Mángoldos padlizsán curry mungóbabos rizzsel és sárgabarack csatnival
2013. május 07. írta: meiszner.kati

Mángoldos padlizsán curry mungóbabos rizzsel és sárgabarack csatnival

Az összeállítás alapja a mángold, mivel az első kertből szedhető zöldségek közül való. Szinte minden nap bekerülhet étrendünkbe valamilyen formában. A padlizsánpalántákat még csak most ültettem ki a kertbe, így az  egy  melegebb éghajlatú országból származik. A hántolt mungó babos rizs, melyet   kicsarinak neveznek,  az ájurvédikus gyógyító táplálkozás és az indiai konyha egyik alapvető étele. Így együtt nagyon kiegyensúlyozott étel és nagyszerű fehérjeforrás. Ez azt jelenti hogy míg a húsok fehérjetartalmának általában a 30%-át tudja szervezetünk elsajátítani, ennek az összetételnek a 70%-át. Ez egy tökéletes étel, amely könnyen emészthető, növeli az életerőt, és a szervezet ellenálló képességét. Ideális, a monodiétáknál, és a tisztítókúrákban. A sárgabarack csatni elkészítése igen egyszerű, még ha nem is készítettünk ilyent, alapanyagként darabos házi sárgabarack lekvárt használhatunk hozzá.

mángoldos padlizsánkis01.jpg

Mungó babos rizs

4-5 adaghoz
1 pohár hántolt mungó bab
1 pohár basmati rizs
1 evőkanál apróra vágott gyömbér
3 ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj
4cm fahéjrúd
5 szem szegfűszeg
10 szem fekete bors
½ teáskanál kurkuma
csipetnyi asafoetida 
¼ tk só
6 pohár víz

Addig mossuk a mungó babos rizst, amíg átlátszó nem lesz a víz rajta.
Ha van időnk, beáztathatjuk a mungó babot néhány órára, ez megkönnyíti az emésztését.

Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál ghít, vagy olajat, beledobjuk a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, fekete borsot, amikor megéreztük a fűszerek illatát, hozzáadjuk a kurkumát,  asafoetidát 1-2 percig állandóan keverve pirítjuk, majd a mungó babot és a rizst is hozzáadjuk és további 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a hat pohár vízzel. Lefedve felforraljuk, és 5 percig főzzük, majd lecsökkentjük alatta a tüzet a minimumra. Lefedve még 25-30 percig főzzük. Időnként megkeverjük, hogy le ne égjen, és ha szükséges a vizet pótoljuk, a végén sózzuk.

Mángoldos padlizsán

mángoldos padlizsánkis05.jpg

egy nagy csokor mángold (120-200g)
egy közepes padlizsán
egy deciliter olíva olaj
egy teáskanál fekete mustármag
egy teáskanál római kömény
egy teáskanál kurkuma
egy teáskanál őrölt koriandermag
egy evőkanál apróra vágott gyömbér
egy chili paprika

A mángold levelet mivel sok élősködő lehet rajta, és a padlizsánt mivel konvencionális termesztésből származik, beáztathatjuk hidrogén peroxidos ( HP)vízben A gyógyszertárakban kapható 3%-os HP ezt hígítjuk vízzel, egy teáskanál HP 4 liter vízhez arányban. Ebben áztatva a zöldségeket 20-30 percig lebontja a felületükön lévő permetszereket, és elpusztítja az élősködőket, és a baktériumokat.

mángoldos padlizsánkis04.jpg

Egyébként jól megmossuk a zöldségeket, a mángold leveleket leszárítjuk, ha nagyon vastag  eltávolítjuk mint a spenótnál,  és csíkokra vágjuk, a padlizsánt pedig először hosszában negyedekre, utána keresztben 2-3 cm-es szeletekre vágjuk, így vastag darabokat kapunk.

mángoldos padlizsánkis03.jpg

Az olíva olajat felforrósítjuk egy serpenyőben vagy wokban, beletesszük a padlizsán darabokat, és állandóan kevergetve megsütjük, ha több olajra lenne szükség még öntünk hozzá, és a sütés végén a felesleges olajat leöntjük. Amikor megsültek a padlizsán darabok a wok szélére húzzuk és az olajban megpirítjuk először a darabos utána a por fűszereket.
Hozzáadjuk agyömbért és achilit ezeket is pirítjuk 1-2 percig.

mángoldos padlizsánkis02.jpg

Beletesszük a mángold leveleket, és kevergetve összefőzzük. Amikor a levelek összeesnek látjuk kell e kis vizet önteni hozzá, és 4-5 percig főzzük még.

Sárgabarack csatni

6 evőkanál darabos házi sárgabarack lekvár
1 teáskanál ghí, vagy olíva olaj
2-3 cm es fahéjrúd
3 szegfűszeg
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 szárított chili paprika kimagozva
1/2 teáskanál kurkuma

A ghít felmelegítjük beletesszük a chilit, gyömbért, és a többi fűszert, 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a lekvárt, annyi vizet hogy 15 percig főzzük és le ne égjen,a végén pedig besűrűsödjön.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr305285894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása