Hosszúmetélt tészta édesköménnyel és shiitake gombával
2013. március 22. írta: meiszner.kati

Hosszúmetélt tészta édesköménnyel és shiitake gombával

A tészta lehet bármilyen valóban hosszú metélt az édeskömény helyett lehet spárgával, zellerszárral,vagy brokkolival készíteni. Ezek közül valamelyik az évszaktól függetlenül mindig rendelkezésünkre áll. Sokkal tartalmasabb lehet csirkehússal, erre különösen megfelel az "áztatott csirke" melynek a rendkívül egyszerű elkészítési módját majd a tavaszi böjtös időszak után adnám közre.

édesköménysiitakikis01.jpg

Most pedig jöjjön a tészta. Először előkészítem a zöldségeket, a mártást,ez idő alatt felforr a tészta főzővize.

2 adaghoz:

220g hosszúmetélt

2 evőkanál mogyoróolaj (nem finomított)

1 közepes édeskömény hosszú csíkokra vágva

3-4 db shíítake gomba beáztatva, majd szélesebb csíkokra vágva

3-4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva

1 teáskanál friss gyömbér csíkokra vágva

3 szál zöldhagyma, vagy 1 fej hagyma, csíkokra vágva

1 evőkanál osztriga szósz

1 evőkanál világos szójaszósz

1/2 teáskanál nádcukor

1 evőkanál víz

1 evőkanál kínai  főzőbor, vagy  sherry

só már nem kell

Egy evőkanál mogyoróolajat felforrósítunk, beledobjuk a fokhagymát, az édesköményt, és 4-5 percig állandóan kevergetve megsütjük (ha nem keverjük levet ereszt a zöldség), és félretesszük.

édesköménysiitakikis02.jpg

Elkészítjük a mártást. Ehhez egy csészében összekeverjük az osztriga és szójaszószt a k, és a vízzel. 

A kitörölt wokba vagy serpenyőbe öntjük a másik kanál mogyoróolajat, felforrósítjuk, beledobjuk a gyömbért, hagymát, átpirítjuk, hozzáadjuk a shiitake gombát, tovább pirítjuk, majd 4-5 perc múlva a wok széle mentén ráöntjük a főzőbort, és amikor az elpárolgott a mártást. Összeforraljuk, közben úgy időzítsünk, hogy a tésztánk éppen megfőjön, leszűrjük, és a wokba téve lazán összekeverjük a gombás szósszal, és az édesköménnyel.

Tálba szedve uborka csíkokkal, és édeskömény zöldjével díszítve, ha szeretjük az erőset, chili paprikával megszórva tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr195161687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása