Illatos plov aszalt gyümölcsökkel
2013. december 03. írta: meiszner.kati

Illatos plov aszalt gyümölcsökkel

karácsonyi plovkis02.png

Már a Karácsonyt idéző illatokkal tölti be a konyhát ez a csodálatos rizsétel. Ajánlom Adventi vacsoraként , vagy a rizs tisztító és a fűszerek emésztést segítő tulajdonságainak köszönhetően, az  ünnepi nehéz ételek közé, a szervezet és a lélek felüdülésére. Az aszalt gyümölcsök és a fűszerezés gazdagsága méltón helyezi erre a helyre,   

Az ünnepi édességek sorát a legtöbb családban a  bejgli nyitja, meg a népszerű mézes süteményekkel. A tél és a Karácsony számomra olyan fűszereket jelent, mint fahéj, szegfűszeg, kardamom, a mandarin és narancshéj illata, illetve az aszalt gyümölcsös sütemények.  Mindezekkel készül a közismert  rizs étel a plov,  A klasszikus plovról az üzbég, vagy az azeri konyha, és többnyire a bárány juthat eszünkbe, most viszont egy édes, húsmentes  változatát készítettem el és ajánlom az ünnepi étrendbe. A közép Kelet neves plov receptjeiben közös vonás az elkészítés módja, a hozzávalók terén  viszont nagy a változatosság tájegységekként, vagy akár városonként találhatunk egy-egy neves plov receptet. A plov általában az ebéd elengedhetetlen része, egy pergős rizskása, hússal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel, és néha hallal. 

Mivel a plov jelentős részét a rizs adja ezért az elkészítésének minőségétől, függ az egész étel íze.

A plovnál a rizsfőzés művészete abban rejlik, hogy nem főzzük szét, nem lesz kása belőle, vagyis nem ragad össze, hanem minden rizsszem egészben marad, mégis puha. A plovhoz a hosszú, a végén elkeskenyedő szemű rizs a legmegfelelőbb. (A basmati rizst szoktam használni hozzá). Az elkészítés fontos része hogy jól megmossuk a rizst, 20 percre beáztatjuk, majd szűrőkanálban leszárítjuk. Az aszalt gyümölcsöket pedig legalább 2 órára beáztatjuk, vagy egy éjszakára. A plov színét a hozzáadott sáfrány adja meg, ennek hiányában kurkumát is használhatunk, a színe majdnem ugyanolyan lesz. (itt nem ismerek magamra milyen könnyen lehet kompromisszumokra jutni!)

A Karácsonyi ételeket úgy állítom össze hogy különlegesek legyenek, frissen készüljenek, mégsem kell hozzájuk fél napot a konyhában tölteni. Az édesség kiválasztása talán a legnehezebb feladat, ha ebben is következetesek szeretnénk lenni, vagyis könnyű és egészséges legyen. Mint már korábban írtam nincsenek büntetlen édességek, viszont  az édes íz gazdag tárházát fedezhetjük fel ha jól megrágjuk a gabonaféléket,a gabonacsírát, és az édes gyümölcsöket, és aszalt gyümölcsöket. Az édesség mindig legyen egy külön étkezés, nem rögtön a főétel után kapjuk be a sütiket, hanem adunk a szervezetünknek némi esélyt először a főétel feldolgozására.

Ez a fűszeres aszalt gyümölcsös rizs bátran lehet egy külön étkezés, vagy vacsora, a rizs tisztító tulajdonságának köszönhetően a túlterhelt szervezet hálás lesz érte. Készítésekor csodálatos fűszerillat betölti a konyhát, és amikor a főzés  végén levesszük a fedőt az egy fenomenális illatélmény! Most is azt javaslom mint a kókuszkrémes fogasfilé esetében,  hogy még az ünnepek előtti időszakban próbáljuk ki, így a megfelelő helyre kerülhet, a menüsorban.

Hozzávalók 4 személynek: 

100 g mazsola
100 g aszalt sárgabarack
100 g aszalt szilva
100 g dió
200 g rizs
2  evőkanál vaj
1  fahéjrúd
5-6  szegfűszeg
2-3  kardamom
5-6 szál sáfrány

Az aszalt gyümölcsöket legjobb már előző nap beáztatni, ha erre nem gondoltunk akkor meleg vízbe áztassuk be, legalább 20-30 percre.
A rizst jól megmossuk és beáztatjuk 20 percre, majd egy szűrőkanálban hagyjuk lecsöpögni.
A diót összevágjuk. A sáfrányt beáztatjuk 2 evőkanálnyi meleg vízben.

A vajat felolvasztjuk, beletesszük a fűszereket, a diót, és 1-2 perc pirítás után az aszalt gyümölcsöket. Amikor már jól érezzük a sok finom illatot,és átsütöttük az így kapott alapot, rászórjuk a rizst, elsimítjuk, és felöntjük óvatosan az edény széle mentén, hogy össze ne keveredjen, az alap, meg a rizs. A víz két ujjnyira lepje el a rizst. Amikor már a víz a rizs réteg szintjéig elfőtt, ráöntjük a sáfrányos vizet, és egy tányért fordítunk a tetejére, és jól záródó fedővel lezárjuk a főzőedényt. Ezután még 10 percig kis tűzön főzzük. A tűzről levéve semmiképpen se vegyük le a fedőt , még hagyjuk utó duzzadni legalább 10 percet.
Melegen és hidegen is tálalhatjuk. Először a rizst szedjük a tányérra és utána ráhalmozzuk a fűszeres aszalt gyümölcsös alapot.

Most pedig kedves olvasó meghívlak a konyhámba, hogy lásd hogyan készül a plov - a filmben fény derül a főzés minden titkos mozzanatára.

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Zene: Late Night jazz
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr125670708

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.10. 13:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fűszermánia · http://fuszermania.blogspot.hu/ 2014.01.23. 09:41:19

Egy csipetnyi sót mindenképpen tennék bele... attól kelnek életre az édes ízek és valahogy akkor áll össze igazán az egész.
süti beállítások módosítása