KARFIOL ÉS BURGONYA  "ALOO GOBI" EGY INDIAI CURRY MANGÓ CSATNIVAL
2013. április 12. írta: meiszner.kati

KARFIOL ÉS BURGONYA "ALOO GOBI" EGY INDIAI CURRY MANGÓ CSATNIVAL

Közismert alapanyagokból készül olyan fűszerezéssel amely egyensúlyt teremt az ételben, és elhárítja a karfiol durva tulajdonságait, melyek kellemetlenséget okoznak mint pl. a felfúvódás, és gázképződés. Ugyanígy készíthetünk más zöldségekből is ragut, a burgonyát felválthatja a csicsóka vagy a batáta, a karfiolt a brokkoli, illetve adhatunk hozzá zöldborsót is. A fűszereket érdemes beszerezni, mert nem csak csodálatos illattal és íz világgal ajándékoznak meg, hanem sok emésztési probléma megoldását is jelentik egyben.

Hozzávalók:

5 közepes burgonya

1 közepes karfiol

4 evőkanál ghí, vagy olíva olaj

2 teáskanál római kömény

2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál kurkuma

1/2 teáskanál aszafoetida (opcionális, használhatunk helyette fokhagymát)

4 evőkanál víz

1 teáskanál só

350-500 ml sűrű joghurt

3/4 teáskanál garam masala, ha szeretjük az erőset szárított chili paprika

a tálaláshoz:

citrom, paradicsom, koriander zöldje vagy bazsalikom zöldje

Megtisztítjuk a burgonyát, kis kockákra vágjuk, és vízbe tesszük, hogy a keményítő kiázzon belőle. A karfiolt kis rózsákra szedjük, vagy lereszeljük.
Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a római köményt, őrölt koriandert, kurkumát, aszafoetidát, egy percig pirítjuk, és beletesszük a leszárított burgonyakockákat, és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk, hozzáadjuk a karfiolt, és további 2-3 percig pirítjuk. Beleöntjük a vizet és lefedve 15 percig főzzük. A végén jöhet a joghurt, amitől finom bársonyossá válik az ételünk. Ajánlom a sűrű görög joghurtot. Sózzuk, hozzáadjuk a garam masalát, még átkeverjük, és levesszük a tűzről.

MANGÓ CSATNI

A csatni fő szerpe, hogy felélessze az emésztés tüzét, és segítse az emésztés folyamatát. Csak kis mennyiségben, 1-2 teáskanálnyit adjuk az étel mellé.

Ez a csatni zöld mangóból készül, melyet nem nehéz beszerezni, és ezekkel a fűszerekkel együtt nem borítja fel a szervezet egyensúlyát.

Hozzávalók:

1 zöld mangó

1 teáskanál nádcukor

1 teáskanál só

1/2 teáskanál reszelt gyömbér

2 teáskanál friss menta, vagy 1 teáskanál szárított menta.

A mangót meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, és a többi hozzávalóval egy mixerbe tesszük, és pürésítjük. 1-2 teáskanálnyit adunk adagonként az étel mellé.

Főtt basmati rizzsel együtt tálaljuk.

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu

Zene: Varga Endre (Late Night Jazz)


Ételek: Meiszner Kati


Borajánló: Pampetrics György borkereskedő

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr775217758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása