Elvesztettük a biológiai kultúránkat — melynek elengedhetetlen része a helyes táplálkozás.
Engem az a tényező nyugtalanít hogy sokan nem tudnak, nem akarnak, vagy nincs lehetőségük helyesen táplálkozni, és ezt a hiányosságot kompenzálják a "vegyileg előállított étellel". Vagyis mértéktelen fogyasztása a táplálék-kiegészítőknek és vitaminoknak, a divatos jól reklámozott salaktalanító készítményeknek, és más antioxidánsoknak.
Szinte ugyanolyan pénzeket költötök ezekre a szerekre, mint a gyógyszerekre. A mesterséges antioxidánsok és vitaminok szedése különösen nagy dózisban ugyanúgy gyengítik a szervezetet, sejt károsodáshoz vezetnek, sőt kapcsolatot állapítottak meg a polivitamin komplexumok és az onkológiai betegségek kialakulása között is.
Az emberiség értelmes tevékenysége értelmetlen eredményekhez vezetett. Egyenesen vitamintrendek alakultak ki, szinte minden magyar ember vitamint szed, a reklámok, orvos, vagy természetgyógyász ajánlására.
Télen és a tavasszal a fáradtság megjelenésével a legtöbben bevásárolnak vitaminokból . Mert különböző helyekről az a sugallatot kapjuk, hogy a hasznos tápanyagok mesterséges helyettesítői nélkül egyszerűen nem fogjuk túlélni, vagy kibírni ezekben az évszakokban. Ugyanakkor egyre több kutatás ahhoz az eredményhez vezet, hogy a mesterséges vitaminok inkább ártalmasak, mint hasznosak a számunkra.
Journal of Clinical Nutrition" publikálta egy 20 éves kutatás eredményét, mely szerint 20%-al magasabb a mellrákos megbetegedések esélye a rendszeresen polivitaminokat szedő nők körében.
35 000 nőt vizsgáltak 49-83 éves korig. Más tényezők is figyelembe voltak véve, melyek rákos megbetegedéshez vezethetnek: életmód, túlsúly, dohányzás, és örökletes tényezők..
Egy másik vizsgálatban 2007 ben a mammográfiás vizsgálat kiderítette, hogy 10 év alatt a megfigyeltek közül 974 nő esetében alakult ki mellrák. Váratlan volt a kérdőívek feldolgozásakor , hogy ezen nők egy harmada multivitaminokat szedett rendszeresen, abban a reményben, hogy megvédik szervezetüket az öregedéstől és a betegségektől.
Olvastam dán, szerb, és amerikai orvosok vizsgálatait , melyek a vitamin komplexumok emésztésre gyakorolt hatásaival foglalkozik Egymástól függetlenül arra az eredményre jutottak hogy bizonyos mértékben növelik az emésztőrendszer daganatos betegségeinek kialakulását. Különösen veszélyes az A vitamin és a béta-karotin kombinációja. 30 %-al növeli a bélrák kialakulásának veszélyét. Egy millió ilyen vitaminkombinációt fogyasztó emberből évente kilenc ezren halnak meg emésztőrendszeri rákos elváltozástól.
1998-ban az egészségügyi világszervezet jelezte, amíg nincs kiegészítő információ a béta karotin és más karotinoidok rákos folyamatokra gyakorolt hatásáról, egyik ilyen készítményt sem terjeszthetik mint rákmegelőző szert. És ugyanitt volt egy másik figyelmeztetés, vagy felhívás. A rák megelőzése friss gyümölcsökkel és zöldségekkel sokkal hatásosabb, mint egy vagy több hasonló anyag táplálék kiegészítők formájában.
Egy német szívbetegségekkel harcoló alapítvány a normálisan táplálkozó ember számára a mesterséges vitaminokat teljesen szükségtelennek tartja. A vitaminok nem előzik meg a rákot, sem az infarktust, nem beszélve a betegségek gyógyításáról.
2003 ban a Lancet nevű folyóiratban volt publikálva az alábbi E vitaminnal és a béta karotinnal kapcsolatos vizsgálatai eredmény. (12 éves kutatás). A résztvevők 82 % -nál a pótlólagosan szedett E vitamin nem csökkentette az érelmeszesedés, infarktus és agyvérzés előfordulását, és nem növelte az élettartamot. A béta karotin amelyből szervezetünkben jön létre az A vitamin. 140 ezer fős vizsgálatban az E vitamint fogyasztóknál némileg magasabb volt a halálozás.
Orosz szakemberek vizsgálatai szerint 2000 ben publikált kutatási eredmények. A szabad gyökök harca az antioxidánsokkal, vagyis a szervezetet a szabad gyököktől "megvédő" anyagokkal.
A fő antioxidánsoknak tartott vitaminok az E, C és a béta-karotin (A provitamin). A tudomány bizonyította, hogy ha 5-10 szeres dózisban szedjük ezeket a vitaminokat, akkor jelentős mértékben csökkentjük a szív és érrendszeri betegségek, és az onkológiai betegségek halálozási valószínűségét, és teljesen megfiatalodunk. Mára pedig bebizonyosodott, hogy semmiképpen nem lassítják az öregedési folyamatokat, és nem altatják el az időt.
A szervezetben meglehetősen jól működő antioxidációs rendszer van. és a magas dózisú antioxidánsok fogyasztása, csak árt. Az egészséges embernek elegendő a saját működő rendszere.
Kiegészítő fogyasztást csak akkor szükséges ha nem működik a saját védelmi rendszerünk. Nagy terhelés esetén, vagy ritka genetikai betegségeknél, melyek gyors öregedéssel járnak.
A Koppenhágai egyetem tudósai szerint, a szintetikus vitaminok szedése, megnöveli az idő előtti halálozás rizikóját. A vizsgálati adatok szerint az antioxidáns komplexumokat szedők, valójában akadályozzák a szervezetet saját természetes védekező rendszerének működését. A korai halál rizikója 16%-al növekszik. A tudósok egyértelműen bizonyították, hogy a mellékhatások csak a szintetikus szerekre vonatkozik, és nem azokra a vitaminokra, melyeket természetes módon a zöldségek gyümölcsök formájában kerülnek szervezetünkbe.
Az angol The Times a Lanchesteri egyetem vizsgálati eredményéről számol be. Hogy szívinfarktust megelőző szernek reklámozott C vitamin standard dózisa egy sor betegséget mélyít el jelentős mértékben.
Még 2000-ben, éves ülésén az American Heart Association kardiológusok egyesületének kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a nagy dózisú C-vitamin sokkal jobban felgyorsítja az atherosclerosis azaz érelmeszesedés fejlődését.
Még 2000 ben az amerikai kardiológiai társaság tudóscsoportja tette azt a bejelentést, hogy a nagy dózisú C vitamin felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását, és folyamatát. A vizsgálatban 570 fő vett részt. Egy átfogó felmérés megállapította, hogy az önkéntesek, akiknek átlagos életkora körülbelül 54 év, úgy találta, hogy ereik jó állapotban vannak. Tizennyolc hónappal később megismételte a felmérést, és megállapította, hogy az a nyaki artériák atherosclerosisa, amely vérrel táplálja az agyat, 2,5-szer gyakrabban jelez elváltozásokat azoknál akik túlságosan sok aszkorbinsavat fogyasztottak. Figyelemre méltó, hogy ezek az emberek egy nap 500 mg C-vitamin szedtek az érelmeszesedés megelőzésére.
A gyermekorvosok megfigyelték az allergiás tünetek növekedését azon gyermekeknél akiket megelőzés céljából C vitaminnal etettek. Hiszen a C vitamin nem gyógyszer, hanem vitamin!
Egyes gyermekeknél megzavarhatja a C-vitamin végtermékekig történő lebontását bizonyos anyagcserét szabályozó enzimek hiánya. A szokásos adag vitamin esetében kompenzálódnának, de magasabb dózis esetében dekompenzáció lép fel. A lebontatlan anyagcsere termékek - oxalátok - allergiát idéznek elő sérthetik a vesecsatornákat, és vesebetegség forrásává vállnak (vesegyulladás), és következményében vesekő kialakulásához vezethetnek.
Pedig ha megnézzük a jó öreg C vitamint(kb 200 éve van némi fogalmunk a vitaminokról) minden friss növényi táplálékban megtalálható, mégis a legtöbb országban a népesség fele nem jut elegendő természetes vitaminhoz. Pedig olyan olcsó és saját magunk által gyűjthető forrásai vannak mint például a csipkebogyó.
A túlzott szintetikus vitaminfogyasztást ellenzők fő érve - hogy sérti a szervezet természetes védekező mechanizmusát, amelyben eredendően megvan a természet által a rákos és más "selejtes" sejtek önpusztító mechanizmusa. A legtöbb tudós is úgy gondolja, hogy a lakosság többségének elegendő az élelmiszerekben lévő természetes vitaminforrások melyeket tartalmazzák a friss gyümölcsök és zöldségek. A növényi élelem, minden szükséges vitamin mellett még körülbelül tízezer egyéb maga a természet által kiegyensúlyozott biológiailag aktív anyagot tartalmaz.
E mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden olyan szintetikus termék amely idegen test a szervezet számára sok esetben inkább árt,mint használ.