Pácolt fogasfilé zöldségekkel
2014. augusztus 20. írta: meiszner.kati

Pácolt fogasfilé zöldségekkel

Elegáns ünnepi összeállítás, mégis egy könnyű étel köszönhetően az egészséges táplálkozás egyik  legegyszerűbb módjának. Nevezetesen a szétválasztó étrendről van szó. Amikor nem kerül össze egy étkezésen belül a gabonafélék, vagy burgonya az állati fehérjékkel. Semmiféle csűrés csavarás csak így egyszerűen ez egy aranyszabály, melyet betartva nem terheljük túl szervezetünket. A fehér húsú halak már önmagukban  segítik a testnedvek egyenletes eloszlását, és a citrusfélék levében történő pácolás pedig nem csak az ízeket gazdagítja, hanem, elvégzi bizonyos fehérjék lebontását is egyben. A gyömbér eltávolítja a sav és méreganyagokat, így szintén elengedhetetlen fűszere a vörös húsoknak, szárnyasoknak és hal ételeknek. Minden állati fehérjét előkészíthetünk ily módon.

fogaszöldségeskis03.jpg

2 adaghoz:

A halhoz:

200 g fogasfilé, vagy más fehérhúsú hal

1 zöldcitrom leve, és lereszelt héja

2 cm-es gyömbérszelet

szójaszósz

2 szál zöldhagyma

A pasztinákpüréhez:

1 nagy pasztinák

só, bors, reszelt szerecsendió

1 teáskanál vaj

A céklához

1 közepes cékla

só, cukor, bors,köménymag (vagy őrölt kömény), almaecet

Retek vagy csicsókasalátához:

1 fehér retek, vajrépa, vagy 2 kis csicsóka 

8-10 szem kesudió, vagy hántolt mandula

citromlé, só, bio nádcukor

fogaszöldségeskis04.jpg

Először a halat bepácoljuk a hozzávalókkal, és a sütőedényben egy fóliával letakarva legalább fél órára betesszük a hűtőbe. Amíg pácolódik a hal elkészítjük a zöldségeket. A sütéshez 15-20 persre van szükség, így ennyivel a tálalás előtt tegyük a sütőbe.

fogassalátákkalkis04.jpg

A céklát nyersen nagyon vékony szeletekre vágjuk, ez  leginkább egy zöldséggyaluval sikerülhet. Feltesszük a fűszerekkel együtt annyi vízben főni amennyi éppen ellepi. Amikor félig megfőtt, - mindez annak köszönhetően hogy szeletelve van 15-20 perc - leszűrjük, hozzáadjuk a sót és a borecetet és hagyjuk pácolódni.

fogaszöldségeskis02.jpg

A pasztinákpüré is nagyon gyorsan elkészül ha a megtisztított gyökeret lereszeljük, és éppen annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Annyi idő alatt mint a cékla ez is puhára fő, hozzáadjuk a fűszereket, pürésítjük, és belekeverjük a hideg vajat. ettől nagyon szép bársonyos állagot kapunk.

fogassalátákkalkis02.jpg

A salátához egy tálban előkészítjük a citromlevet, csak ezután hámozzuk meg és reszeljük le a retket vagy csícsókát egyenesen a citromlébe, így nem fog megbarnulni. A kesudiót összevágjuk és belekeverjük a többi hozzávalóval együtt.

Ennyiféle finomságból nem nehéz látványosan megtálalni, különösen, hogyha  a kertben mindenféle ehető virágok, és zöd levelek kínálják magukat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr346618513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.08.21. 19:08:27

fogas? ha nem tudok szerezni akkor egy vállfa is jó? :D

meiszner.kati 2014.08.21. 19:35:59

@Túrós: majdnem! A tengeri halfilék válfajai közül is választhatsz.
süti beállítások módosítása