TEJSZÍNES BURGONYA GRATIN SOK MEDVEHAGYMÁVAL ÉS FOKHAGYMÁVAL
2013. április 22. írta: meiszner.kati

TEJSZÍNES BURGONYA GRATIN SOK MEDVEHAGYMÁVAL ÉS FOKHAGYMÁVAL

TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGÉRT

Tegyünk a Bolygónkért és Önmagunk egészségéért a húsmentes táplálkozással a FÖLD NAPJÁN!!! Két nagyszerű vegetáriánus recept erre a napra.

Az ősi görög orvos és filozófus Hippokratész szerint „Étrendünk minden egyes eleme hatással van testünkre, valamilyen módon megváltoztatja azt. Ezektől a változásoktól egész életünk függ, akár egészségesek, akár betegek, akár lábadozók vagyunk. Nincs tudás, melyre ennél nagyobb szükségünk lenne”.

Aki szeretné saját kezébe venni egészségi állapota feletti irányítást, kis életmód változtatással, és a mértékletességgel, amely rendszeressé válik komoly eredményeket érhet el.
Ehhez ad némi tudást ez a figyelemfelkeltő blog, ahol mindig talál valamilyen új receptet, amit már kipróbáltam, és jól beváltak az egészséges étrendi javaslatokban.


Táplálkozás az egészségért program


1. A betegségek megelőzésére.
2. A kialakult problémák betegségek legyőzésére.
3. A korai öregedés ellen.
4. Jó közérzetünk megőrzésére.

A legkönnyebben emészthető ételek a zöldségfélék, különösen hasznos vitamin és nyomelem tartalmuk, ha vegyszermentesen termesztett, és frissen szedett, amit a belőle készült étel gazdag íz világa is bizonyít.


Ez a  SÜTŐBEN SÜLT ZÖLDSÉG recept önmagában is fogyasztható, de adhatjuk köretként bármihez. Gyorsan és előre előkészíthető. Sütési ideje 20-30 perc.
Hozzávalók: kis mogyoróhagyma, vagy újhagyma, fokhagyma, vagy medvehagyma, olíva olaj, kakukkfű, só, bors.
Felhasználható zöldségek: sütőtök, sárgarépa, zeller, cékla, tarlórépa, burgonya, csicsóka, és bármi más az idénytől függően.
Lehet egyféle zöldségből, vagy együtt többféléből készíteni, ezeket
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, 3x3 cm-es darabokra vágjuk, és egy sütőtálba tesszük. A hagymát és a fokhagymát (sokat !) nem tisztítjuk meg, csak megszabadítjuk a könnyen leváló részektől, megmossuk és a többi zöldség közé keverjük. Megszórjuk kakukkfűvel, sóval, borssal, megöntözzük az olíva olajjal, és kanállal, vagy a legjobb kézzel összekeverjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép arany barna foltok jelennek meg a tetején. (közben egyszer kétszer megkeverhetjük, hogy az edény aljára lefolyt olaj megint bevonja a zöldségeket, de ezt már mindenképpen kanállal tegyük).

Burgonyagratinmedvehagymávalkis01.jpg

A sütőben való un csőben sütés a francia konyhai hagyományok értelmében gratinírozás könnyű változata ez a TEJSZÍNES BURGONYA GRATIN SOK MEDVEHAGYMÁVAL ÉS FOKHAGYMÁVAL

Burgonyagratinmedvehagymávalkis02.jpg

A sok vékony fokhagymaszelet, és az idényjellegű medvehagyma különlegesen ízletessé teszi ezt az önmagában is csodálatos ételt, A burgonyát nem kell előre megfőzni, hanem meghámozzuk és egy zöldséggyaluval amilyen vékonyra lehetséges - szeleteljük. Aztán hideg vízben jól átmossuk, hogy minél több keményítőt kimossunk belőle, és így nem fognak annyira összetapadni a szeletek. Egy kivajazott tűzálló tálba tesszük.

Burgonyagratinmedvehagymávalkis04.jpg

Egy egész fokhagymát megtisztítunk és a gerezdeket szintén nagyon vékony szeletekre vágjuk, és a burgonyához adjuk. Most jön az idényzöldség a medvehagyma zöldje. Ezt csíkokra szeljük és szintén a burgonyához adjuk. Ráöntünk annyi enyhén sózott tejszínt, vagy tejet, amennyi éppen ellepi a burgonyát.

Burgonyagratinmedvehagymávalkis03.jpg

A tetejére kis vajdarabkákat teszünk, betesszük a 120 fokra előmelegített sütőbe, és két két és félórát  hagyjuk is ott. Amikor kezd barnulni a teteje, és a burgonya beszívta a tejszínt kivehetjük.  A gyorsított változat nem lesz ennyire egyöntetűen omlós, de az ízek változatlanok. Ekkor 180 fokos sütőben elegendő 30-40 percig sütni, azért ellenőrizzük megpuhult-e teljesen a burgonya mert a főzési ídő fajtánként változó lehet.

Fűszerezhetjük, őrölt fehér borssal, fekete borssal, és szerecsendióval. Néhány zsálya levelet is szoktam beletenni, amitől nem csak különlegessé válik az ízvilága, hanem könnyíteni fogja a felhasznált tejtermék nyálkaképző tulajdonságait.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr405238385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása