Spárga vajas-boros mártásban, szójaszószban főtt shiitake gombával, és sáfrányos rizzsel
2012. május 25. írta: meiszner.kati

Spárga vajas-boros mártásban, szójaszószban főtt shiitake gombával, és sáfrányos rizzsel

 

Mindenféle méregtelenítő, májregeneráló csupa-csupa számunkra hasznos nyomelemeket, vitaminokat tartalmazó alapanyagokból készülő kompozíció valóban egy „nagy gyógy-ebéd”. A kiválasztott alapanyagok összhangban vannak egymással, elkészítési módjuk kíméletes, gyors, az eredmény egy rendkívüli ízharmónia.

A sáfrányos rizs nagyon jó hatású a migrénes fejfájásoknál, ezen kívül, javítja a vérkeringést, és feléleszti a női reprodukciós rendszert. A spárga a legjobb tavaszi elixír, fogyasszunk minél többet belőle — 100g már fedezi egy felnőtt napi folsavszükségletét. A shiitake gomba mérsékli az öregedési folyamatokat, segít megelőzni a magas vérnyomást, és a daganatos betegségeket, egyensúlyban tartja az immunrendszert. 

2 adaghoz:

10-12 szál zöldspárga

4 szárított shiitake gomba vagy erdei gomba

1 evőkanál hidegen sajtolt olaj

2 evőkanál világos szójaszósz

A sáfrányos rizshez:

5-6 sáfrányszál
1 evőkanál víz
6 evőkanál basmati rizs
1 evőkanál ghí, vagy vaj
2 babérlevél,
3-4 fahéjdarab
3-4 kardamom
forró víz

Az öntethez

150ml száraz fehér bor

30g hideg vaj


A szárított shiitake gombát beáztatjuk egy napra, másnap levágjuk a szárát, a kalapokat átsütjük a felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a szója szószt, az áztatólevet, és annyi vizet, hogy ellepje. Kis tűzön puhára főzzük, közben, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a gomba megpuhult, hagyjuk teljesen elfőni a levét.


Beáztatjuk a sáfrányt egy evőkanál vízben legalább 10 percre .
A rizst, váltott vízben megmossuk, és beáztatjuk 20 percre, majd leszűrjük, és leszárítjuk.
Felmelegítjük a vajat, vagy ghít egy lábasban, beletesszük a babérlevelet, fahéjat, és a kardamomot, és egy percig átforrósítjuk a fűszereket, aztán hozzáadjuk a rizst, azt is állandóan kevergetve 2 percig forrósítjuk. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy egy ujjpercnyire ellepje a rizst, kicsi tűzön lefedve 15 perc alatt puhára főzzük.

A spárga öntetéhez 1,5dl száraz fehérbor elfőzzük, azaz redukáljuk az 1/3 ára, a tűzről levéve belekeverjük a hideg vajat, de már nem főzzük, hanem olvadásig keverjük. Ebben a sűrű, és selymes, savanykásan pikáns mártásban megforgatjuk a 3 percig párolt spárgasípokat, mielőtt tálalnánk.

Tálalás:

Felhalmozzuk a sáfrányos rizst a tányéron, körben nekitámasztjuk a spárgasípokat,- és a tetejére kerül a bársonyosan fénylő gomba kalapja. 

Azt, hogy megfőtt a rizs, kóstolás nélkül is nagyszerűen ellenőrizni tudjuk. A két ujjunk között szétnyomjuk a rizsszemet, és ha nem kemény a közepe, akkor elkészült.

A spárga akkor jó, ha a közepén megfogva nem hajlik le a feje, és szép élénk zöld lett a színe.

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr624544811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása