Tulipánvirág saláta
2014. április 12. írta: meiszner.kati

Tulipánvirág saláta

 

spárgásrizottokis05.jpg
A csodálatos színek,érdekes formák, ellenállhatatlan szépség, amivel kivívta helyét a gasztronómiában is  a tulipánvirág.

A tulipán szirmait alkalmazzuk, íze egészében a dióra emlékeztető, fajtától függően különböző gyümölcsös árnyalatokkal, ezért a tulipán kiváló a salátákban. 


Évszázadok óta tavasszal, az ázsiai sztyeppéket beborítja az élénk színű vadtulipánok szőnyege. Az emberek nem tudták otthagyni őket és elkezdték házaik közelében megszoktatni a tulipánokat, elültetve hagymáikat a kertjeikben. Perzsiában már a XI – XIII. századokban, nagy mennyiségben termesztették a tulipánt, igaz azok még nagyon hasonlítottak vad őseikre. Nevét is innét kapta, mivel nagyon hasonlít formája a turbánra, ami perzsául „toliban”. Aztán a tulipántermesztés lassan átvándorolt a törökökhöz, innét a szultán udvarából küldi az osztrák követ Európába az első tulipánhagymákat. A XVI. Század első felében pedig elterjed Hollandiában a tulipánmánia. A nemzetközi nyilvántartás leírásában 6,5 ezer tulipánfajta szerepel jelenleg, és díszíti az egész világon a parkokat és kerteket.


Minden évben megcsodáljuk a Hévízi tó előtti park tulipánágyásait, ma már sok hasonló szemet, gyönyörködtető látványt találni országszerte.
Láthatóan gyönyörű színeinek és a vastag virágszirmok bársonyos textúrájának köszönhetően megkedveltette magát a gasztronómiában is.
Használhatjuk „csónakként” és különböző ízesítőket tudunk bennük elkülöníteni a tálalás során, az egész virágot is megtölthetjük salátával. Miután eltávolítottuk belőle a bibét és a porzót. Akármit készítünk tulipánból mindenképpen el, kell távolítanunk a szárrész utáni 0, 5-1 cm-es részt, mert ennek elég jelentős a keserűanyag tartalma.

A növény többi része, levele, hagymája, emberi fogyasztásra nem ajánlott. Mely virágok alkalmasak az ételkészítésre, és azok megfelelő előkészítéséről fontos ismernünk az alapszabályokat.


Spárga tulipánvirággal

Kevés vajon, 2 evőkanál víz, kis cukor és só hozzáadásával megpároljuk a zöldspárgát.

Rögtön még forrón beleforgatjuk a széles csíkokra vágott tulipánszirmokba melyek, lehetnek egyszínűek, vagy akár többszínűek is.

Lazán egy tányérra halmozzuk, ne fektessük szorosan egymás mellé a spárgasípokat, és főtt rizzsel tálaljuk, vagy lehet önálló előétel.


 

Tulipánvirágos blini

A blini elnevezést használom mert a kis méretű vastag élesztős palacsintának az egyértelmű megfelelője. Vékony palacsintákban túl rusztikus hatást érnénk el. Egy blini-hez 1 tulipánvirágot adjunk, vékony csíkokra vágva, és nem megfeledkezve a keserű talprész eltávolításáról. A továbbiakban úgy járunk el a sütés folyamán, mint a korábbi blini receptekben leírtam.

Különösen szép, ha az asztalnemű színben harmonizál az ételben alkalmazott tulipánvirágokkal.

 

A tulipánvirágot beletehetjük szinte bármelyik megszokott nyers salátába, és teljes átlényegülés megy végbe általa.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr956022151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása