Petrezselymes-citromos halfilé
2014. július 31. írta: meiszner.kati

Petrezselymes-citromos halfilé

franciahalfilékis01.jpg

A francia konyhára egyértelműen a kifinomultság a jellemző. Ezalatt értem hogy nem csak egy durva ízt érzünk amikor bekaptuk a falatot, és aztán ugyanazt érezzük végig amíg rágjuk, és lenyelés közben sem változik semmi. A francia szakácsmesterek művészete abban áll, hogy a falat fogyasztása során több rafinált íz is kibontakozik az ételben. Ezt a különböző szószokkal, besűrített főző-sütő levekkel, és azok árnyalt fűszerezésével, a citrom és a narancshéj használatával képesek elérni. 

A recept egy francia sült hal, és ha nem tartjuk magunkat a szétválasztó étrendhez akkor a darabos burgonyapürével kerülhet egy párba, azaz egy tányérra.

A lazacfélék közül a lazacpisztrángot szárazabbnak érezhetjük de ugyanúgy gazdag tárháza a telítetlen zsíroknak és vitaminoknak. Az olíva olaj és a vaj párosa amelyben sütjük szintén a francia konyha jellemzője. A vaj könnyen megéghet ezért a vele való sütés néhány percig tart és nagyon nagy odafigyelést igényel, különösen hogy az égett haldarabok már nem az egészségünket szolgálják. No és a kifinomult ízek  is veszendőbe kerülnek  miatta.

Személyenként 80-120 g között variálhatjuk a halfilé mennyiségét függően attól hogy előételnek, vagy főételnek szánjuk, a lazacpisztrángon kívül bármilyen tengeri halfilét elkészíthetjük ily módon..

Ha bőrös halfilénk van akkor egy éles vékony pengéjű késsel lefejtjük a halról. Másik jellemzője a francia konyhának hogy szinte semmi sem kerül kidobásra az alapanyagok feldolgozása során. A hal bőre bekerülhet a hal alaplébe, vagy egy gyors 15-20 percnyi póréval és egy szál sárgarépával történő főzés után leszűrve a hal mellé egy kis csészében feladhatjuk.

A halfiléket a sütés előtt 20-30 perccel megsózom, leöntöm kis citromlével , kerülhet rá némi citromhéj is, majd leitatom róla a nedvességet. Most jön megint egy kis rafinéria ha azt szeretnénk hogy a halnak kissé ropogós kérge legyen akkor rásimítunk egy kis lisztet. A csicseriborsó lisztet szoktam ehhez használni, a simítás pedig úgy történik, hogy a hal mindkét oldalát megszórjuk egy kis liszttel és az szépen elsimítjuk a felületén. Ezzel a módszerrel elkerülhető hogy a hal odaégjen a serpenyő aljához.

A serpenyőbe öntünk egy kanálnyi olajat és egy kanálnyi vajat ezt felmelegítjük, és amikor a serpenyő szélén kezdene aranysárgára váltani a vaj színe, akkor beletesszük a halfiléket. Arra is ügyeljünk, hogy félig töltsük csak meg a serpenyőt, mert ha telerakjuk, a hal levet ereszt és nem sülni hanem főni fog ( így is finom természetesen, sőt a halkészítés sokkal egészségesebb módja a főzés párolás) csak most itt sült halat rendeltek !

franciahalfilékis02.jpg

Amikor a halat mindkét oldalán megsütöttük, (ha rövid ideig sütjük, kellően nedves marad a hal), kitesszük egy tálra, és a serpenyőbe dobunk egy csokornyi petrezselymet apróra vágva, és egy citrom leszűrt levét. Ezt összeforraljuk és a halra öntjük.

A darabos burgonyapüré receptje ide kattintva megtalálható, még nagyon illik a halhoz a marinált paradicsomsaláta, de leveles salátafélék olíva olajjal és citrommal szintén remek társak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr416561049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása