Céklaleves vargánya gombával
2013. szeptember 20. írta: meiszner.kati

Céklaleves vargánya gombával

céklavargányaleveskis08.jpg

A rendszeres cékla fogyasztás az egyik legjobb egészségmegőrző módszer, egyszerűsége mellett nagyon finom és különleges ételek készíthetőek belőle,  a cékla leves kapcsán szó lesz a cékla hatóanyagairól és gyógyhatásáról, és arról miért jó ha a céklalevél is belekerül az ételbe. A cékla csodálatos színével változatossá tesz egy hétköznapi ebédet is, írok még a gomba és a káposzta emészthetőségéről, és mit tegyünk ha olyannak főzünk akinek ezek a zöldségek nem valók, vagy nem szereti.

A céklalevél fontossága
Lassacskán elérkezik az őszi betakarítások ideje. A gyökérzöldségeket köztük a céklát lehetőleg közvetlenül a fagyok előtt szoktam felszedni, így tavaszig megőrzik értékes tulajdonságaikat, a helyes tárolás biztosítja, hogy nem fonnyadnak avagy nem rohadnak el idejekorán a gumók (a gyors rothadás a magas nitrát tartalom jele). Amikor felszedem akkor lecsavarom a szárát, és a levelét. Ezekből a föld feletti részekből mindig megszárítok, annyit hogy a cékla gumójából készült ételekhez télen is adhassak belőlük, hiszem így lesz egyensúlyban ha egyaránt tartalmazza a növény földben termő és föld feletti részeit. Arról nem is beszélve hogy a szárban és a levélben több hasznos tápanyag koncentrálódik mint a gumóban.

A cékla hatóanyagai és gyógyhatása
A cékla gumója 14 % -ban szénhidrátokból áll, többségében szacharózból. Levelei több fiziológiailag aktív anyagot tartalmaznak, mint gumója, 2-3 szor több fehérjét és ásványi anyagot, és vitamint. Leveleiben és gumójában C, P, és B vitaminok, aminosav, szerves savak, jódsók, vas, mangán, kálium, kalcium, magnézium, mangán, foszfor, és más szervezetünk számára szükséges nyomelemek találhatóak. Mindez meghatározza tápértékét, és fontosságát a gyógyításban, különösen a betegségek megelőzésében.
A cékla sajátossága, benne található nagymennyiségű betanin, ez adja a színét, és segít a fehérjék elsajátításában, pozitívan hat a májműködésre, csökkenti a vérnyomást, és a koleszterinszintet, javítja a zsíranyagcserét.
Pótolhatatlan az elhízás, székrekedés, máj és vesebetegségek esetében, a szívbetegek diétájában, és az időskorúak táplálkozásában.
A cékla méregtelenítő tulajdonsága javítja a vérképződést, vérszegénység, rosszindulatú daganatok és fehérvérűség esetében alkalmazható az étrendben.
Elsősorban normalizálja a bélműködést, másodsorban a szervezet értékes pigmentekhez jut általa, de talán a legfontosabbak a benne lévő lizin aminosavai, amelyek megkötik a DNS molekulákat.
A népi gyógyászat felhasználja gyulladás gátlóként, vizelet és hashajtóként.
Aktivizálja az emésztést, és javítja az anyagcserét. A cékla többségében lúgos hatású ezért különösen hasznos magas savas hatású hús és halételek mellé egy cékla köretet készíteni.

A recept
Hozzávalók 2 adaghoz
1 liter zöldség alaplé
2 evőkanál olíva olaj, vagy nem finomított napraforgó olaj
1 közepes hagyma
1 közepes cékla a levelével együtt
5-6 káposzta levél
1 paradicsom
2-3 közepes burgonya
1 szál zeller
1 szelet friss gyömbér
1 vargánya gomba jelen esetben tinorú gomba
1 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöldje
kapor


A leves fűszerezése az alap lében történik. Nálam mindenképpen tartalmaz görögszénát, babérlevelet, kakukkfüvet, zsályát fekete borsot. Ezeket felteszem másfél két liter vízben sok zöldséggel együtt főni. Ebbe kerül a más ételekben felhasznált vargánya gombák tönkje (szára). Tudniilllik a gombák ezen része láthatóan más textúrájú mint a kalapja, és nagyon nehezen emészthető, teszem hozzá a gomba általában nehezen emészthető kitintartalma miatt. Azt sem szeretném elhallgatni, hogy az ájurvédikus táplálkozás nem ajánlja a gombát emberi fogyasztásra (semmilyen gombát sem). Ezen kívül a lúgosító étrendben sincs semmi keresnivalója, még az un gyógyító gombáknak sem mint a shiitake, ganoderma stb.

céklavargányaleveskis04.jpg

Mint minden más esetében saját választásunk, hogy mit tartunk megfelelő tápláléknak. A cékla levest elkészíthetjük a gomba nélkül, sokkal könnyebb, és szintén nagyon finom lesz.

Akkor miért eszünk mégis gombát?
- Általában magas fehérje tartalma, és különleges íze miatt.

Tehát a zöldség alaplevet legalább egy órát főzöm kis tűzön, majd leszűröm és ezzel fogom felönteni a levest.

céklavargányaleveskis03.jpg

A zöldség alaplébe teszem a csíkokra vágott gyömbért, a nagyobb darabokra vágott burgonyát, az összevágott zellerszárat, a felszeletelt gombát, és a káposzta leveleket. Eredetileg a káposztát vékony csíkokra vágva teszem a levesbe de van akinek alkata szerint nem való, vagy nem tudja megemészteni, ekkor az íze és tápértéke belefő a levesbe és a tálalásnál egyszerűen, nem kap belőle.

céklavargányaleveskis05.jpg

A hagymát apróra vágom és felteszem egy lábosban olajon párolódni, vigyázok, hogy meg ne piruljon. A céklát lereszelem, beleteszem, és felöntöm annyi alap lével hogy ellepje. Lassú tűzön párolom, és 10 perc múlva hozzáadom a meghámozott kis kockákra vágott paradicsomot, és együtt még 10-15 percig párolom, majd hozzáadom a leveshez, és összefőzöm.

céklavargányaleveskis02.jpg

A végén sózom, hozzáadom a csíkokra vágott cékla levelet, de ezzel már csak épphogy felforralom. A tálaláskor teszem bele az apróra vágott fokhagymát, kaprot, petrezselyemzöldjét.és frissen őrölt borsot.

céklavargányaleveskis06.jpg

Mellé a legkedvesebb cukrászdánkból (Budapest Fény utca Auguszt cukrászda) való spenótos kosárkákat adtam fel. Igazából a leves hozzájuk készült. 

céklavargányaleveskis09.jpg

Előételként mivel már kis piros retkek vannak a kertben, a zöldhagyma és a kapor is kezd növekedni, az uborkát pedig még nem érte el az éjszakai hideg ezekből készítettem a salátát.
Mindent kicsire összevágtam, illatos hidegen préselt olajjal, és almaecettel megöntöztem, sóztam borsoztam, jól összekevertem.

céklavargányaleveskis01.jpg

Szerintem ezt az összeállítást nagyon meg lehet szeretni.

Más céklás leves a blogról: borscs leves pampuskival videorecept

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr685524150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kishawa 2013.09.20. 17:16:21

Remek recept, hasznos információk!
(de: "idejekorán" magyarul azt jelenti: még éppen jókor, a megfelelő időben. Nem pedig túl korán, ahogy a szövegben használva van. Valamint gyakrabban lehet pontot tenni vessző helyett, és akor nem kerülnek teljesen össze nem illő állítások egy mondatba. Bocs, de a publikálással jár némi felelősség.)

meiszner.kati 2013.09.20. 20:38:38

Köszönöm, igyekszem rövid egyértelmű mondatokat írni. Ami az "idejekorán" kifejezést illeti, bizonytalan voltam a jelentésében és megnéztem az etimológiai szótárban amely szerint - még időben, mielőtt valamilyen hátrányos helyzet előállna - ezt úgy értelmeztem, hogy még mielőtt megkezdődik a cékla állapotromlása.
süti beállítások módosítása