A quinoat a rizshez hasonlóan készíthetjük el. Fehérje és zsírtartalmát tekintve megelőzi a gabonákat, és több kalciumot tartalmaz mint a tej. Különösen a téli időszakban tápláló és melegítő tulajdonságainak köszönhetően a legjobb választás. Megfőzve látványában sok-sok gyöngyszemre hasonlít leginkább, és bármilyen zöldséggel harmonizál. Keverhetjük a gabonafélékkel, megfőzve a zabpehellyel, megőrölve a búzával, vagy tönkölybúzával.
Hozzávalók 2 adaghoz
1 csésze quinoa
11/2 csésze víz
2 evőkanál olíva olaj, vagy vaj
1 kis hagyma
1 cm es gyömbér
5-6 zellerszár
só
bors
kakukkfű
A quinoát megmossuk, ha van időnk fél órára beáztatjuk, majd leszűrjük a vizet felforraljuk, beletesszük a quinoát, kis sót, és lefedve 20 percig főzzük. Ha nem volt időnk beáztatni 30 percre növeljük a főzési időt.
Amíg fő a köretünk elkészítjük a zellerszárat: a hagymát, zellerszárat és a gyömbért csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zöldségeket, és állandóan keverve 5-6 percig sütjük.
Ezt az ételt elfogyasztva könnyűnek fogjuk érezni magunkat, mégis igen tápláló, számunkra sok fontos tápanyagot tartalmaz, egész testünket erősíti.