Padlizsántorta, mángoldos lila burgonya, csípős sárgarépa saláta
2012. október 22. írta: meiszner.kati

Padlizsántorta, mángoldos lila burgonya, csípős sárgarépa saláta

MENÜKKIS 04.jpg

A tányéron lévő üde színkavalkád összeválogatása az alapanyagok adottságaitól függenek. Ízben a fehér és lila burgonya között észrevehetetlen a különbség, a zöld nyelű mángold helyett lehetne sárga vagy piros, és a formákon  is  szabadon változtathatunk. Éppen egy nagy kerek padlizsánt vettem le  a kertben, így adott volt,hogy kerek formában fogom elkészíteni. A játékosságot és vidámságot növelik a virágszirmok, és a görögszéna (Trionella foenum graecum) hármas levélkéi. Ezeket az étellel együtt, vagy még inkább utána elfogyasztva, segítik az emésztést. Termesztése különösen a kiskertben nagyon egyszerű, a hűvös késő őszben, vagy most már inkább kora tavasszal vethetjük, laza gyommentes porhanyósított talajba. Az ételekbe belefőzve nagyon finom kesernyés árnyalatot kapunk.

A görögszéna évezredek óta az ételünk a gyógyszerünk alaptézis szerint az egyik alapvető fűszerünk. A keleti konyhák elképzelhetetlenek nélküle,  szinte minden receptben szerepel. Ezért számomra érthetetlen miét kell még ezt is kapszulában árusítani, és a fogyasztásának miért nem a természetes módját válasszuk, aminél egyszerűbbet el sem tudok képzelni. Termeszthetjük saját kertünkben, vagy beszerezhető a keleti fűszernövényeket árusító boltokban.

Most a teljes menü(ebéd) elkészítését fogom leírni, lépésről-lépésre.

Hozzávalók 

A padlizsántortához

1 padlizsán

2 evőkanál olíva olaj

1 nagy vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

5-6 közepes paradicsom

nagy csokor petrezselyemzöldje

bors

olíva olaj a sütéshez

A mángoldos burgonyához

1/2 kg lila és fehér burgonya

1/2 kg mángold

bors

szerecsendió

1 evőkanál vaj, vagy ghí

A sárgarépa salátához

1/2 kg sárgarépa

1 zöldcitrom héja és leve

1 evőkanál olaj

1 chili paprika

2 cm es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál pirított szezámolaj

Megmosunk és megtisztítunk minden hozzávalót, a padlizsánon rajta hagyhatjuk a héját.

A padlizsánt 1 cm-es karikára vágjuk besózzuk és 20-30 percet hagyjuk, hogy kieressze a levét, ezáltal kevesebb olajat fog magába szívni a sütéskor.

A sárgarépát  julienre vágjuk - azaz gyufaszálnyi vékony csíkokra - és besózzuk.

A hagymát, és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olíva olajon megpároljuk. Közben lehúzzuk a paradicsom héját, félbe vágjuk és kieresztjük a levét, majd kockákra vágjuk és a hagymához adva tovább pároljuk. Amikor elfőtte minden levét, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a nagy csokor összevágott petrezselyemzöldjét. 

MENÜKKIS 06.jpg

A burgonyát nagyobb kockákra vágjuk és bő sós vízben feltesszük főni.

A mángold levelek vastagabb szárrészét kivágjuk (még elhasználhatjuk egy zöldségalapléhez) és a vajon megpároljuk.

MENÜKKIS 02.jpg

A sárgarépának kifacsarjuk a levét, kézzel, közben jól átgyúrva azt. Ezzel az eljárással sokkal könnyebben emészthetővé tesszük az amúgy nyers zöldséget. Minden további hozzávalóval elkeverjük, és felhasználásig hűvös helyen lefedve állni hagyjuk.

A padlizsánszeletekről leitatjuk a nedvességet és olajban mindkét oldalát megsütjük. A megsült karikákat nem papírtörlőre szedem ki, hanem ráhelyezem a következőként sülő szeletre, így az fogja az olajat felitatni.

A megsült padlizsánszeleteket alakjuknak megfelelő sütőtálba helyezzük, és közé, illetve a tetejére halmozzuk a hagymás paradicsomos szószt. Már így is tálalható, de ha van időnk egy 15 percre betenni a sütőbe még jobban érvényesülnek az ízei.

A megfőtt burgonyát leszűrjük egy keveset félreteszünk a főzővízből, összekeverjük, és összemelegítjük a mángolddal.

MENÜKKIS 03.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr384860238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása