Indiai recept töltött padlizsánszeletek csicseriborsós bundában amit pakorának neveznek .
A töltelék fűszerezése a padlizsán hazájából, Indiából származik, Az eredeti változatban kis hosszúkás padlizsánokat félbevágva megtöltünk, cérnával összekötözünk, és olajban kisütjük. Amennyiben sikerül beszerezni vagy ilyen fajta is terem a kertünkben, válasszuk az eredeti változatot. Viszont nagyszerűen elkészíthető a nálunk szokványos így, könnyen beszerezhető nagy padlizsánból, melyet egyszerűen karikákra vágunk.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
1 közepes padlizsán
3 evőkanál mandula ledarálva
1 evőkanál őrölt koriander
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál kurkuma
¼ teáskanál chili
1evőkanál friss citromlé
½ teáskanál só
1 teáskanál gyömbér lereszelve
A pakorához:
3-4 evőkanál csicseriborsóliszt
só
chili paprika
hideg víz
hidegen sajtolt olaj a sütéshez
Meghámozzuk a padlizsánt 1 cm-es szeletekre vágjuk, és besózzuk (ez a művelet azért fontos, mert kiadja magából a nedvességet, és megpuhul így a szeletek közepe szépen benyomódik teret adva a tölteléknek).
A csicseriborsó lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és az erős paprikát és fokozatosan annyi hideg vizet, hogy sűrű palacsintatészta állagot érjünk el.
A mandulát összekeverjük a fűszerekkel, gyömbérrel, a citromlével.
Leitatjuk papírtörlővel a padlizsánkarikákat, egyik szeletre ráhelyezünk 1 teáskanálnyi mandulás tölteléket, ráhelyezzük a másik szeletet és összenyomjuk finoman ügyelve, hogy benne maradjon lehetőleg az egész töltelék, az egész úgy fog kinézni, mint egy szendvics.
A töltött padlizsánkarikákat, belemártjuk a pakorába, és kevés olajon kisütjük, majd papírtörlőre kiszedjük, ami felitatja a felesleges olajat, és egy ruhával letakarva melegen tartjuk a tálalásig.
Főtt rizzsel és salátákkal tálaljuk. A képen egy uborka raita van mellette ami a már közismert tzatcziki indiai változata. A padlizsán nagyon laktató étel, különösen, amikor olajban sül, viszont a pakora kevesebb olajat szív magába, és a fűszerek segítik az emésztését. Így ha nem eszünk túl sokat belőle, kellemes érzések maradnak utána.