A tofu hűtő tulajdonságának köszönhetően az egyik legjobb nyári fehérjeforrás. Télen alapos főzéssel, erős fűszerekkel, gyömbérrel tudjuk ezt a tulajdonságát ellensúlyozni. A szívbetegség magas vérnyomás tüneteinek csökkentésére fogyasszunk tofut, de sose essünk túlzásokba, itt is legyünk mértékletesek, túlzott fogyasztása ugyanis gyengíti a vesét és a mellékvesét. A szójabab az agyat tápláló lecitin gazdag tárháza. A szójabab segít a menstruációt megelőző tünetek, és a menopauza alatt jelentkező problémák ellen.
Mindezek mellett gondoljunk bele a szója egy lúgosító fehérjeforrás!
Az ételmérgezések, lázas állapotok kitűnő házi szere!
A tofu rendkívül sokoldalúan elkészíthető alapanyag!
Ennek a receptnek az elkészítéséhez az ihletet a kis zöld paprikák adták. Amikor megláttam dobozolva az egyik nagyáruház zöldségei között, rögtön ez a Japán összeállítás jutott eszembe. Nagyon egyszerű elkészíteni, ugyanakkor rendkívül elegáns étel. Egyetlen dologra kell odafigyelni, nevezetesen nehogy túlsüssük a tofut vagy a paprikát. No meg a tálalás - mindenképpen forrón azonnal történjen, mert a sült tofu így a legfinomabb!
Még a paprikákról néhány szót ejtenék. "Padron" néven grill mini paprikaként kapható és Spanyolországból származik. Termesztése már hazánkban történik. Az embernek valóban vannak kötődései de erről a zöldségek mit sem tudnak, vagyis nekik nincs nemzetiségük esetleg származásuk. Inkább kötném a zöldségeket ételekhez, konkrét receptekhez. Szóval nálam ez a kis zöldpaprika egy Japán tofus összeállításban szerepel.
Hozzávalók:
4 vastag szelet tofu
1 teáskanál kukorica keményítő
6 db kis zöldpaprika
hidegen sajtolt olaj vagy repceolaj a sütéshez
1 evőkanál szójaszósz
1/2 evőkanál fehér rizsecet
A tofuszeleteket papírtörlőbe csomagoljuk és fél órát hagyjuk szikkadni. Meglátjuk mennyi nedvesség van benne, amely a sütésnél felesleges, ezért ily módon eltávolítjuk.
A mártogatóhoz kis tálkában összekeverjük az ecetet a szójaszósszal.
A tofut kicsomagolva a papírból kis hasábokra vágjuk, a keményítőt ecsettel rásimítjuk, és a felmelegített olajban minden oldalról szalmasárga színig sütjük. Papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja.
A kis paprikákat hosszában 3-4 helyen bevágjuk, és ugyanabban az olajban átforgatva minden oldalról néhány másodpercig sütjük, majd szintén a papírtörlőkre kiszedjük.
Egy tálban elrendezünk 3-4 sült tofudarabot és 2-3 sült paprikát és a mártogatóval feltálaljuk.
Amennyiben nem szeretnénk olajban sültet fogyasztani hanem valamilyen kíméletesebb eljárással is megelégednénk, akkor a tofuhasábokat és a paprikát megsüthetjük a sütőben, vagy grillezhetjük.
A teljes ebéd menüje:
Miso leves shiitake gombával és wakame algával
Sült tofu s paprika
Lazacos rizsgolyók
Savanyított uborka