Sáfrányos rizs almával
2012. december 23. írta: meiszner.kati

Sáfrányos rizs almával

sáfrányosrizskis02.jpg

A sáfrányos rizs édes változatát készíthetjük almával, vagy mazsolával, először vízben főzzük meg a rizst és utána, ha a tejes változat mellett döntünk, felönthetjük annyi tejjel amennyi egy ujjnyira ellepi. Megjegyzem a tejjel sokkal nehezebben emészthető. A fűszerek a sáfrány, fahéj és a kardamom teszi ünnepélyessé a rizst. 

Ennek  a receptnek az aktualitását a tűzhelyem lebontása szolgáltatta. Nevezetesen, hogy ezt főztem utoljára rajta. Valahogyan kimaradt a blog receptjeinél annak kihangsúlyozása, hogy a legfinomabb ételek az igazi tűzön készülnek. Ezeknek teljesen más az indíttatása, mint a mesterséges melegítések során történik. A tűz után következik a gáz, a villany, és a legkevésbé energetikus a kerámialapos főzés. A mikrohullámú sütőt az emberi ételek elkészítéséhez teljesen alkalmatlannak tartom, mint kulináris, mint egészségi megfontolásokból.

Sáfrányos rizs 2 adag

5-6 sáfrányszál
1 evőkanál víz
6 evőkanál basmati rizs
1 evőkanál ghí, vagy vaj
1 evőkanál mazsola
3-4 fahéjdarab
3-4 kardamom
forró víz


A rizst megmossuk, amíg tiszta nem lesz a vize, és beáztatjuk 20 percre, majd leszűrjük. Beáztatjuk a sáfrányt az evőkanál vízbe legalább 10 percre .
Felmelegítjük a ghít egy lábasban, beletesszük a babérlevelet, fahéjat, és a kardamomot, és egy percig átforrósítjuk a fűszereket, aztán hozzáadjuk a rizst, azt is állandóan kevergetve 2 percig forrósítjuk. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy egy ujjpercnyire ellepje a rizst, kicsi tűzön lefedve 15 perc alatt puhára főzzük.
Azt, hogy megfőtt a rizs, kóstolás nélkül is nagyszerűen ellenőrizni tudjuk. A két ujjunk között szétnyomjuk a rizsszemet, és ha nem kemény a közepe, akkor elkészült.

sáfrányosrizskis01.jpg

Két almát megtisztítunk, apró kockákra vágjuk, és egy evőkanál vajon megpároljuk. A tálaláskor a rizs tetejére halmozzuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr394947983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása