A tavaszi tekercs variálhatósága végtelen, lehetnek jellegzetes vietnami, japán, vagy kínai vonásai. Eme három jeles konyha ötvözeteként született változat talán meghozza a tavaszt. A hozzá adható mártások tovább fokozzák a lehetőségeket. A legegyszerűbb szója szósz rizsecettel keverve egy kis cukorral. És megadom a hozzá készült csípős hagymás mártás receptjét is.
Hozzávalók 2 személyre.
6 db tavaszitekercs lap
4 db shiitake gomba beáztatva
12 db garnéla rák
200g bébi spenót levél
só, őrölt bors
A mártáshoz:
2 evőknál viágos szója szósz
2 evőkanál rizsecet
1 evőkanál friss citromlé
1 teáskanál zöld curry paszta
1 zöldcitrom leve és héja
1 evőkanál nagyon finomra vágott mogyoróhagyma
1 teáskanál finomra vágott gyömbér
1/2 finomra vágott chili paprika
1 teáskanál pirított szezám olaj
olaj a sütéshez
A mártás hozzávalóit összekeverjük egy kis tálkában és hagyjuk összeérni amíg elkészül a tekercs.
A tavaszitekercs lapokat átlósan félbevágjuk, így 12 db háromszöget kapunk.
Előkészítjük a tölteléket: a spenótleveleket jól megmossuk, és leszárítjuk, a shiitake gombát szélesebb csíkokra vágjuk. A garnélarákokat ha kell megtisztítjuk, ha túl nagyok félbevágjuk (ekkor értelemszerűen 6 darabbal indítunk).
A tavaszitekercs lapokból egyszerre 4 db ot ecsettel bevizezünk, ráhelyezünk 4-5 bébispenót levelet erre 3-4 gombaszeletet, egy garnélát sózzuk, és mindegyikre kerüljön két fordulatnyi a borsdarálóból.
A háromszög két szélét behajtjuk, és feltekerjük. Hogy jól záródjanak a tekercsek a szélüket megkenjük keményítővel, vagy liszttel, és vízzel. Fontos hogy belülről ne folyjon ki a sütés közben keletkező lé, és kívülről pedig ne folyjon be az olaj a tekercsbe.
A legjobban a mogyoró olajban szeretem kisütni a tavaszi tekercset, ettől finom telt íze lesz és ez az olaj nem fog túlhevülni.
A recept titkos részéhez tartozik, hogy a tekercseket ahhoz, hogy ropogósak legyenek kétszer kell kisütni! Mindig azonnal és forrón tálaljuk!
További titkok a vietnami tavaszi tekerccsel kapcsolatos írásban rejlenek.