Darabos burgonyapüré
2014. július 30. írta: meiszner.kati

Darabos burgonyapüré

pürékis04.jpg

A francia konyha még a burgonyapüréből is képes valami különlegeset alkotni. Amikor azt hiszed csak egy krumplit eszel és valamilyen varázslatos ízek bontakoznak ki a szádban. szinte hihetetlen élmény. Elkészítése semmivel sem bonyolultabb a szokványos krumplipürénél, sőt csak egy villával durván összetörjük a főtt burgonyát és belekeverjük a titkos hozzávalót.

A burgonyának többnyire a negatívumait szokták emlegetni,elfeledve a mértékletességet és a szétválasztó étrendet ezeket figyelmen kívül hagyva valóban nem sok jó származik belőle. Viszont önmagában, vagy más zöldségekkel együtt már tudnak érvényesülni a pozitívumai. Valóban nem javaslom mindennapos ételnek, és a kismamáknak végképp ritkán ajánlanám. Viszont nagyon jó a sportolók étrendjében mivel kész cukor formájában sok szénhidrátot tartalmaz. Főleg akik nem rágják meg alaposan a többi szénhidrátot hogy meg tudják emészteni, számukra a burgonya egy ideális energiaforrás.

A darabos burgonyapüré hozzávalói 2 adaghoz:

1/2 kg burgonya

5 dkg vaj

2 evőkanál olíva olaj

egy csokor petrezselyem zöldje

1/2 citrom leve

pürékis03.jpg

A megtisztított darabokra vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük., és leszűrjük.

pürékis01.jpg

Egy kis serpenyőben megmelegítjük az olajat, és felolvasztjuk a vajat, hagyjuk hogy éppen csak elkezdjen pirulni, ezt rögtön érezzük az illatán és láthatjuk hogy kezd barnulni, ekkor beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, átforgatjuk és hozzáöntjük a leszűrt citromlevet.

pürékis02.jpg

Összeforraljuk, és ráöntjük a megfőtt burgonyára. Egy villával durván összetörjük. Tulajdonképpen egy köztes állapot a tört burgonya és a burgonyapüré között. Még melegen két kanállal megformázva tálaljuk.

Salátával önálló ételként is fogyaszthatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr286555525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titan 2014.08.03. 22:53:44

Hm.. vajon azért szeretem a krumplit, mert vékony alkatú vagyok, vagy azért vagyok vékony alkatú, mert már régóta szeretem a krumplit?
süti beállítások módosítása