A vendégfogdás egyik számomra legérdekesebb része a "meze" ahogyan ezt Törökországban és a közel Keleten nevezik - amolyan előételek kis tálkákban vagy tálcákon felszolgálva. Az ebéd előtti beszélgetés kísérői, és egyben ezekkel a finom falatokkal készítjük elő a főétkezést is.
A bulgurral és összevágott nyers zöldségekkel készült falatok is egy ilyen előétel, de ugyanúgy lehet több fogással együtt a főétkezés része, vagy önállóan egy könnyű vacsora.
Hozzávalók:
10 evőkanál bulgur (a kisszemű jobban összeáll)
2-3 paradicsom
2 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje, vagy koriander zöldje, menta,
2 evőkanál olíva olaj
só
bors
őrölt koriander
1/2 citrom leve
salátalevelek
A bulgurt leöntjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, és lefedve hagyjuk puhulni egy órán át. Minél jobban záródó az edény annál jobban feltárulnak a szemek.
A paradicsomnak lehúzzuk a héját és kiszedjük a magjait, illetve egyúttal kieresztjük a levét (ha ezt nem tesszük meg, szétáztatja az ételt) Minden zöldfélét összevágunk, a lehető legapróbb darabokra. Majd amikor a bulgur megpuhult, minden hozzávalóval jól összekeverjük, összegyúrjuk (kézzel szoktam végezni) és kis golyókat formálunk belőlük. Salátalevelekre helyezzük, melynek praktikus okai is vannak, nevezetesen, a golyók könnyen szétesnek, így a salátalevéllel együtt vesszük ki (kézzel!).