Muszaka bárányhússal vagy anélkül?
2014. július 27. írta: meiszner.kati

Muszaka bárányhússal vagy anélkül?

muszaka01.jpg

A muszaka lehet görög,török vagy arab, és készítik a balkán és a közel kelet minden országában. Lehet húsos és vegetáriánus, egyetlen közös vonás a külön -külön megsütött vagy megfőzött hozzávalókat rétegezve lerakják és megsütik. Még a fogyasztási szokásai is változatosak. Többnyire hideg előételként kerül az asztalra, de ugyanúgy lehet melegen a főétel is. A muszakában a zöldségek közül leggyakrabban a padlizsán a főszereplő, mellette burgonya paradicsom, vagy helyette a cukkini a jellemző. A húsos változatoknál leginkább a darált bárányhús a meghatározó, és ez adja meg  a domináns ízét is a muszakának. A sokféle zöldséggel együtt elkészített hús sokkal könnyebben emészthető. A vegetáriánus változatban egyszerűen kimarad a húst tartalmazó réteg. Viszont kitérnék a fűszerezésre ami szintén változatos, viszont a fahéj akár egy csipetnyi mennyiségben meghatározó jellegzetessége a muszakának.

Hozzávalók 4 adaghoz főételként, és  8 adaghoz  előételként

2 nagy padlizsán

1 kg burgonya

1/2 kg darált bárányhús

2 közepes vöröshagyma

1 kg paradicsom

olíva olaj a sütéshez

só, őrölt bors, fahéj, szerecsendió

A padlizsánt meghámozzuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk és besózzuk.

A burgonyát meghámozzuk karikákra vágjuk, a padlizsán vastagságának a felére, és kevés olajon mindkét oldalukon átsütjük.

A hagymát apróra vágjuk 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fűszereket ezekkel néhány másodpercig tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a bárányhúst s addig sütjük amíg a leve elpárolog és egy kicsit meg is piríthatjuk.

A padlizsánok közben levet eresztettek ezt leitatjuk és mindig annyi olajat aláöntve hogy teleszívhassa magát megsütjük.

A paradicsomokat karikára vágjuk.

muszaka02.jpg

Egy a mennyiségnek megfelelő sütőtálat válasszunk. Rakhatjuk egy sorban egymásra a hozzávalókat, de ha kisebb tálat választottunk ne essünk kétségbe, egyszerűen ismételhetjük a rétegeket.

Alulra szoktam rakni a burgonyát erre a padlizsánt,ha húsevőknek készítem  rá kerül a bárányhúsos réteg, és a paradicsommal befedem az egészet. A paradicsomot tehetjük jó szorosan vagy akár két rétegben mert összesül, és tőle lesz szaftos,nedveb az egész muszaka. A vegetáriánus változatban a padlizsánréteget szoktam fűszerezni. A burgonyát s a paradicsomot pedig kicsit megsózom.

muszaka03.jpg

Amikor szépen összeraktuk a muszakát bemehet a meleg 180 fokos sütőbe és 30-40 percig sütjük. a paradicsom állapota nagyon jól mutatja hogy mikor sült meg.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr876542605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása