Zöldcitromos csirke almával és gombával
2013. július 26. írta: meiszner.kati

Zöldcitromos csirke almával és gombával

A kíméletes húskészítés legkülönbözőbb módjait találhatjuk meg a Keleti konyhák ételeinél. Az egyik ilyen eljárás egy alaplében történő kis tűzön való főzés. Mivel még a lebőrözött csirkehús is tartalmaz zsírt, ezzel az eljárással a húsok zsírtartalmát csökkenthetjük. A nyugati konyhákban ezt a módszer posírozás néven közismert. Most kezdhetjük felismerni mennyi mindent is készítünk ily módon, és hány ételnél alkalmazhatjuk a továbbiakban. A hús garantáltan puha, porhanyós, és ízletes  lesz.

csirkealmahimejiikis04.jpg

4 adaghoz

Az alapléhez

3 l víz

1 póréhagyma karikákra vágva

1 vöröshagyma  karikákra vágva

1 cm-es gyömbér csíkokra vágva

5-6 gerezd fokhagyma a héjában

3-4 babérlevél

10-12 szen fekete bors

1/2 teáskanál görögszéna mag

1/2 teáskanál nádcukor

 

4 csirkecomb 

2-3 evőkanál olíva olaj

só , őrölt bors

A gombás almához

1 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál vaj

1 nagy vagy két kisebb alma

100 g friss shiitake, vagy shimenjii gomba

1 zöld citrom héja és leve

2 teáskanál almaecet

1 teáskanál nádcukor

 

A vizet az alaplé hozzávalóival feltesszük főni, amikor felforr beletesszük a megmosott csirkedarabokat nagyon kis tűzön, hogy éppen gyöngyözzön a lé főzzük 20-25 percig. Ezután jól lefedjük és a húst 2 órát állni hagyjuk a lében.

A húst óvatosan mert már nagyon puha egy lapáttal kiemeljük és hagyjuk lecsöpögni.

Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat és a húst  besózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalán átsütjük. Egy sütőtálba tesszük az olajat ráöntjük és 220-240 fokosra  előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivéve letakarva 10 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a gombás almát.

Egy serpenyőbe felmelegítjük az olajat, karamellizálljuk benne a cukrot, beledobjuk az almaszeleteket, a gombát, és nagy lángon állandóan kevergetve pirítjuk 3-4 percig, hozzáadjuk, a vajat az almaecetet 1 dl alaplevet, a zöld citrom héját, sózzuk borsozzuk.

Tálaláskor megöntözzük a zöld citrom levével.

Ezt az étel bármilyen szárnyashúsból is elkészíthetjük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr455425338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása