Halas medvehagymás gombóc
2013. április 15. írta: meiszner.kati

Halas medvehagymás gombóc

A tavasz meghozta a változatosság lehetőségét az étrendünkbe. Naponta fejlődnek ki  erdőn mezőn, és a kertekben  a mindenféle jóféle zöldleveles növények. Így megadatott ezek fogyasztása salátákba, levesekbe, zöldséges ételekbe, vagy akár csak a tányért díszíteni üdítő színfoltként. Az első zsenge levelek még nem rendelkeznek olyan intenzív ízekkel, mégis nagy örömmel főzhetjük bele ételeinkbe. 

medvehagymagombócleveskis01.jpg

A  medvehagyma is ezek közé tartozik hasznos tulajdonságairól és ősi felhasználási módjairól már írtam korábban, és minden évben gyarapszik a receptek tárháza is. 

tavaszi kerrtkis10.jpg

Fogyasztásának mennyiségével vigyázzunk, hiszen ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza mint közeli rokona a fokhagyma, csak más mennyiségi arányban. Ebben rejlik gyógyító, tisztító tulajdonsága. Együnk belőle mértékletesen mindössze 8-10 levelet naponta, és szedésekor gondoljunk a növény szaporodására és minden hagymáról csak egy levélkét tépjünk le. Így lehetőséget hagyunk kinevelni a virágját és elszórnia a magját. Ennek köszönhetően nálam az elmúlt 14 év során szinte az egész kertben elszaporodott, a neki megfelelő árnyékos helyeken. Termesztéséről olvashatsz itt.

medvehagymagombócleveskis02.jpg

A gombóc az egyik legcsodálatosabb levesbetét. Beleharapva a legegyszerűbb levest is megváltoztatja, és minden téren tartalmassá teszi.

A halas változathoz halfilét javasolok használni, vagy a halat át kell passzírozni, hogy ne kerüljön szálka a gombócba.

2 adaghoz

50-60 g halfilé, vagy átpasszírozott főtt hal

2 evőkanál búzacsíra

1 evőkanál finom búzadara

1 tojás 

1 kis csokor medvehagyma levél összevágva

só, bors

A halat aprítógépben pépesítjük, belekeverjük a többi hozzávalót, fél órát állni hagyjuk, majd diónyi gombócokat formálva belőle forró de nem lobogó sós vízben kifőzzük.

Szinte bármilyen leveshez adhatjuk, leginkább a halleveshez illik.

A hal fejéből és aprólékából a húsleveshez hasonló módon alaplevet főzünk.

medvehagymagombócleveskis03.jpg

Leszűrve, julienre vágott zöldségeket teszünk a lébe , itt póréhagyma, shiitake gomba, sárgarépa, fehérrépa, ezekkel 5 percig főzzük, és a medvehagyma gombócokkal együtt tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr275223169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása