Elegáns ünnepi összeállítás, mégis egy könnyű étel köszönhetően az egészséges táplálkozás egyik legegyszerűbb módjának. Nevezetesen a szétválasztó étrendről van szó. Amikor nem kerül össze egy étkezésen belül a gabonafélék, vagy burgonya az állati fehérjékkel. Semmiféle csűrés csavarás csak így egyszerűen ez egy aranyszabály, melyet betartva nem terheljük túl szervezetünket. A fehér húsú halak már önmagukban segítik a testnedvek egyenletes eloszlását, és a citrusfélék levében történő pácolás pedig nem csak az ízeket gazdagítja, hanem, elvégzi bizonyos fehérjék lebontását is egyben. A gyömbér eltávolítja a sav és méreganyagokat, így szintén elengedhetetlen fűszere a vörös húsoknak, szárnyasoknak és hal ételeknek. Minden állati fehérjét előkészíthetünk ily módon.
2 adaghoz:
A halhoz:
200 g fogasfilé, vagy más fehérhúsú hal
1 zöldcitrom leve, és lereszelt héja
2 cm-es gyömbérszelet
szójaszósz
2 szál zöldhagyma
A pasztinákpüréhez:
1 nagy pasztinák
só, bors, reszelt szerecsendió
1 teáskanál vaj
A céklához
1 közepes cékla
só, cukor, bors,köménymag (vagy őrölt kömény), almaecet
Retek vagy csicsókasalátához:
1 fehér retek, vajrépa, vagy 2 kis csicsóka
8-10 szem kesudió, vagy hántolt mandula
citromlé, só, bio nádcukor
Először a halat bepácoljuk a hozzávalókkal, és a sütőedényben egy fóliával letakarva legalább fél órára betesszük a hűtőbe. Amíg pácolódik a hal elkészítjük a zöldségeket. A sütéshez 15-20 persre van szükség, így ennyivel a tálalás előtt tegyük a sütőbe.
A céklát nyersen nagyon vékony szeletekre vágjuk, ez leginkább egy zöldséggyaluval sikerülhet. Feltesszük a fűszerekkel együtt annyi vízben főni amennyi éppen ellepi. Amikor félig megfőtt, - mindez annak köszönhetően hogy szeletelve van 15-20 perc - leszűrjük, hozzáadjuk a sót és a borecetet és hagyjuk pácolódni.
A pasztinákpüré is nagyon gyorsan elkészül ha a megtisztított gyökeret lereszeljük, és éppen annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Annyi idő alatt mint a cékla ez is puhára fő, hozzáadjuk a fűszereket, pürésítjük, és belekeverjük a hideg vajat. ettől nagyon szép bársonyos állagot kapunk.
A salátához egy tálban előkészítjük a citromlevet, csak ezután hámozzuk meg és reszeljük le a retket vagy csícsókát egyenesen a citromlébe, így nem fog megbarnulni. A kesudiót összevágjuk és belekeverjük a többi hozzávalóval együtt.
Ennyiféle finomságból nem nehéz látványosan megtálalni, különösen, hogyha a kertben mindenféle ehető virágok, és zöd levelek kínálják magukat.