Ropogós lepénykenyér metélőhagymával
2014. február 27. írta: meiszner.kati

Ropogós lepénykenyér metélőhagymával

lepényekkis001.jpg

Szinte észrevétlenül beleilleszthető a főzés folyamatába a lepénykészítés. Gyors, nem igényel kelesztést, csak némi pihentetést. Rendszeres gyakorlás után már szinte percek alatt elkészülnek. A keleti konyhák sajátos jellegzetessége a frissen sült lepénykenyér. Ezek laposak eltérően a nálunk megszokott élesztős kelt kenyértől. Az indi konyha a lepényekhez  speciális serpenyőt az un. csapati sütőt használja  (ennek hiányában  vasserpenyőben, vagy palacsintasütőben is nagyszerűen elkészíthetőek). Legfinomabb ha közvetlenül az étkezés előtt sütjük, és egy ruhával letakarva melegen tartjuk.  

Hozzávalók:

300 g teljes kiőrlésű búzaliszt

3 evőkanál ghí, vagy vaj
125 ml langyos víz 
1 teáskanál só

1 csokor metélőhagyma (snidling)

50 g olvasztott vaj vagy ghí a kenéshez  

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet és a sót, és a felolvasztott vajjal elmorzsoljuk, majd a közepébe öntjük a langyos vizet és összegyúrjuk.


Amikor összeállt a tészta kivesszük és egy sima felületen 5-6 perc alatt simára gyúrjuk.

Egy cipót formálunk belőle és meleg helyen  lefedve állni hagyjuk.


 

A tésztát 10 részre osztjuk. Mindegyikből  golyót formálunk, méghozzá oly módon, hogy a két tenyerünk között erősen összenyomva addig forgatjuk, amíg egy lyukat nem látunk a közepén (olyant, mint az ember köldöke). Ennek azért van jelentősége, mert ilyen megformált golyókból tudunk szép kerek lepényeket sodorni.


 

Tehát amikor készen vannak a golyók, közepes vastagságúra (2-3mm) kisodorjuk őket.

lepényekkis009.jpg

A felületet nem szoktam a lepények alatt lisztezni, hanem egy pár csepp olvasztott vajjal, vagy ghível kenem be, így nem ragad oda a tészta, és nem fognak a rátapadt lisztszemcsék megégni a sütés közben.

lepényekkis008.jpg

A kisodort  lepényt megszórjuk az összevágott metélőhagymával és a sodrófával, a tésztába mélyesztjük, majd, megkenjük olvasztott vajjal, vagy ghível  félbehajtjuk. A kapott felületet megint bekenjük vajjal, és félbehajtjuk.

lepényekkis007.jpg

Az így keletkezett háromszöget vékonyra kisodorjuk, közben kifolyhat belőle valamennyi vaj, ezt felhasználjuk a következő lepénynél, illetve jól keni a felületet, amin dolgozunk, így nem fog odatapadni hozzá a tészta.

lepényekkis002.jpg

Felmelegítünk egy vasserpenyőt és belehelyezzük a lepényt, és lefedjük. Így a lepény belseje a gőzében párolódik.

lepényekkis003.jpg

Amikor levesszük a fedőt a külseje pedig ropogósra sül. Tehát először lefedve sütjük 2-3 percig, majd gyakran forgatva, hogy le ne égjen amíg világos barnás foltok borítják a felületét. Vigyázzunk meg ne égjen! - ha kell mérsékeljük a tüzet alatta. 

Egy meleg tálra, egymásra tesszük a szép aranybarnára sült lepényeket. Még finomabb lesz ha még melegen  bekenjük vajjal! A hajtogatás és a vajjal történt kenés eredményeképpen amikor beleharapunk szépen elválnak a rétegek, kívül ropogós, belül puha omlós.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy elfogult vagyok bizonyos konyhák irányába, megjegyezném, hogy az északi konyhák is sütnek csodálatos lepénykenyereket ilyen az ír szódás kenyér, a finn  árpalepény, vagy a svéd lyukas közepű rozs lepény. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr345834521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása