Ropogós kukoricás lepények
2014. július 15. írta: meiszner.kati

Ropogós kukoricás lepények

 kukoricalepényspenótkis01.jpg

Most is az ebéd összeállításakor irányadó a piacon éppen megjelenő zöldségfélék. A kukorica és az újzélandi spenót. Ezt a bársonyos levelű nyári spenótfélét különösen kedvelem. Ugyan eléggé vízigényes a termesztése de félárnyékos helyen egészen a fagyokig ellát bennünket. Nagyszerűen takarja a talajt más növények körül. Leggyakrabban a paradicsom és a kukorica közé szoktam ültetni. A spenót ízesítését a kukoricás lepényhez hangoltam, így akár külön öntet nélkül is fogyasztható. Melléje kaffer lime levéllel illatosított főtt basmati rizst tálaltam. Előrebocsájtom, hogy konzerv kukoricával még nem próbáltam sohasem, szerintem érdemes kivárni a friss kukoricát. A lepények a rizsliszttől lesznek ropogósak, úgyhogy ez egy fontos hozzávaló, nem érdemes mással helyettesíteni.

Hozzávalók 2 adaghoz (esetleg néhány darab marad estére is)

2 cső zsenge kukorica 

3 evőkanál búzaliszt

4 evőkanál rizsliszt

1/2 teáskanál bio sütőpor

1 tojás (elhagyható)

2-3 gerezd fokhagyma pépesítve

2-3 kaffer lime levél apróra vágva

sok koriander zöldje összevágva

fekete bors

erős chili paprika

kevés víz az összeállításhoz

olaj a sütéshez (legfinomabb mogyoró olajban)

A kukoricacsőről levágjuk a szemeket (ha sokat csinálunk érdemes beszerezni egy erre kifejlesztett alkalmatosságot).

A kukorica szemekre szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a fűszereket, és fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon. 20-30 percnyi pihentetés után egy serpenyőben felmelegítjük az olajat -csak annyit hogy ne ússzanak benne a lepénykék! Egy -egy kanálnyit teszünk a forró olajba  a kukoricás masszából és ellapítjuk, vigyázva hogy ne essen szét. Mindkét oldalon aranysárgára sütjük a lepényeket, és papírtörlőre szedjük ki ami a felesleges olajat felszívja.

Bármilyen távol keleti erős szójaszószal tálalahatjuk. 

Nagyon összeillő páros a fűszeres  érlelt paradicsommal!!

A tálalásnál alkalmazott ehető virág a nyári orgona. A fitoterápiában a rózsaszín változatát alkalmazzák, de a fehér is az ehető virágok közé tartozik.

Utólagos kiegészítés -  kis tűzön süssük a lepényeket, mert a kukoricaszemek pattognak, és röpködnek különben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr946506155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veganya 2014.07.15. 17:37:07

Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg nyersen kerülnek a masszába a kukoricaszemek? Ha igen, megpuhulnak sütés közben? ...... nagyon guszta a végeredmény! :)

meiszner.kati 2014.07.15. 17:49:37

Igen nyugodtan beleteheted nyersen a kukoricaszemeket a tésztába, megpuhulnak, persze egy teljesen beérett kukorica amelyet hiába főzünk kemény marad itt sem lesz puha. De ilyenkor a szezon elején csak zsenge kukoricákat árulnak.
Még egy fontos tényező - hogy kis tűzön süssük különben elkezdenek pattogni, és repkedni a szemek.

Veganya 2014.07.15. 21:42:06

Köszönöm, mindenképpen kipróbálom!
Eszter
süti beállítások módosítása