A tészta lehet bármilyen valóban hosszú metélt az édeskömény helyett lehet spárgával, zellerszárral,vagy brokkolival készíteni. Ezek közül valamelyik az évszaktól függetlenül mindig rendelkezésünkre áll. Sokkal tartalmasabb lehet csirkehússal, erre különösen megfelel az "áztatott csirke" melynek a rendkívül egyszerű elkészítési módját majd a tavaszi böjtös időszak után adnám közre.
Most pedig jöjjön a tészta. Először előkészítem a zöldségeket, a mártást,ez idő alatt felforr a tészta főzővize.
2 adaghoz:
220g hosszúmetélt
2 evőkanál mogyoróolaj (nem finomított)
1 közepes édeskömény hosszú csíkokra vágva
3-4 db shíítake gomba beáztatva, majd szélesebb csíkokra vágva
3-4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva
1 teáskanál friss gyömbér csíkokra vágva
3 szál zöldhagyma, vagy 1 fej hagyma, csíkokra vágva
1 evőkanál osztriga szósz
1 evőkanál világos szójaszósz
1/2 teáskanál nádcukor
1 evőkanál víz
1 evőkanál kínai főzőbor, vagy sherry
só már nem kell
Egy evőkanál mogyoróolajat felforrósítunk, beledobjuk a fokhagymát, az édesköményt, és 4-5 percig állandóan kevergetve megsütjük (ha nem keverjük levet ereszt a zöldség), és félretesszük.
Elkészítjük a mártást. Ehhez egy csészében összekeverjük az osztriga és szójaszószt a k, és a vízzel.
A kitörölt wokba vagy serpenyőbe öntjük a másik kanál mogyoróolajat, felforrósítjuk, beledobjuk a gyömbért, hagymát, átpirítjuk, hozzáadjuk a shiitake gombát, tovább pirítjuk, majd 4-5 perc múlva a wok széle mentén ráöntjük a főzőbort, és amikor az elpárolgott a mártást. Összeforraljuk, közben úgy időzítsünk, hogy a tésztánk éppen megfőjön, leszűrjük, és a wokba téve lazán összekeverjük a gombás szósszal, és az édesköménnyel.
Tálba szedve uborka csíkokkal, és édeskömény zöldjével díszítve, ha szeretjük az erőset, chili paprikával megszórva tálaljuk.