Medvehagymás csalános vörös lencse leves
2013. április 17. írta: meiszner.kati

Medvehagymás csalános vörös lencse leves

A vörös lencse, medvehagyma, kínai metélőhagyma, zsenge csalán levelek, petrezselyemzöldje, így együtt táplál és tisztít, üde zöld színekkel és ízvilággal, a tavaszt idézve asztalunkra.

csalánosdhalkis04.jpg

A medvehagyma nagyon hasznos egészségvédő növény, gyorsan megszabadít bennünket a tavaszi fáradtságtól.

Antibakteriális, féregűző, és a gyomor működés aktivizálására, érelmeszesedésre használható, jó vértisztító,  enyhe vízhajtó, és általános erősítő. Segíti az emésztést, gyulladásgátló, gombaellenes hatású.

Nem véletlenül adta  a természet ilyenkor tavasszal a medvehagymát, mert segít a májnak megújulni a téli nehéz táplálkozás után. Csökkenti a vérnyomást és a  koleszterinszintet, ennek következtében az érelmeszesedést, gátolja a vérrögképződést, emlékezetjavító.

A csalán vértisztító a tavaszi tisztítókúrák, böjtök leghatékonyabb  gyógynövénye. Szinte mindenhol megtalálható erdőn mezőn de hagyhatunk a kertünkvben is egy kis csalános zugot, ahonnét mindig szedhetjük . Gyógyír erjesztett leve a növényeknek és ételekbe belefőzve, teaként fogyasztva a gazdának.Feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. 

vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének, sokkal könnyebben emészthető. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.

Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával, egy ízletes gyorsan elkészülő, és könnyen emészthető ételt kapunk.

csalánosdhalkis01.jpg

Dhalnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljes értékű tápláléka a védikus konyhának.

1 csésze piros lencse
2 l víz
1 evőkanál ghí vagy vaj, vagy olíva olaj
2 db babérlevél
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1 kis chili paprika
3 paradicsom meghámozva apróra vágva (elhagyható)
2 közepes sárgarépa, lereszelve
2 evőkanál citromlé, vagy almaecet
2 evőkanál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje
1 teáskanál só

tavaszi zöld levelek, csalán, medvehagyma, kínai zöldhagyma, petrezselyemzöldje


Vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején hozzáadjuk a sárgarépát, és 30 percig főzzük.
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk és a leveshez öntjük.

csalánosdhalkis03.jpg

Összevágjuk a tavaszi zöldeket, belekeverjük a levesbe, és  lefedve összeforraljuk, Néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, vagy almaecetet.

csalánosdhalkis02.jpg

A vörös lencse levesről készült video    http://valodisafrany.blog.hu/2012/09/22/indiai_menu_dhal_voros_lencsebol_parathaval_video#axzz273FJGsQp 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr945230773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása