Orosz vinaigrette saláta
2013. december 15. írta: meiszner.kati

Orosz vinaigrette saláta

vinegretkis05.jpg

Ez a zöldségsaláta a XVIII században került Oroszországba, ahol olyannyira meghonosodott, hogy az ünnepek egyik tradicionális étele lett. Amúgy inkább a skandináv konyhákra jellemző, vonásokkal rendelkezik. Az öntet összetevői ecet, mustár, olíva olaj. Elnevezése pedig egyértelműen a francia "vinaigre" - ecet szótól származik.
A klasszikus vinyegret saláta összetevői főtt burgonya, cékla, sárgarépa, hagyma savanyú uborka, vagy savanyú káposzta, egyenlő arányban, kivéve a hagymát (abból kevesebbet adunk hozzá). Készítik főtt zöldborsóval, vagy főtt száraz babbal, vannak halas, gombás változatai.
A vinyegret elkészítésénél ha nem szeretnénk hogy összekeveredjenek a zöldségek színei, akkor először az összevágott céklát keverjük össze az olaj felével, így ez a finom réteg bevonja és nem fogja meg annyira a többi zöldséget.
A hagymát közvetlenül a tálalás előtt javaslom belekeverni, és semmiképpen se tároljuk a bekevert salátát a hűtőben. Törekedjünk annyit elkészíteni amennyit frissen el is fogyasztunk.
Tehát hogyan készítsünk egy szokványos vinyegret salátát ?
Először szigorúan követve a kiválasztott receptet. A szakács művészete az ízek összehangolásában rejlik. A saláta ne legyen sem kifejezetten savanyú, sem édes. Az édes ízt a cékla és a sárgarépa adja. A vinyegret salátát főtt zöldségekből állítják össze, de lehet a sütőben sült változattal is próbálkozni. Aki már ismeri a főtt és sütőben sült cékla közötti különbséget, biztosan megpróbálja ebben a variációban is.
Másik fontos momentum a vágás. Amikor zöldborsóval készítjük kis egyforma kockákra vágunk minden hozzávalót. A babos változatban lehet szintén ezt választani, csak a bab méretéhez igazodjunk.
Kétféle olajjal szoktam elkészíteni hidegen préselt olíva olajjal, vagy pirított napraforgóból préselt olajjal. Mindkettő sajátos karaktert ad a salátának.
A fűszerezése rendkívül egyszerű, csak őrölt borsot adunk hozzá.
A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a savanyú hozzávalók már eredendően sósak.

vinegretkis01.jpg

Hozzávalók:
3 db közepes cékla
3 db sárgarépa (lehet különböző színű)
3 db közepes burgonya (nem szétfövő fajta)
150 g savanyú káposzta, vagy savanyú uborka
1 közepes lila hagyma, vagy 3 szál zöldhagyma
1 dl olaj
1 evőkanál almaecet (ízlés szerint növelhetjük a mennyiséget)

őrölt bors
1 teáskanál mustár (opcionális)

vinegretkis04.jpg

Héjában megfőzzük a burgonyát, sárgarépát, és külön a céklát. Amikor a zöldségek megfőttek, kivesszük, meghámozzuk, és hagyjuk mindet teljesen kihűlni. Kis kockákra vagy vékony kis szeletekre vágjuk, összekeverjük az olajjal, megöntözzük az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és óvatos mozdulatokkal, összekeverjük.

vinegretkis03.jpg

A vinyegret saláta egészségre gyakorolt hatásai

A vinyegret saláta a téli zöldségekből egy harmonikus összeállítás. Amikor zöldborsóval, vagy babbal készítjük, a savanyú uborkával párosítsuk, mert a káposzta és a babfélék egy nagyon nehezen emészthető a szervezet számára megterhelő összeállítás. 

Aki nem fogyaszt hagymát vagy akinek nehéz emészteni a nyers hagymát, kihagyhatja a salátából.

Lássuk salátánk  három  fő összetevőjének hasznos tulajdonságait..

CÉKLA

A cékla gumója 14 % -ban szénhidrátokból áll, többségében szacharózból. Levelei több fiziológiailag aktív anyagot tartalmaznak, mint gumója, 2-3 szor több fehérjét és ásványi anyagot, és vitamint. Leveleiben és gumójában C, P, és B vitaminok, aminosav, szerves savak, jódsók, vas, mangán, kálium, kalcium, magnézium, mangán, foszfor, és más szervezetünk számára szükséges nyomelemek találhatóak. Mindez meghatározza tápértékét, és fontosságát a gyógyításban, különösen a betegségek megelőzésében.
A cékla sajátossága, benne található nagymennyiségű betanin, ez adja a színét, és segít a fehérjék elsajátításában, pozitívan hat a májműködésre, csökkenti a vérnyomást, és a koleszterinszintet, javítja a zsíranyagcserét.
Pótolhatatlan az elhízás, székrekedés, máj és vesebetegségek esetében, a szívbetegek diétájában, és az időskorúak táplálkozásában.
A legfontosabb, hogy a cékla méregtelenítő hatású, javítja a vérképződést, vérszegénység, rosszindulatú daganatok és fehérvérűség esetében alkalmazható az étrendben. Elsősorban normalizálja a bélműködést, másodsorban a szervezet értékes pigmentekhez jut általa, de talán a legfontosabbak a benne lévő lizin aminosavjai, amelyek megkötik a DNS molekulákat.
A népi gyógyászat felhasználja gyulladásgátlóként, vizelet és hashajtóként.
Aktivizálja az emésztést, és javítja az anyagcserét.
A cékla többségében lúgos hatású ezért különösen hasznos a magas savas hatású hús és halételek mellé egy céklaköretet készíteni.

SÁRGARÉPA

Ősidők óta az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldségfajtánk, nemcsak mint étel, hanem mint gyógyszer is ismert volt.
Különösen szükségük van rá a téli időszakban. Aktivizálja a szoptató kismamák tejtermelését, biztosítja a kisbaba fizikai és szellemi növekedését és a betegségekkel szembeni ellenálló képességét.
A népi gyógyászatban antiszeptikus, és gyulladásgátló hatásáért alkalmazzák. Frissen reszelt sárgarépát helyezve a test kisfokú gyulladt bőrfelületeire, égéseknél, fagyásoknál, fekélyeknél, segít.
Növeli a nemi potenciált. Normalizálja az anyagcserét, és erősíti a látást, csökkenti a vércukor szintet.
Egész évben jól tárolható, így mindig rendelkezésünkre áll. Minél többet fogyasszunk belőle nyersen, ugyanakkor kivételes tulajdonsága, hogy hőkezelve és konzerválva sem károsodik a karotin tartalma.
Amennyiben a vitaminokra van szükségünk nyersen fogyasszuk, a hőkezelt, főzött sárgarépát pedig alkalmazhatjuk a különböző gyomor máj és lép betegségeknél, erről már Avicennánál is olvashatunk, és bebizonyították a legmodernebb kutatások is.
A sárgarépa gazdag vitaminokban, nyomelemekben, de különösen sok karotint tartalmaz, amely ismert A vitaminforrás.
A mikroelemek közül fontos magas kálium tartalma ezért hasznos a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére sárgarépából készült ételeket, és friss levét fogyasztani.

BURGONYA

Fő tápértéke a keményítő, és tartalmaz cukrot, fehérjét, vitaminokat, és ásványi anyagokat. Fontos C-vitamin és B6 vitaminforrás.
Egyetlen élelmiszer sem tartalmaz ennyi káliumot a szárított gyümölcsökön kívül.

Semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén. Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
A nyers burgonya leve gyógyítja a gyomor nyálkahártya gyulladást, és a fekélyeket.
A nyál a gyomornedvek, és a meleg hatására a burgonya dextrinekre bomlik, amely nem izgatja a gyomor nyálkahártyát (mindez nem mondható el a gabonákról, más zöldségekről, és gyümölcsökről

Mivel fogyaszthatjuk a vinyegret salátát. 

vinegretkis02.jpg

Egyaránt lehet előétel, önálló étel, és köret is ,más fogásokkal együtt pedig az ünnepi menü nagyon szép színes és látványos része.  

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr965686927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása