Avokádós rizsgolyók pácolt gyömbérrel és wasabival
2013. szeptember 29. írta: meiszner.kati

Avokádós rizsgolyók pácolt gyömbérrel és wasabival

A rizsgolyók, vagy rizslabdácskák Japánban mindennapos ételnek számítanak, lehetnek party falatok vagy a vendégeket kínálhatjuk vele az étkezés előtt üdvözlőfalatként, de tálalhatjuk a főétel mellé is.
Készíthetjük halas, és zöldséges változatban, Japánban gyakran az umeboshi szilvát rejtik a közepébe.

rizsgolyókkis02.jpg

A vegetáriánus változatok sora végtelen mégis az avokádó rizsgolyókat szeretem legjobban. Amikor beleharapunk a közepében rejlő kis avokádó darab olajos lágysága igen jól harmonizál a főtt rizzsel.

12 rizsgolyóhoz: 

200g sushi rizs

300 ml víz 

1 evőkanál fehér rizsecet

1 teáskanál cukor

1 kávéskanál só

A rizsgolyók belsejébe: 

fél nagyon puha avokádó

A mártogatóhoz

2 teáskanál világos szójaszósz, 

1 teáskanál rizsecet

12 db 10x15 cm-es nori algalap megpirítva 

A rizst addig mossuk, amíg átlátszó tiszta nem lesz a víz rajta. Kimérjük a főzéshez való vizet, ráöntjük, és 20 percig hagyjuk állni, hogy a rizsszemek némileg megduzzadjanak. Ezután feltesszük főni, amikor felforr, lefedjük, kisebbre vesszük a hőfokot alatta, és még 15 percig főzzük, majd következik az tóduzzasztás, azaz 10 percig ne vegyük le a fedőt, sőt egy ruhával le is takarhatjuk.

Lehetőleg már nagyon érett avokádóval készítsük, melyet másfél két cm-es kockákra vágunk.

Tehát amire megfő a rizs minden hozzávalót előkészítünk, és egy tál vizet, hogy a kezünket a golyók formázása közben belemárthassuk. Összekeverjük az ecetet, cukrot sót, és megöntözzük vele a forró rizst, majd egy kanállal jól elkeverjük.

Kiveszünk másfél evőkanálnyit a rizsből, a megnedvesített tenyerünkben egy golyót formálunk belőle, majd hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk a közepébe, és ebbe teszünk egy kocka avokádótt, ízesítjük a szójás szósszal, és összenyomjuk felette a rizst, hogy teljesen befedje. Majd egy szép tömör golyót formáljunk belőle. Így folytassuk a golyók elkészítését, közben ne feledjük vízbe mártani a kezünket.

Készíthetjük a rizsgolyókat két háromféle töltelékkel, ilyenkor felcímkézhetjük, vagy meglepetésként tálaljuk őket.

Az alga lapokkal teljes egészében, vagy csíkban befedjük a rizsgolyókat. Ehhez finoman rányomunk a rizsgolyóra egy algalapot, természetesen ügyelve, hogy az egész szépen egyben maradjon.

A rizsgolyók mellé mindenképpen adjunk pácolt gyömbért, vagy frissen reszelt gyömbért, wasabi pasztát, és csíkokra szelt daykon retket. Mindhárom azon kívül hogy tökéletesen kiegészíti a rizsgolyókat, segíti az emésztés folyamatát is.

rizsgolyókkis01.jpg

A maradék ecetes szójaszószt mellé tálaljuk mártogatóként.

Még két salátát ajánlok hozzá:

Sárgarépa saláta

2-3 közepes sárgarépa

1/2 teáskanál reszelt gyömbér

1/2 teáskanál reszelt fokhagyma

1 kis chili paprika

1 evőkanál mogyoró, vagy szezám olaj

1 teáskanál szójaszósz

néhány csepp pirított szójaszósz

ha frissen fogyasztjuk, 1 teáskanál rizsecet

A sárgarépát hosszú csíkokra szeljük, vagy gyaluljuk ha van mandolinunk, vagy julien reszelő alkalmatosságunk.

Besózzuk és 20-30 percig állni hagyjuk. Ez-idő alatt levet ereszt melyet jó erősen kinyomunk belőle. Megmelegítjük a mogyoró olajat, amikor forró beledobjuk a kimagozott chili paprikát, gyömbért és fokhagymát. Rögtön a sárgarépára öntjük, hozzáadjuk még az ecetet és a pirított szezám olajat, és kézzel jól összedolgozzuk (aki tart attól, hogy az erős paprika csípni fogja a kezét, húzzon fel egy tiszta új gumikesztyűt) (a kezére!)

rizsgolyókkis03.jpg

Uborka saláta

A kis uborkákat héjastól hosszában vékony szeletekre gyaluljuk, besózzuk, és egy nehezéket teszünk rá, 20-30 perc múlva kivesszük a levéből, kinyomkodjuk, vigyázva hogy szépen egyben maradjanak a szeletek. Megszórjuk cukorral és jól összekeverjük. Lehet erős mustárt is belekeverni egy kiskanállal.

Mi a nori, és az algákról itt olvasható részletes ismertetés a blogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr685539550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.20. 22:14:23

Jópofa, bár a maki az nem ennyire macerás és az élvezeti értéke ugyanaz.
süti beállítások módosítása