Japán rizsgolyók avagy Japán rizsgombócok
2012. december 01. írta: meiszner.kati

Japán rizsgolyók avagy Japán rizsgombócok

rizsgolyók kis002_1.jpg

A japán rizsgolyó a legjobban kitalált ételek közé tartozik, Tápláló, a rizs, lazac és az alga hármasa ideális, egyensúlyban vannak benne az ízek és így teljes harmóniát alkotnak.

A rizsgolyók, vagy rizslabdácskák Japánban mindennapos ételnek számítanak, és a vendégeket kínálhatjuk vele az érkezés előtt üdvözlőfalatként, vagy tálalhatjuk a főétel mellé.
Készíthetjük halas, és zöldséges változatban, Japánban gyakran az umeboshi szilvát rejtik a közepébe.

12 rizsgolyóhoz:
200g susi rizs, vagy más rövid szemű ragacsos rizs
300 ml víz
1 evőkanál fehér rizsecet
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só

A rizsgolyók belsejébe:
100 g-os friss lazacfilé

A zöldséges változathoz:
100 g umeboshi szilva, helyette savanyított szilva,vagy savanyított citrom

2 teáskanál világos szójaszósz, bonito halpehely (szárított tonhal pehely) ha nem tudunk hozzájutni ezekhez a jellegzetes Japán alapanyagokhoz, akkor olyat válasszunk, ami a rizzsel egyforma puha állagú, viszont ízben erősen sós, például tonhal konzerv szójaszósszal keverve

12 db 10x15 cm-es nori algalap megpirítva

rizsgolyók kis001.jpg

A rizst addig mossuk, amíg átlátszó tiszta nem lesz a víz rajta. Kimérjük a főzéshez való vizet, ráöntjük, és 20 percig hagyjuk állni, hogy a rizsszemek némileg megduzzadjanak. Ezután feltesszük főni, amikor felforr, lefedjük, kisebbre vesszük a hőfokot alatta, és még 15 percig főzzük. Még 10 percig ne vegyük le a fedőt, sőt egy ruhával le is takarhatjuk.

A halat 3-5 percig grillezzük, vagy forró serpenyőben kevés vajon sütjük mindkét oldalán, amikor kihűlt nagyobb kockákra vágjuk.

A halpelyhet beáztatjuk a szójaszószba.
Az umeboshi szilvát, ha kell, kimagozzuk.

A rizsnek forrónak kell lennie, egyébként nem fog összeállni.
Tehát amire megfő a rizs minden hozzávalót előkészítünk, és egy tál vizet, hogy a kezünket a golyók formázása közben belemárthassuk. Összekeverjük az ecetet, cukrot sót, és megöntözzük vele a forró rizst, majd egy kanállal jól elkeverjük.

Kiveszünk másfél evőkanálnyit a rizsből, a megnedvesített tenyerünkben egy golyót formálunk belőle, majd hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk a közepébe, és ebbe teszünk 1 teáskanálnyit a töltelékből, vagy egy kocka halat, ízesítjük a szójás szósszal, és összenyomjuk felette a rizst, hogy teljesen befedje. Majd egy szép tömör golyót formáljunk belőle. Így folytassuk a golyók elkészítését, közben ne feledjük vízbe mártani a kezünket.

Készíthetjük a rizsgolyókat két háromféle töltelékkel, ilyenkor felcímkézhetjük, vagy meglepetésként tálaljuk őket.

Az alga lapokkal teljes egészében, vagy csíkban befedjük a rizsgolyókat. Ehhez finoman rányomunk a rizsgolyóra egy algalapot, természetesen ügyelve, hogy az egész szépen egyben maradjon.

A teljes ünnepi asztal receptjei megtalálhatóak itt:Ünnepi asztal - hal, zellerszár, narancs, ananász, cékla

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr754940667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása