Bámia és más zöldségek egy raguban
2012. október 04. írta: meiszner.kati

Bámia és más zöldségek egy raguban

zöldségekkis07.jpg

Ehhez a raguhoz elsősorban bámiára van szükségünk, és sok egyéb zöldségfélére, melyek változatossága szinte határtalan. Most is alapozhatunk a gyökérzöldségekre. Ha  még nem termesztjük a kertünkben a bámiát, ha még nincs kertünk, beszerzési lehetőségek a Szép kis India bolt, és a Vámház téri csarnok. Szárítva és fagyasztva pedig kapható az arab élelmiszer boltokban. Másik fennakadást okozható alapanyaga ennek a receptnek a csicseriborsó liszt, melyet ezúttal (mivel nem szeretem a helyettesítéseket) kiválthatunk a sárgaborsó liszttel, de semmiképpen sem gabonafélével

zöldségekkis08.jpg.

4 adaghoz

18-20 közepes bamia

6-8 kis kerek burgonya

2 közepes sárgarépa

2 közepes padlizsán

8-10 zöld-zöldbab

3 evőkanál olíva olaj

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 teáskanál lepkeszegmag

1 teáskanál római kömény

5-6 curry levél

1 teáskanál kurkuma

1 csipetnyi aszafoetida

2 evőkanál csicseriorsó liszt

1/2 teáskanál cukor

1 evőkanál koriander vagy petrezselyem levél

1-2 zöld chili paprika

1 teáskanál tamarind pép

A zöldségeket megtisztítjuk, és a nagyobbakat 4x4 es darabokra vágjuk. A bámiának, és a zöldbabnak csak a végét vágjuk le egyébként hagyjuk egészben.

Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, ebbe tesszük a fűszereket, először az egészeket, majd a gyömbér, chili paprika, curry levél, és végül  a porított fűszerek. Egy percig pirítjuk  afűszereket, majd belekeverjük  a csicseriborsó lisztet, és most már együtt állandóan kevergetve pirítjuk.

zöldségekkis06.jpg

Fokozatosan hozzáadunk 5-6 dl forró vizet, vigyázva, hogy ne csomósodjon össze a fűszeres pép. Ütemezve, főzési idejük sorrendjében tesszük bele a zöldségeket. Végül hozzáadjuk a tamarindot, ha nem elég savanykás, még némi citrommal is ízesíthetjük,  beletesszük a cukrot, sót.

zöldségekkis05.jpg

Főtt rizzsel és alma csatnival tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr514818877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása