Egyik kedvenc tésztaformám a capunti cesarecci, szeretem a nyitott orsó formáját, és ahogyan a belső bordázott felülete felszívja a szószt.Az ideális tészta megválasztása szinte lehetetlen feladat. Igaz hogy vannak klasszikus tésztaételek ahol a forma és a hozzávaló liszt, tojással vagy anélkül a meghatározó. Még egy fontos szempont az évszaknak megfelelő zöldségek alkalmazása lenne, viszont ma már egybefolynak az évszakok, ami a nagyáruházak zöldségválasztékát illeti. Így lehet télen is cukkinis vagy brokkolis tésztát ennünk.
Ebben a szószban egy török tököt használtam amely a paradicsommal együtt üde frissességet ad ennek a tésztaételnek. A pirított fokhagymás szardellás alapon megpárolt paradicsom folytatásaként szinte bármilyen általunk szeretetet zöldséggel gazdagíthatjuk a szószt.
Hozzávalók 2 személyre:
200- 250g Capunti Casarecci tészta
2 evőkanál hidegen préselt olíva olaj
5-6 szardella csík
5-6 gerezd fokhagyma
2-3 paradicsom,frissen vagy tartósított
1dl száraz fehér bor
1 kis tök vagy cukkini
1 kakukkfűág
kis majoránna
só
frissen őrölt bors
a díszítéshez friss bazsalikom
A capuntit tovább kel főzni a szokásos tésztafélékhez viszonyítva, legjobb ha 10-12 perc után elkezdjük ellenőrizni. Nem kell megkóstolni elég elvágni egy darabot, és ha nem kemény a közepe leszűrjük.
Amíg felforr a víz és megfő a tészta éppen elkészül a szósz hozzá.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát és a szardellát , amikor érezzük az illatukat beleöntjük a bort, pár percig forraljuk, majd hozzáadjuk a lehámozott és kis kockákra vágott paradicsomot,és a kockára vágott tököt .Az egészet 10-15 percig főzzük.
A forró tésztát lazán összekeverjük a szósszal és parmezánt vagy friss sajtot reszelünk a tetejére.