Sült fügelekvár
2013. augusztus 28. írta: meiszner.kati

Sült fügelekvár

sültfügelekvárkis01.jpg

Amikor már a fügebokrok meghaladják az embermagasságot, azaz széltében hosszában 2 méter felettiek, akkor egyszerre rengeteg füge terem rajtuk. Elönt mindent a füge ebben az időszakban  akárhová megyek tudják, hogy feltétlenül jön velem egy doboz füge is. A magasban beérő termések egyértelműen a madaraké, és még mindig rengeteg füge érik be napról napra. A szomszédasszony próbált meggyőzni, hogy nincsen jobb pálinka mint a fügéből készült, na talán a berkenye  - szerinte. Engedélyezett vagy nem, de pálinkafőzésre biztosan nem adom a fejem, marad a fügelekvár, és a szárított füge. Mindazok ellenére hogy neves hozzáértők szerint a nálunk termő füge nem aszalható-szárítható , lásd Bálint gazda és aztán tőle copyzva sok más oldalon találkozhatunk  ezzel az információval. Nem tudom nekik mennyi fügetermésük van. Akinek viszont van fügebokra, vagy már magától rájött, vagy nyugodtan bátorítom abban , hogy szárítson, aszaljon fügét, és egész télen lesz saját termésű aszkorbinsav, kén és cukormentes aszalt fügéje.

A fügelekvár nemigen nyerte el a tetszésemet, ugyan készítettem cukorral,és anélkül - hiszen a füge nagyon édes. Még leginkább a szilvával cukor nélkül összefőzött variáció jött be, aztán az idén fügét sütöttem egy ebédhez, de nem lett feltálalva.  A  pakoláskor ott van a tepsi sült füge, hát gondoltam megmenthető ha lekvárt főzök belőle. A végeredmény fantasztikus! 

A sült fügelekvárhoz 

3 kg füge

40 dkg finomítatlan nádcukor

1 rúd vanília

1 rúd fahéj

A fügéket egyben, szorosan egymás mellé helyezzük egy sütőlapra. 150 fokon legalább 40 percig sütjük.

20 dkg  cukorból a fűszerekkel együtt  2dl vízzel szirupot készítünk. A forró szirupba beletesszük a sült fügéket.

Másnap 10 dkg cukrot teszünk  hozzá és felforraljuk. Ezt harmadnap megismételjük, forrón  üvegekbe merjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A mesés füge mellett, ha szeretnénk többet tudni erről a gyümölcsről ajánlom korábbi írásomat a fügérőla füge termesztéséről, és a füge hasznos, gyógyító tulajdonságairól.

A fügemese pedig elvisz bennünket a fügetündérek világába.

«Furcsa - a Világ teremtése óta, nevelődnek a fügebokraim a Földön, melyek édes terméseikben összegyűjtötték a napsugár, a víz a szél és a föld ajándékait az emberek meg csak a leveleit használják, és nem is törődnek a termésével» - mondta a fügetündér  tovább...

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr975481193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása