Vörös lencse leves parathával és alma csatnival
2013. szeptember 21. írta: meiszner.kati

Vörös lencse leves parathával és alma csatnival

A vörös lencse leves parathával szinte minden héten szerepel az étrendünkben, csak a csatni változik hozzá az évszaktól függően. Tápláló, laktató összeállítás van benne értékes növényi fehérje, és teljes kiőrlésű gabona, a fűszereknek köszönhetően pedig  kiegyensúlyozott és könnyen emészthető. 

vöröslencseparathakis01.jpg

vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének, sokkal könnyebben emészthető. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.

Dhalnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljes értékű tápláléka a védikus konyhának.

Vörös lencse leves receptje

1 csésze piros lencse
2 l víz
1 evőkanál ghí vagy vaj, vagy olíva olaj
2 db babérlevél
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1 kis chili paprika
120 g sütőtök kis kockákra vágva
1 dl kókuszkrém
2 teáskanál citromlé, vagy almaecet
2 evőkanál korianderzöldje, vagy bazsalikom, de lehet   petrezselyemzöldje is
frissen őrölt bors,1 teáskanál só

A piros lencsét jól megmossuk, és a vízben feltesszük  főni. Amikor már nem keletkezik hab a tetején, amit egyébként leszedünk, akkor hozzáadjuk a sütőtököt, és 30 percig főzzük. A levest lehet botmixerrel pürésíteni részben, vagy teljesen, attól függően darabosan vagy krémesen szeretnénk fogyasztani.
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk a levesbe öntjük,a kókuszkrémmel egyetemben, és összeforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor megszórjuk az összevágott zöld levelekkel.

Az ájurvédikus konyha előnyben részesíti a frissen sütött lepényeket. Ezek laposak eltérően a nálunk megszokott élesztős kelt kenyértől. A lepényeket  nem sütőben, hanem  egy speciális serpenyőben az un. csapati sütőben  készítik (ennek hiányában  vasserpenyőben, vagy palacsintasütőben is nagyszerűen elkészíthetőek). Először összeállítjuk  a tésztát, amíg pihen, elkészítjük a többi fogást, és legvégül sütjük ki őket .  Rendszeres gyakorlás után már szinte percek alatt elkészülnek. Az ájurvédikus ételek készítésekor  az a  csodálatos, hogy be sem kell csukni a konyhaajtót annyira finom illatokat árasztanak a fűszeres ételek főzés közben,  a frissen sülő lepényekével együtt már ellenálhatatlan.

Paratha receptje

300g teljeskiőrlésű búzaliszt
3 evőkanál ghí, vagy vaj, esetleg olaj
125 ml langyos víz 
1 teáskanál só

50g olvasztott vaj vagy ghí a kenéshez 

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet és a sót, és a felolvasztott vajjal elmorzsoljuk, majd a közepébe öntjük a langyos vizet és összegyúrjuk.


Amikor összeállt a tészta kivesszük és egy sima felületen 5-6 perc alatt simára gyúrjuk.

Egy cipót formálunk belőle és meleg helyen  lefedve állni hagyjuk.


A tésztát 10 részre osztjuk. Mindegyikből  golyót formálunk, méghozzá oly módon, hogy a két tenyerünk között erősen összenyomva addig forgatjuk, amíg egy lyukat nem látunk a közepén (olyant, mint az ember köldöke). Ennek azért van jelentősége, mert ilyen megformált golyókból tudunk szép kerek lepényeket sodorni.


 

Tehát amikor készen vannak a golyók, egyenként kisodorjuk őket. A felületet nem szoktam a lepények alatt lisztezni, hanem egy pár csepp olvasztott vajjal, vagy ghível kenem be, így nem ragad oda a tészta, és nem fognak a rátapadt lisztszemcsék megégni a sütés közben.
A golyókat közepes vastagságúra (2-3 mm) kisodorjuk, megkenjük olvasztott vajjal, félbehajtjuk. A kapott felületet megint bekenjük vajjal, és félbehajtjuk. Az így keletkezett háromszöget vékonyra kisodorjuk, közben kifolyhat belőle valamennyi vaj, ezt felhasználjuk a következő lepénynél, illetve jól keni a felületet, amin dolgozunk, így nem fog odatapadni hozzá a tészta.

vöröslencseparathakis02.jpg

Felmelegítünk egy vasserpenyőt és belehelyezzük a parathát, ha nagyobb a serpenyőnk egyszerre több parathát is süthetünk. Közben gyakran forgassuk, és ha kell, mérsékeljük a tüzet alatta. 
Egy meleg tálra, egymásra tesszük a szép aranybarnára sült parathákat, mindegyiket bekenjük vajjal, vagy ghível és ruhával letakarva melegen tartjuk, amíg tálaljuk.

A hajtogatás és a vajjal történt kenés eredményeképpen amikor beleharapunk szépen elválnak a rétegek, a paratha kívül ropogós, belül puha omlós.

Alma csatni receptje

A csatni egy pikáns étvágygerjesztő, amely kiemeli a főétel ízét. A csatni íze igen tág határok között variálható, az égetően erőstől a kellemesen pikánsig. A főzött csatnik mindenképpen erősek és fűszeresek, lekvárra emlékeztető állaggal. Az étel mellé mindig kis adagot - mint kísérő - 1-2 teáskanálnyit adunk belőle.

2 evőkanál tisztított vaj (ghí)
1 teáskanál fekete mustármag
2 teáskanál lereszelt gyömbér
1-2 chili paprika kimagozva összevágva (lehet friss, vagy szárított)
1 teáskanál ánizsmag
5-6 szem szegfűszeg
1 fahéjrúd
1 teáskanál kurkuma
1/2 kg alma
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál finomítatlan nádcukor
Az almát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Felmelegítjük egy nagy lábosban a ghít. A forró, de még nem füstölő ghíbe dobjuk a mustármagot, kipattogtatjuk (addig pirítjuk amíg el nem kezdenek pattogni, röpködni a kis magocskák) utána hozzáadjuk a chilit, gyömbért, fahéj rudat, szegfűszeget, ánizsmagot, és fél percig pirítjuk, majd a kurkumát és az almát is beletesszük. Időnként megkeverve sütjük 5-6 percig amíg az alma megpirul. Ekkor adjuk hozzá a vizet, és lefedve puhára főzzük, ez függ az alma fajtájától, és 5-15 perc között mozoghat. Ha ennyi idő alatt nem esik szét az alma egy burgonyanyomóval segíthetünk a helyzeten. ( hogy egyértelmű legyen - pürésítjük) A végén hozzáadjuk a cukrot, még 5 percig főzzük, most már keverve hogy le ne égjen.

Itt megnézhető a vörös lencse leves és a paratha elkészítése videón.

Az alma csatni  videó receptje és mellette egy egyszerűnek tűnő étel ami a sokféle zöldségtől mégis különleges.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr945526360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása