Mi is az a gumós kömény - és belőle egy leves
2013. július 04. írta: meiszner.kati

Mi is az a gumós kömény - és belőle egy leves

 gumősköménykis01.jpg

Legkedvesebb zöldségeim közé tartozik a gumós kömény, sajnos nem minden évben sikeres a termesztése, a nagy melegben gyorsan virágba megy, és ekkor felhasználhatóságát tekintve már semmiben sem különbözik közeli rokonától az édesköménytől, melyet a magjáért termesztenek. Érdekes módon köztudott hogy a hasfájós kisbabának édeskömény teát kell adni, aztán mindenki megfeledkezik róla pedig igen sok emésztőrendszeri problémát megelőzhetnénk a fogyasztásával. Tudják ezt a Földközi tengeri népek, és különösen a francia, és az olasz konyha közkedvelt zöldségféléje.

Levesek, saláták, kőretek nagyszerű alapanyaga. Különösen a halhoz ajánlom, mivel  nagyon harmonikus összhangot érhetünk el vele.

Segít a nehéz ételek emésztésében, méregtelenítő, görcsoldó hatása van. Önmaga sem tartalmaz sok energiát, és csökkenti az éhségérzetet, így a kímélő étrend fontos összetevője. Nyomelemekben mint kalcium, vas, magnézium, és foszfor közepesen gazdag. Nem kiemelkedő mennyiségben, de tartalmaz B1, B2, PP,C és A vitamint. Igen jelentős a szénhidráttartalma (100g-ban 2,6 g).

Nálunk is termeszthető kora tavaszi vetéssel, és  palántázással, vagy júniusi helyben vetéssel az őszi téli időszakban.

gumősköménykis03.jpg

Nem nehéz kitalálni, hogy az idén sikerült a termesztése a Domonyvölgyi biokertészetnek köszönhetően ahonnét kaptam a palántákat. Így sokszor kerül nálunk az asztalra, és ennek köszönhetően a blogon is fog szerepelni. Bátran főzzétek kedves olvasóim. Kapható a nagyobb zöldségeseknél, télen csak importból, de most a hazai terméssel is lehet találkozni, a biopiacon mindenképpen.

gumősköménykis02.jpg

Egy egyszerű leves amely gyorsan elkészül, mint minden zöldséget az édesköményt se főzzük túl, 5-6 perc elegendő hozzá. Ellenőrizhetjük, amikor a kés belecsúszik már puha. Az esetleges fás részek amúgy sem fognak megpuhulni akármeddig főzzük. Ezeket felhasználhatjuk zöldség alaplé készítéséhez.

2 adaghoz egy kisebb vagy fél nagy gumóskömény

1 kis hagyma

1 paradicsom

1 szelet gyömbér

1/2 teáskanál görögszéna mag

 1 darabka tengeri alga

1 teáskanál miso, vagy szójapaszta

1 teáskanál világos szójaszósz

1/2 teáskanál csípős curry paszta (használhatunk más erős pasztát, vagy elhagyható)

1/2 teáskanál szezám olaj, frissen őrölt bors

Egy lábosban felteszünk 1/2 liter vizet forrni, hosszúkás szeletekre vágjuk a gumós köményt, hagymát. Lehúzzuk a paradicsom héját és kis kockákra vágjuk. A gyömbért, és a beáztatott algát vékony csíkokra szeljük. Mindezeket beletesszük a felforrt vízbe, és 5-6 percig lefedve főzzük. Ízesítjük a további hozzávalókkal, kivéve a szezám olajat, és a borsot, melyet csak tálaláskor teszünk a levesbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr625391178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása