Spárgás burgonyakrokett
2012. május 28. írta: meiszner.kati

Spárgás burgonyakrokett

Már nagyon vártuk az újburgonyát, és ugyan március óta szinte minden nap készül valamilyen spárgaétel nálunk, most végre itt a lehetőség eme két nagyszerű zöldségféle együttes felhasználására.


Az újburgonyának örülhetnek a gyomor nyálkahártya gyulladással, és a fekélyekkel küszködők. A burgonyát nyersen nem fogyasztjuk, viszont a nyers burgonya leve gyógyítja ezen betegségeket. A nyál a gyomornedvek, és a meleg hatására a burgonya dextrinekre bomlik, amely nem izgatja a gyomor nyálkahártyát.


A burgonya a szénhidrát anyagcsere típusú táplálékok közé tartozik. A sárgarépa, cékla és más gyökérzöldségek, cukor formájában tárolják a tápértéket, a burgonya viszont keményítő formájában. Az emberi gyomorban a keményítő fokozatosan bomlik le, nem hoz létre cukrokat, melyeket zsír formájában tartalékol a szervezet. A belőle készült étel könnyen elsajátítható, és nem terheli a gyomrot nehezen feldolgozható ballasztanyagokkal.

A fentiek miatt ne fogyasszuk együtt állati fehérjékkel, viszont az alábbi összeállítás könnyű egymást kiegészítő tápértékeiben, és harmonizál az ízeiben.

Spárgás burgonyakrokett

Hozzávalók 2 adaghoz
6 szem közepes burgonya (újburgonya)
6 szál zöldspárga
15-20g vaj, 1 tojás
1 szál zöldhagyma
só, bors, szerecsendió
liszt, és olaj a sütéshez



A burgonyát megfőzzük, összetörjük, a vajon megpároljuk a karikára vágott zöldhagymát, és a zöldspárgát, sózzuk, fűszerezzük, mindezeket összekeverjük, és nedves kézzel először golyót, majd azt ellapítva lapos pogácsákat formálunk belőlük. Lisztbe forgatás után kevés hidegen sajtolt olajon, mindkét oldalukon megsütjük.
Egy mustáros öntettel készülő római, vagy jégsaláta, mentával, az új cékla levelével, vagy zellerszárral, néhány ehető virággal díszítve nagyszerű kiegészítője ennek az ételnek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr304550805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása