Diós és mazsolás kalács
2013. október 24. írta: meiszner.kati

Diós és mazsolás kalács

Egyértelműen az új dió egészen más, a frissen szárított sáfrány pedig valamilyen hihetetlenül különleges. Összesen három szálat használtam a töltelékhez (egy virág) de áthatja az egész kalácsot az illata és az íze ( általában 5-6 szálat szoktam használni).   A kalácstészta klasszikus kelt tészta egészen vagy felesben teljes kiőrlésű lisztet ajánlok  hozzá.

dióskalácskis01.jpg

A kelt tészták sikere két dolgon múlik: egyik a meleg helyiség és hozzávalók, a másik a szeretetteljes dagasztás.

Tehát minden hozzávalót tartsunk szobahőmérsékleten, amely a kelesztésnél legalább 28-30  fokos meleget jelent, az ennél magasabb hőmérséklet csak felgyorsítja a folyamatot az alacsonyabb pedig lelassítja. Lehet dagasztógéppel összeállítani és kidolgozni a tésztát, de utána mindenképpen vegyük kézbe és dagasszuk továbba mennyiségétől függően egy vagy két kézzel.

Hozzávalók 2 kenyérsütő formához

250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt kétszer átszitálva

250 g kenyérliszt vagy süteményliszt  átszitálva

2,5 g élesztő

2 dl tej

1 evőkanál finom nádcukor

1/2 teáskanál só

150 g vaj 

víz

A töltelékhez:

250 g dió megdarálva

50 g mazsola beáztatva

4-5 szál sáfrány

1/2 teáskanál fahéj

1/4 teáskanál kardamom

2 dl tej

50-80 g nádcukor

Először az élesztőt felfuttatjuk, elkeverjük a langyos tejben, majd a cukorral és egy maréknyi liszttel simára keverjük. Egy tiszta ruhával letakarva hagyjuk megkelni. 

Az átszitált liszthez öntjük a megkelt élesztős masszát, a sót, és folyamatosan annyi vizet, hogy egy sűrű tejfölhöz hasonló állagot kapjunk amikor ez a massza összeállt elkezdjük hozzáadni a langyosra hűlt olvasztott vajat. A tésztát hosszasan dagasztjuk, géppel  minimum 10 perc, kézzel 20 perc. Az eredmény egy hólyagos sima tészta amely nem ragad a kezünkhöz, és a felülethez amelyen dolgozunk. 

A megdagasztott tésztából cipót formálunk és egy tálban megolajozott fóliával letakarva hagyjuk a duplájára kelni. A hőmérséklet 36-40 fokos legyen, ettől függ a kelési idő amely 30-40 perc lehet.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket

A sáfrányt beáztatjuk egy kis langyos tejben legalább 10 percre. Az összes többi hozzávalót összekeverjük egy lábasban, és főzzük amíg besűrűsödik, ekkor hozzáöntjük a sáfrányos tejet, és ezzel is összefőzzük. Hagyjuk atölteléket kihűlni.

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyiket téglalap alakúra kisodorjuk a tölteléket rákenjük és szorosan feltekerjük. Kivajazott sütőformába helyezzük, a tetejét megkenhetjük felvert tojással és meleg helyen hagyjuk megkelni. Előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütjük. Félidőben kivehetjük a formából és rácsra téve sütjük tovább.

A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A tészta egyik feléhez használhatunk más tölteléket is. Nagyon szeretem például a fahéjas mazsolás tölteléket. Ehhez a mazsolát beáztatjuk kevés cukorral fahéjjal és kardamommal összekeverjük és kis buktákat tölthetünk meg vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr145596353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása