Londoni diós szelet teljes kiőrlésű lisztből
2013. október 07. írta: meiszner.kati

Londoni diós szelet teljes kiőrlésű lisztből

londonidióskis03.jpg

Töredezett diós tojáshab a tetején, alatta egy pikáns lekvár, és a vajas  teljes kiőrlésű liszt, mintha megint egy diós réteg következne. Mindez az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemények közé tartozó londoni diós szelet. Akár mérleg nélkül is megtanulható a receptje, a hozzávalók szinte mindig megtalálhatóak a kamrában, és ha minden cukrot beleteszünk annyira édes, hogy nem lehet csak úgy felfalni az egész  tepsi süteményt. Tehát gazdaságos!!! - Különösen kevesebb cukorral. A teljes kiőrlésű liszt csak hasznára válik. Mint minden diós sütemény esetében. Megsüthető vegyesen fele fehér lisztből, fele teljes kiőrlésű lisztből is.

Még kitérnék  a lekvárra. Számomra a sárgabarack lekvár az etalon, de el tudom képzelni szilva lekvárral, sőt legközelebb eperlekvárral fogom elkészíteni. Egy-egy gyümölcsféléből különböző receptek szerint szoktam lekvárt főzni, a süteményekhez valót általában tovább főzöm, átpasszírozom, vagy pürésítem, hogy simább legyen, és több cukrot adok hozzá.

Hozzávalók:

250 g teljes kiőrlésű búza liszt kétszer átszitálva

1 teáskanál bio sütőpor

1 bio, vagy kezeletlen  citrom héja

150 g vaj

50 g finom nádcukor

4 tojás sárgája

4 tojás fehérje

100-200 g nádcukor

200 g darált dió

1 kis üveg sárgabaracklekvár

A lisztbe belekeverjük a sütőport, citromhéjat, és elmorzsoljuk a hideg vajdarabkákkal, beledolgozzuk a tojássárgákat. Gyorsan, és könnyedén dolgozunk mint a vajas tésztáknál általában, hogy a kezünktől ne legyen ideje felmelegedni a tésztának. 

londonidióskis01.jpg

A tojásfehérjék felverését mindig a gépre bízom, így az alaptésztával párhuzamosan készíthető. Először felverjük a habot, majd hozzáadjuk a cukrot azzal is felverjük, és a végén belekeverjük a darált diót. A hab mindkét folyamatnál legyen kemény, azaz megtartsa a habverő.

londonidióskis02.jpg

Az összeállított tészta alá egy méretre vágott sütőpapírt helyezünk, és ezen kisodorjuk. Így a tepsi mérete adott és a tészta nagyon könnyen mozgatható. Megkenjük a lekvárral, a tetejére simítjuk a diós habot, és előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt felszeleteljük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr515554606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2013.10.11. 01:37:26

Majdnem ugyanezt ismerem német karácsonyi süteménynek! Csak málnalekvárt javasol a recept, és a habba nem diót, hanem mogyorót-mandulát. Mennyei!

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.10.14. 21:59:36

Finom is ez nagyon. Érdekes, de dédim saját írású receptfüzetében ez "Balatoni Étkezde" néven fut. :-)
süti beállítások módosítása