Három egészséges édesség
2012. június 23. írta: meiszner.kati

Három egészséges édesség

Édesség és egészség — gondoljuk nehezen egyező fogalmak, pedig igazából a mértékletességen, és a megfelelő időben történő fogyasztáson van a hangsúly.
Képzeljük el azt a selymesen krémes csokoládémousse-t, amely megőrzi egészségünket, és alakunkat. Úgy hangzik, mint egy mesében. Igen valóban egy mesés hozzávaló a titok nyitja — az avokádó — melynek hasznos tulajdonságai közismertek. Tartalmaz 12 vitamint, és gazdag olyan számunkra elengedhetetlenül fontos nyomelemekben, mint a magnézium, kálium és a réz. A természetes kakaó, amely az avokádó kísérője ebben a receptben a vas és a cinktartalmával kiegészíti. Ezek az alapanyagok együtt biztosítják a szervezetünk számára szükséges antioxidánsokat és ásványi anyagokat.

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő 


Csokoládémousse avokádóból


4 adaghoz
1 nagy érett avokádó

1 evőkanál méz

1 evőkanál árpamaláta

csipet vanília, vagy kivonat

csipet cayenne bors, vagy chili (elhagyható ha nem bírjuk az erőset),

1 teáskanál balzsamecet – málna ecetet használok hozzá

2 evőkanál jó minőségű kakaópor

pirított török mogyoró, és mentalevelek a díszítéshez


Egy keverőgépbe helyezzük a megtisztított avokádót, mézet, cukrot, vaníliát, és a málnaecetet, és pürésítjük. A kapott krémhez adjuk a kakaóport, és ezzel is jól összedolgozzuk.


Az aszalt gyümölcsök önmagukban, vagy teljes kiőrlésű liszttel együtt szintén a sok energiát adó ugyanakkor a szervezetet nem terhelő cukrokat tartalmaznak.


Aszalt gyümölcsös kenyér

A bármikor elővehető sütemények kategóriájába sorolom, és ha nincs tartalékban valóban annyira egyszerű elkészíteni, hogy simán belefér egy ebédkészítés folyamatába.

A nagyobb formához kell:
300-500g aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, datolya, áfonya,stb)

300ml forró víz

100ml napraforgó, vagy mogyoró olaj

 300g teljes kiőrlésű liszt

1 bio sütőpor

1-1teáskanál fahéj, gyömbérpor, szegfűszeg, kardamon

2 evőkanál árpamaláta szirupot is lehet hozzáadni ha édesebbre szeretnénk


Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobbakat összevágjuk, és ráöntjük a forró vizet, belekeverjük az olajat és az édesítőszert. A lisztet és a sütőport átszitáljuk, hozzáadjuk a fűszereket. A nedves és száraz összetevőket elegyítjük, jól elkeverjük, és a kivajazott lisztezett formába tesszük. 180ºC-os sütőben, a kisebb formában 40, a nagyobban 50 percig sütjük. Kivéve ellenőrizzük, hogy átsült-e, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A datolya és a belőle készült szirup a legjobb helyettesítője a finomított cukornak. Nem csak energiát ad, hanem segít megőrizni egészségünket.


Szezámmagos datolyagolyók


200g datolya, 1evőkanál vaj, 2-4 evőkanál szezámmag
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a szezámmagot 1 percig pirítjuk, hozzáadjuk a kimagozott datolyát és kis tűzön tovább pirítjuk állandóan keverve, amíg egy egyöntetű puha pépes masszát nem kaptunk. Hagyjuk hűlni, és amikor már nem forró golyókat formálunk belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr844603759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása