Szezámos zöldségek
2013. július 22. írta: meiszner.kati

Szezámos zöldségek

A szezámmag már közismert a magvas kenyerek, és péksüteményeknek köszönhetően, ahol termesztik, alapanyagként használják a legkülönbözőbb zöldséges ételekben, süteményekben. Ajánlom, legyen mindennapos az ételeinkben, hiszen a frissen őrölt szezámmag erősíti a májat és a vesét, tonizálja a szervezet nedveit. Enyhíti a reumás tüneteket. Még jobban fokozzuk hatását ha este beáztatjuk, vagy enyhén megpirítjuk. Gazdag B1, B2, A, E vitaminforrás a nyomelemek közül, magnéziumot, káliumot, foszfort tartalmaz, és sokkal több kalciumot mint a tehéntej. A zöldségekkel együtt a bennük lévő klorofillnak köszönhetően szervezetünk sokkal jobban tudja hasznosítani. Ezért, finom főtt basmati rizzsel együtt ez egy teljes értékű étel. A mellé tálalt friss saláta olíva olajjal és citrommal biztosítja az emésztő enzimeket és lúgosítja a szervezetet.

cukkinikkis02.jpg

A tökfélék, cukkini, spárgatök, patison ma már igen változatos színekben és formákban áll rendelkezésünkre. Szeretem a változatosságot a kertben és konyhában egyaránt. Természetesen egyik nincs a másik nélkül.  A termesztésük teljesen megegyezik minden tökfélének, viszont ha nem akarunk saját keresztezett fajtákat akkor ültessük a kert különböző részeibe őket, minél távolabb egymástól. 

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Zene: Late Night jazz
Ételek: Meiszner Kati

Hozzávalók:

1/2 kg különböző színű cukkini, és spárgatök

1 piros színű paprika, 2 evőkanál olíva olaj

1 teáskanál mustármag

1 teáskanál görögszéna mag

60g szezámmag

só, frissen őrölt bors

A cukkíniket, és a paprikát kis kockákra vágjuk, a szezámmagot enyhén megpirítjuk, és megőröljük egy kávédarálón, vagy mozsárban összetörjük.
Egy mély serpenyőben felmelegítjük az olajat, megpirítjuk a fűszereket, majd beletesszük a cukkinit, paprikát 2-3 percig pirítjuk, felöntjük 1dl vízzel, és belekeverjük a megőrölt szezámmagot. Lefedve 5-6 percig főzzük.
Főtt rizst és friss salátát adunk hozzá.

Ezt a receptet elkészíthetjük más zöldségekkel, mint a karfiol-sárgarépa, brokkoli-petrezselyemgyökér, vagy pasztinák.

Ha megtetszik sűríthetjük szezámmaggal leveseinket, és a főzelékeket.

A fűszerezéssel mértékletesen bántam, de aki szereti az indiai konyhát, kiegészítheti kurkumával, római köménnyel koriander maggal, és a tálaláskor a zöldjével.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr405417852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása