Mindenféle méregtelenítő, májregeneráló csupa-csupa számunkra hasznos nyomelemeket, vitaminokat tartalmazó alapanyagokból készülő kompozíció valóban egy „nagy gyógy-ebéd”. A kiválasztott alapanyagok összhangban vannak egymással, elkészítési módjuk kíméletes, gyors, az eredmény egy rendkívüli ízharmónia.
A sáfrányos rizs nagyon jó hatású a migrénes fejfájásoknál, ezen kívül, javítja a vérkeringést, és feléleszti a női reprodukciós rendszert. A spárga a legjobb tavaszi elixír, fogyasszunk minél többet belőle — 100g már fedezi egy felnőtt napi folsavszükségletét. A shiitake gomba mérsékli az öregedési folyamatokat, segít megelőzni a magas vérnyomást, és a daganatos betegségeket, egyensúlyban tartja az immunrendszert.
2 adaghoz:
10-12 szál zöldspárga
4 szárított shiitake gomba vagy erdei gomba
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 evőkanál világos szójaszósz
A sáfrányos rizshez:
5-6 sáfrányszál
1 evőkanál víz
6 evőkanál basmati rizs
1 evőkanál ghí, vagy vaj
2 babérlevél,
3-4 fahéjdarab
3-4 kardamom
forró víz
Az öntethez
150ml száraz fehér bor
30g hideg vaj
A szárított shiitake gombát beáztatjuk egy napra, másnap levágjuk a szárát, a kalapokat átsütjük a felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a szója szószt, az áztatólevet, és annyi vizet, hogy ellepje. Kis tűzön puhára főzzük, közben, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a gomba megpuhult, hagyjuk teljesen elfőni a levét.
Beáztatjuk a sáfrányt egy evőkanál vízben legalább 10 percre .
A rizst, váltott vízben megmossuk, és beáztatjuk 20 percre, majd leszűrjük, és leszárítjuk.
Felmelegítjük a vajat, vagy ghít egy lábasban, beletesszük a babérlevelet, fahéjat, és a kardamomot, és egy percig átforrósítjuk a fűszereket, aztán hozzáadjuk a rizst, azt is állandóan kevergetve 2 percig forrósítjuk. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy egy ujjpercnyire ellepje a rizst, kicsi tűzön lefedve 15 perc alatt puhára főzzük.
A spárga öntetéhez 1,5dl száraz fehérbor elfőzzük, azaz redukáljuk az 1/3 ára, a tűzről levéve belekeverjük a hideg vajat, de már nem főzzük, hanem olvadásig keverjük. Ebben a sűrű, és selymes, savanykásan pikáns mártásban megforgatjuk a 3 percig párolt spárgasípokat, mielőtt tálalnánk.
Tálalás:
Felhalmozzuk a sáfrányos rizst a tányéron, körben nekitámasztjuk a spárgasípokat,- és a tetejére kerül a bársonyosan fénylő gomba kalapja.
Azt, hogy megfőtt a rizs, kóstolás nélkül is nagyszerűen ellenőrizni tudjuk. A két ujjunk között szétnyomjuk a rizsszemet, és ha nem kemény a közepe, akkor elkészült.
A spárga akkor jó, ha a közepén megfogva nem hajlik le a feje, és szép élénk zöld lett a színe.
A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő