma apróra vágva
2 evőkanál olaj
400-600g savanyú káposzta
1-2 sárgarépa julienre vágva
1-2 petrezselyem gyökér
2 evőkanál paradicsom sűrítmény
2 babérlevél
só, bors
2 l zöldségalaplé, vagy marhahús alaplé



Amíg fő az alaplé feltesszük a káposztát egy lábasban a paradicsom sűrítménnyel és egy pohár vízzel főni. Azt tartják minél puhább a káposzta annál finomabb lesz a scsi. Ezért akár egy másfél órát is főzhetjük. Az utolsó 15 percben hozzáadjuk az olajon megpárolt hagymát, sárgarépát. Eztán öntjük fel az alaplével és még 20-30 percig főzzük.



További változatai a scsi levesnek, amikor burgonyát, vagy valamilyen gabonafélét is teszünk bele. Ebben az esetben a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk és 20 perccel a főzés befejezése előtt tesszük a levesbe.
Szintén 20 perc kell ahhoz, hogy a rizs, vagy köles megfőjön. Az árpát, amivel szintén nagyon finom a scsi és tápláló, célszerű előfőzni, hogy puha és emészthető legyen. Ezt tehetjük külön vízben, vagy egyszerűen korábban tesszük a levesbe.
Tálaláskor sóval összetört fokhagymát, petrezselyemzöldjét, kaprot, és tejfölt adunk hozzá.

Scsi friss káposztából
4 adaghoz:

500-600g fejes káposzta, vagy kelkáposzta
2 közepes burgonya
1 tarlórépa (lehet vajretek is)
1-2 petrezselyem gyökér
1 nagy hagyma
1 evőkanál paradicsomsűrítmény, vagy 2 friss paradicsom
2 evőkanál olaj
2 babérlevél
6-7 szem bors, só ízlés szerint
2 l alaplé
kapor, és petrezselyemzöldje a tálaláshoz

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a burgonyát kockákra és annyi forró vízben amennyi ellepi puhára főzzük.
Egy serpenyőben az olajon megpároljuk az összevágott hagymát és a gyökérzöldségeket a paradicsommal, és a fűszerekkel, felöntjük a leszűrt alaplével és 15-20 percig főzzük.
Az így előkészített hozzávalókat elegyítjük, és még öt percig kis tűzön összefőzzük.
Ha hússal készítettük az alaplevet, akkor a főtt húst nagyobb kockákra vágjuk és a tányérokba szétosztva rámerjük a levest.
 

2012.05.24. meiszner.kati

Csatlakozás a ValódiSáfrány facebook oldalához: Klikk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!

Címkék: receptek scsi káposzta vegetáriánus egészséges táplálkozás levesek orosz konyha gabonák világkonyha autentikus receptek


A bejegyzés trackback címe:

http://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr994543121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.