Tojásfelhő leves, tofu és shiitake gomba zellerszárral, jázmin rizs
2013. október 22. írta: meiszner.kati

Tojásfelhő leves, tofu és shiitake gomba zellerszárral, jázmin rizs

tofushitakezellerkis04.jpg

Az ebédösszeállítás önmagában is nagyszerű, de hogy mindezt október közepén a szabadban fogyasztottuk el az volt a legcsodálatosabb ajándék. A terítés harmóniája szerintem nagyon fontos, a méltó környezet mindig kiemeli az étel finomságát. A sok virág, gyümölcs, termés mindig a bőség jelképe volt. Az őszi sáfrányszüret időszakában a porzóktól megfosztott virágok asztaldíszként szolgálnak tovább, és borítják be a terített asztalt.

A tofu gyorsan elkészíthető, könnyű fehérjeforrás. Mellette már nem kell húst fogyasztani, hiszen a napi ajánlott fehérjemennyiség (100g) alatt nem csak az állati fehérje értendő.

A zellerszár hűti a megnagyobbodott májat,és a gyomor belső melegét, amely általában a mértéktelen étvágyban, nyilvánul meg. Magas szilíciumtartalmának köszönhetően megújulnak az ízületeink. Az egyik legjobb lúgosító zöldségféle.

Hozzávalók 4 adaghoz:

tofushitakezellerkis01.jpg

3-4 shíítake gomba friss, vagy a szárítottat 20-30 percre beáztatjuk

1 szójatúró, vagy szójasajt
2 evőkanál mogyoró olaj
3-4 újhagyma, vagy 1 közepes vöröshagyma szeletekre vágva
3-4 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
2 cm-es gyömbér csíkokra vágva
1 teáskanál shaohszingi bor, vagy más főzőbor
4-5 zellerszár

koriander zöldje a díszítéshez

a mártáshoz:
1 teáskanál osztriga mártás opcionális
1 evőkanál híg szójamártás
1 teáskanál kukoricakeményítő
¼ teáskanál cukor
2 evőkanál víz

1. A szójatúrót 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Ezt begyakorolhatjuk a tenyerünkben , először négy szeletet vágunk, majd négy csíkot hosszában, és négy csíkot keresztben, ugyanezt megtehetjük a tofut egy deszkára helyezve.

2. A tofu előkészítéséhez tartozik, hogy felforralunk fél liter vizet, és beletesszük 5 percre a tofu kockákat, hogy átmelegedjenek, majd egy szűrőkanálban lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. 

3. Összekeverjük a mártás hozzávalóit egy kis tálkában.

4. Vékony csíkokokra vágunk minden további  hozzávalót.

5. Felforrósítjuk az olajat egy wokban, vagy serpenyőben, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát, és kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a shiitake gombát lecsepegtetett tofut, további 1-2 percig pirítjuk, most már finoman, hogy össze ne törjük.

tofushitakezellerkis07.jpg

6. Ráöntjük a shaohszingi bort, amitől sisteregni fog, és hozzáadjuk az összevágott zellerszárat.
7. Felkeverjük a mártást, és beleöntjük a wokba. Oszlassuk el a mártást, hogy egyenletesen bevonja a tofut, és besűrűsödjön.

tofushitakezellerkis06.jpg

Főtt jázmin rizs

A jázmin rizsből szárazon nagyobb mennyiséget vegyünk int a basmati rizsből. Személyenként 3 evőkanállal szoktam számolni. 

A rizs jól megmossuk,amíg a víz rajta átlátszó nem lesz. Egy lábosban felteszünk annyi vizet, amennyi majd egy ujjnyira ellepi a rizst. Amikor a víz felforr beleszórjuk a megmosott rizst. Amikor újból felforr lefedjük és 15 percig kis tűzön főzzük. Amikor levesszük  tűzről egy vastagabb konyharuhával letakarjuk, így utó-duzzad a rizs és melegen tartjuk a tálalásig.

tofushitakezellerkis05.jpg

A tojásfelhő levesről

Amikor először láttam, hogyan csorgatják a levesbe a felvert tojást arra gondoltam ez csak valamilyen szakács faxni. Aztán az első kanálnyi leves után rögtön tudtam, ez az, amit eddig nem árultak el Nekem, és a kínai konyha titkai közé tartozik.

A költői elnevezés jelzi a leves könnyedségét, emellett ha rendelkezésünkre áll a zöldségalaplé, vagy a kínai konyhában használatos csirkealaplé nagyon gyorsan elkészíthető tartalmas levest kapunk. Sokszor készítem sima vízzel is.

tofushitakezellerkis02.jpg

Tojásfelhő leves paradicsommal

4 személyes adaghoz:
1 tojás felverve
2 paradicsom szeletekre vágva
1 l alaplé
½ teáskanál cukor
1 ½ teáskanál híg szójamártás
1 teáskanál kukoricakeményítő

Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szójamártást, a csíkokra szelt paradicsomot, a hideg vízzel elkevert keményítőt, és 4-5 percig főzzük.
A felforrt levest levesszük a tűzről, és 30 40 cm-el felette tartott villán keresztül belecsorgatjuk a felvert tojást, majd rögtön lefedjük.
Csészékbe merjük néhány csepp pirított szezámolajat teszünk bele, és rögtön tálaljuk.

tofushitakezellerkis08.jpg

Az őszi táj a teraszról

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr175591614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása