Savanyú káposztás burgonyalepények
2014. január 10. írta: meiszner.kati

Savanyú káposztás burgonyalepények

A burgonyás tésztában egy fűszeres káposztás, sárgarépás töltelék van elrejtve, tálalhatjuk mindezt meglepetésként, egészben, hogy csak akkor derüljön ki amikor beleharapunk, mit is rejt az egyszerű külső. Ritkán készítek burgonyás ételt, teszem ezt most engedve egy régi kedves emléknek. Akármilyen tudatosan étkezünk a gyermekkori emlékezetes ételek utáni vágy megmarad bennünk. Elkészítésük felidézi a gondtalanságot, a törődést mellyel körülvettek bennünket , és ez az érzés mindent megér!

burgonyapirkis04.jpg

Hozzávalók 4 adaghoz

1/2 kg lisztes burgonya
2 evőkanál búzacsíra
2 evőkanál liszt

A töltelékhez

200g savanyú káposzta, vagy káposzta
120g sárgarépa
1 nagy hagyma
2 evőkanál olíva olaj
só 
őrölt bors
őrölt koriander mag
őrölt kömény

2-3 evőkanál olíva olaj a sütéshez

A gombamártáshoz

1 közepes hagyma
120g gomba
1 evőkanál vaj
2-3 evőkanál maskarpone krém, vagy 100 ml tejszín
só, őrölt bors (ha szeretjük fehér bors)

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk krumplinyomón(val) pépesítjük, összegyúrjuk a többi hozzávalóval és lefedve fél órát állni hagyjuk, amíg elkészíthetjük a tölteléket.
A hagymát apróra vágjuk és az olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, és a káposztát, és 10 percig gyakran megkeverve hogy le ne égjen pirítjuk. Sózzuk, fűszerezzük, és hagyjuk legalább langyosra hűlni.
A gombamártáshoz a felolvasztott vajban megpároljuk a hagymát beletesszük a vékonyra szelt gombát és kis víz hozzáadásával 10 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk belekeverjük a tejszínt vagy mascarpone krémet és összeforraljuk.

burgonyapirkis01.jpg


A burgonyás tésztából golyókat formálunk ellapítjuk, ha odaragadna a felülethez akkor némi olajjal megkenjük, vagy lisztezzük. Szétosztjuk a tölteléket rajtuk, összefogjuk, és lapos lepényeket formálunk belőlük. Kérdésként felmerülhet a golyók mérete, ezt meghatározza hogy mihez fogjuk adni, vagy akár önmagában tálaljuk. A Legjobb egy hosszában 8-10 cm es oválisra formált méret. Ezt még könnyen megfordítjuk a sütésnél, és kevesebb a szétesés esélye is.

burgonyapirkis03.jpg


Eredetileg több olajban sütik, de sokkal kíméletesebb ha egy kevés olajat melegítünk a serpenyőben és többször megfordítjuk a sütés folyamán a lepényeket.

burgonyapirkis02.jpg

Bármilyen levesnek lehet a kísérője, vagy meleg előételként is tálalhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr75749794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.01.10. 15:31:55

Ez olyan mint egy felturbózott/reformosított blini (amit amúgy imádok:)

PiszkosFreddy 2014.01.10. 16:32:40

Nagyon tetszik !
Elkészítem !
süti beállítások módosítása