A padlizsán olajban sütve, a többi hozzávalóval összekeverve egy órát összeérve lesz a legfinomabb. Egy könnyű levessel ebédre, vagy egy hozzáillő nyers salátával párosítva ajánlom.
Sokrétű ásványi anyag tartalmának köszönhetően a padlizsán olyan értékes táplálék, amely fenntartja a sav – bázis egyensúlyt, normalizálja a só-víz, és a koleszterin anyagcserét.
A padlizsán ugyanúgy, mint a káposzta tartalmaz tartronsavat, amely akadályozza a szénhidrátok zsírrá válási folyamatát, ezzel megelőzve az elhízást, és az érelmeszesedést.
A padlizsán normalizálja a szervezet folyadék anyagcseréjét, antibakteriális, és segíti a szívizom munkáját.
Vízhajtó, és epehajtó, méregtelenítő és vérképző, ezen kívül gyulladásgátló hatású.
Különösen ajánlott érelmeszesedés, szív és érrendszeri betegségek étrendjében, a legyengült szívműködés következtében kialakult ödémák, vesebetegségek, elhízás, székrekedés, és köszvény esetében.
Hozzávalók - mindenből lehet közepes méretűt választani
1 padlizsán
1 sárgarépa
1 vöröshagyma
2 szál zöldhagyma
fél kaliforniai paprika
1 csokor koriander zöldje
3-4 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál pirított szezámmag
1 evőkanál fehér rizsecet
1 evőkanál világos szójaszósz
1 teáskanál bio cukor, vagy méz
A padlizsánt héjastól hosszú csíkokra vágjuk és besózzuk. A padlizsán héj flavonoidokat tartalmaz, ez adja a különleges lila színét, és ezért kifejezetten jó ha belekerül az ételünkbe. Így hagyjuk állni egy órát (vagy akár egész éjszaka))
Az olajat felmelegítjük, a padlizsánról leitatjuk a nedvességet, és megsütjük. Közben keverjük, hogy minden oldalról átitassa az olaj, és egyenletesen puhuljon. Amikor érezzük, hogy megpuhult akkor kiszedjük egy üvegtálba amelyben majd belefér a többi hozzávaló is.
A hagymát félkarikákra vágjuk a sárgarépát vékony téglalapra vagy karikákra, és a padlizsán után a serpenyőben maradt olajban szintén állandóan kevergetve 4-5 percig sütjük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott piros paprikát, és még további 4-5 percig együtt sütjük.
A sült zöldségeket összekeverjük óvatos mozdulatokkal, hogy szépen egyben maradjanak, hozzáadjuk a karikára vágott zöldhagymát, és a durván összevágott koriander zöldjét. Jöhet az ízesítés, a hozzávalók mennyiségén ízlés szerint változtathatunk.