Vargánya gomba hajdina kásával és hozzá két saláta
2013. szeptember 14. írta: meiszner.kati

Vargánya gomba hajdina kásával és hozzá két saláta

vargányakis03.jpg

Az esős ősz sok gombával jár!  Erdőn, mezőn, de még a kertben is megjelennek mindenfelé szinte keresni sem kell őket, ilyenkor nem tudnak annyira elbújni. Szedésük óriási élményként megélhető esemény, még a gyakran gombászó ember számára is.

Ez az összeállítás úgy kezdődött, hogy először volt a vargánya gomba és biztosan nem akartam tejföllel vagy tejszínnel tompítani az ízeit, mindenképpen egy markáns hatást akartam elérni. Azért aláfestésként egy hagymát tettem alá és a végén fokhagymát rá. Frissítőként  hogy ne legyen teljesen őszi színekben és hangulatban az étel sok összevágott petrezselyem került bele. Ezzel szerintem legjobban a hajdinakása harmonizál, így ezt készítettem melléje. A gomba és a hajdina ízben és tartalmukban tökéletesen kiegészítik egymást, egy harmonikus párost alkotnak.

A hajdina erőt ad a szervezetnek, mint minden gabonaféle tápláló viszont nem képez nyálkát. Mivel gluténmentes így a liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Gazdag makro és mikroelemekben, zsírtartalma nagy részben telítetlen.
Bioflavonidja a C-vitaminnal együtt erősítik a szervezet kollagén-anyagcseréjét és a vérerek falát, így gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vérnyomást.

Tehát a hajdina előnyös a vérerek számára, és hasznos a cukorbetegség gyógyításában, de jótékony hatású az érelmeszesedés ellen is.
Kiemelkedően magas élelmi rosttartalma miatt, növeli a bélperisztaltikát. Így hasznos a székrekedés kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.

Két salátát mellékeltem hozzá egyik piros-sárga paradicsomból,  a másik zöld olasz lapos babból készítettem, ezekhez is hagyma illetve fokhagyma társult.

Mutatom a gombákat hogy egyértelmű legyen miből készítettem, a kételkedők és "gombaszakértők" számára! Mivel ilyen szép nagyok (ez nem mindig jelent előnyt a gombáknál), nagy szeletekben sütöttem meg.

vargányakis04.jpg

Hozzávalók 2 adag kásához:

6-8 evőkanál hajdina

2 evőkanál hidegen préselt olíva olaj, vagy vaj

Először a kását tesszük fel. Amíg megpuhul, és feltárja magjait, foglalkozhatunk a gombával, és még egy salátákat is készíthetünk hozzá.

A hajdinát átválogatjuk, megmossuk, egy kis lábosban hozzáadunk kétszeres mennyiségű vízzel, kis sóval. Felforraljuk, a keletkező habot leszedjük a tetejéről, majd fedő alatt 10 percig főzzük. Eztán jól lefedjük vastag ruhával és hagyjuk duzzadni a tálalásig. Egy duzzasztóládában a legideálisabb ez a folyamat.

Hozzávalók a gombához

250 g vargánya gomba megtisztítva, szeletekre vágva

1 hagyma szeletekre vágva

2-3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál vaj

só, frissen őrölt bors

1 csokor petrezselyemzöldje

vargányakis01.jpg

Felmelegítjük egy serpenyőben az olíva olajat és a vajat, beletesszük a hagymát 5-6 percig pirítjuk, rátesszük a gombát és 15 percig sütjük. Ha a gomba leve elfő, kis vizet önthetünk alá. A végén átsütjük az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, és az apróra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük.

vargányakis02.jpg

A paradicsomsalátához, 2-3 nagyobb paradicsomot, i kis lila hagymát vagy zöldhagymát, bazsalikomot, és chili paprikát összevágunk, sózzuk, borsozzuk, olíva olajjal, citrommal megöntözzük.

A salátababot átlósan darabokra vágjuk, vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, és hideg vízbe tesszük, hogy visszakapja a szép zöld színét. Egy mozsárban sóval összetörjük a fokhagymát, fokozatosan olíva olajat adunk hozzá, és ezzel  a sűrű mártással bevonjuk a babot.

Korábbi vargánya gomba recept a blogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr555512423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyünyüge 2013.09.14. 21:07:27

Egy amatőr kérdés: A hajdinát én is így készítem el köretnek a valamikor a SZU-ban tanult, ott a hajdinát megszerető páromnak. De én mindig azt hittem, hogy a hajdina kása az valami kása szerű dolog, magyarul a darakásához hasonló állagú.
Rosszul gondoltam?
Amúgy a vargányák gyönyörűek, mint mindig :).

meiszner.kati 2013.09.16. 23:39:45

Történetesen a hajdina kása lehet szemcsés, laza, és lehet szétfőzött, ki milyet szeret, illetve mihez tálaljuk. A pirított hajdinából, ha megfelelő volt a víz aránya olyan lesz mint a képen látható. Szokták még tejjel is főzni akkor általában több a tej mint a hajdina, az idős embereknek, gyerekeknek, akinek gyengébb az emésztőrendszere inkább ajánlott a szétfőzött hajdina.
süti beállítások módosítása