A délelőtti kerti munkák befejezéseként összeszedem az ebédhez való zöldségeket. Ahogyan megyek az ágyások között alakul ki az ebéd végleges formája.
A mai leves alapja néhány shiitake gomba melyet felteszek fél liter vízben főni, és amikor felforr beleteszem az összevágott kerti zöldeket, mint mángold zellerszár és sárgában a cukkini. Mindezt 2-3 percig főzöm, és a tűzről levéve egy egy teáskanál miso pasztát (lehet szójaszószt is) keverek szét benne, és még egy teáskanál almaecettel és összevágott bazsalikomlevelekkel ízesítem.
A zöldségek összetétele az idénytől és a terméstől függően változnak, de mindig garantáltan friss hozzávalókból dolgozzunk, ez a finom és a számunkra szükséges alapanyagokat tartalmazó étel egyik titka. Ha nincsen kertünk a biopiacon szombatonként ugyanilyen egészséges zöldségekhez juthatunk.