Ehhez a raguhoz elsősorban bámiára van szükségünk, és sok egyéb zöldségfélére, melyek változatossága szinte határtalan. Most is alapozhatunk a gyökérzöldségekre. Ha még nem termesztjük a kertünkben a bámiát, ha még nincs kertünk, beszerzési lehetőségek a Szép kis India bolt, és a Vámház téri csarnok. Szárítva és fagyasztva pedig kapható az arab élelmiszer boltokban. Másik fennakadást okozható alapanyaga ennek a receptnek a csicseriborsó liszt, melyet ezúttal (mivel nem szeretem a helyettesítéseket) kiválthatunk a sárgaborsó liszttel, de semmiképpen sem gabonafélével
.
4 adaghoz
18-20 közepes bamia
6-8 kis kerek burgonya
2 közepes sárgarépa
2 közepes padlizsán
8-10 zöld-zöldbab
3 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál lepkeszegmag
1 teáskanál római kömény
5-6 curry levél
1 teáskanál kurkuma
1 csipetnyi aszafoetida
2 evőkanál csicseriorsó liszt
1/2 teáskanál cukor
só
1 evőkanál koriander vagy petrezselyem levél
1-2 zöld chili paprika
1 teáskanál tamarind pép
A zöldségeket megtisztítjuk, és a nagyobbakat 4x4 es darabokra vágjuk. A bámiának, és a zöldbabnak csak a végét vágjuk le egyébként hagyjuk egészben.
Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, ebbe tesszük a fűszereket, először az egészeket, majd a gyömbér, chili paprika, curry levél, és végül a porított fűszerek. Egy percig pirítjuk afűszereket, majd belekeverjük a csicseriborsó lisztet, és most már együtt állandóan kevergetve pirítjuk.
Fokozatosan hozzáadunk 5-6 dl forró vizet, vigyázva, hogy ne csomósodjon össze a fűszeres pép. Ütemezve, főzési idejük sorrendjében tesszük bele a zöldségeket. Végül hozzáadjuk a tamarindot, ha nem elég savanykás, még némi citrommal is ízesíthetjük, beletesszük a cukrot, sót.
Főtt rizzsel és alma csatnival tálaljuk.