Sárgarépás kicsari - avagy mungóbabos rizs
2012. december 05. írta: meiszner.kati

Sárgarépás kicsari - avagy mungóbabos rizs

srépáskicsarikis03.jpg

A kicsari — rizs és hántolt mungó bab keveréke fűszerekkel — az ájurvédikus gyógyító táplálkozás és az indiai konyha egyik alapvető étele. Így együtt nagyon kiegyensúlyozott étel és nagyszerű fehérjeforrás. Ez azt jelenti hogy míg a húsok fehérjetartalmának általában a 30%-át tudja szervezetünk elsajátítani, ennek az összetételnek a 70%-át. Ez egy tökéletes étel, amely könnyen emészthető, növeli az életerőt, és a szervezet ellenálló képességét.
Ideális, a monodiétáknál, és a tisztítókúrákban.
A sárgarépa szintén nagyon jól megtisztítja szervezetünket a méreganyagoktól. Pozitív hatással van a légző, emésztő, és kiválasztó rendszerre. Lúgosít, antioxidáns, és a leggazdagabb béta karotin forrás.
Minden ételben kiemelkedik szép élénk narancssárga színe.

srépáskicsarikis02.jpg

4-5 adaghoz
1 pohár hántolt mungó bab
1 pohár basmati rizs
120g sárgarépa kis kokákra vágva
1 evőkanál apróra vágott gyömbér
3 ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj
4cm fahéjrúd
5 szem szegfűszeg
10 szem fekete bors
½ teáskanál kurkuma
csipetnyi asafoetida
¼ tk só
6 pohár víz

Addig mossuk a mungó babos rizst, amíg átlátszó nem lesz a víz rajta.
Ha van időnk, beáztathatjuk a mungó babot néhány órára, ez megkönnyíti az emésztését.


Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál ghít, vagy olajat, beledobjuk a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, fekete borsot, amikor megéreztük a fűszerek illatát, hozzáadjuk a kurkumát, asafoetidát és a sárgarépával együtt 1-2 percig állandóan keverve pirítjuk, majd a mungó babot és a rizst is hozzáadjuk és további 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a hat pohár vízzel. Lefedve felforraljuk, és 5 percig főzzük, majd lecsökkentjük alatta a tüzet a minimumra. A fedőt nem teljesen lezárva még 25-30 percig főzzük. Időnként megkeverjük, hogy le ne égjen, és ha szükséges a vizet pótoljuk, a végén sózzuk.

A sárgarépa mellett más gyökérzöldségeket is használhatunk a kicsarihoz, mint pasztinák, zeller, tarlórépa, petrezselyemgyökér.

A kis tálakban alma csatni, málna ecetes vajrépa, és reszelt gyömbér.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr834947901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása