A padlizsánnal készülő ételek végtelen sorában az egyik kedves receptem ez a diós padlizsán. Tálalhatjuk meleg salátaként, azaz előételnek, és főételnek valamilyen gabonából készült körettel mint rizs, hajdina.
A padlizsán a vérzésekre a vér állapotára hatással levő zöldségféle, megújítja az ereket, csillapítja illetve, megállítja a vérzést. Szintén hatással van a máj és a méh állapotára. Viszont vigyázzanak vele terhesség esetén, mert vetélést okozhat.
A diónak köszönhető egyedi ízvilága és állaga teszi különlegessé. Igen ez egy olyannyira ünnepies étel, hogy , egy tokaji száraz szomorodni a hozzá ajánlott bor.
Tovább fokozhatjuk egy friss salátával, vagy ehető virágokkal a hatást.
A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő
Hozzávalók
2 evőkanál olíva olaj
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 közepes padlizsán
4-5 evőkanál darált dió
1 dl fehérbor
2 dl zöldségalaplé vagy víz
1 teáskanál balzsamecet
1 nagy csokor petrezselyemzöld
só
bors
A padlizsánokat nagy kockákra vágjuk, besózzuk, majd miután levet eresztett, puhára pároljuk.
Az apróra vágott hagymát megpároljuk az olajon (20 perc), ügyelve, hogy meg ne barnuljon, hozzáadjuk a darált diót, belereszeljük a fokhagymát, és átpirítjuk, vigyázva hogy a dió meg ne égjen. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a dió nagyon könnyen megéghet és így már ártalmassá válik, ugyanígy veszélyes szervezetünk számára az avas dió is.
Hozzáadjuk a bort, balzsamecetet, és a zöldségalaplevet, elkeverjük, és beletesszük a megpárolt padlizsánkockákat, borsozzuk, ha kell még sózzuk, és összemelegítjük, most már óvatosan keverve, hogy egyben maradjon a padlizsán