Joghurtos uborkasaláta - Kheera raita
2014. szeptember 03. írta: meiszner.kati

Joghurtos uborkasaláta - Kheera raita

014_001.jpg

Ez az egyszerűen elkészíthető saláta még teljesebbé teszi bármelyik étkezésünket. A sűrű krémes joghurt és az uborka frissessége együttesen egy nyerő páros. Megtaláljuk a keleti konyhákban kisebb nagyobb fűszerezési eltérésekkel mint a nehéz ételek elmaradhatatlan kísérője. De a mezze a vendégfogadó előételek között is fellelhetjük a közel Keleten a joghurtos uborkasalátát. És ki ne ismerné manapság a görög tzatzikit, vagy a bolgár taratort?  Népszerűségét valószínűleg még a nagyon  meleg éghajlatnak is köszönheti hiszen nagyszerű hűtő tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát ez nem kifejezetten  egy téli étel, de fűszerezéssel megint csak tudjuk mérsékelni hűtő tulajdonságait. 

Indiai változatát a raiták között találjuk meg. A raita egy ideális lehetőség tejtermékeket illeszteni az étrendünkbe. A hideg és frissítő raiták nagyszerű kontrasztot jelentenek a fűszeres erős ételeknek. A rai fekete mustármagot jelent, és a gudzsaráti raiták mindenképpen ezzel a fűszerrel készülnek. Észak Indiában pedig a római kömény, melyet száraz serpenyőben pirítanak elengedhetetlen hozzávalója a raitáknak. Indiában a koriander levelet adják a raitákhoz, ezt helyettesíthetjük bármilyen rendelkezésünkre álló zölddel.

Hozzávalók:

2 nagyobb vagy 4-5 kis uborka 500 g körül

1/2 teáskanál só

3 dl sűrű görög joghurt, vagy fél liter joghurt gézen leszűrve

kis cayenne  bors

1 evőkanál szezám, mogyoró, vagy olíva olaj

1 teáskanál fekete mustármag

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál kesudió (opcionális)

hajdinagombaraitasalkis03.jpg

Meghámozzuk az uborkákat, hosszában negyedekre vágjuk és eltávolítjuk a magházat, persze az a legjobb ha olyan fiatal, ropogós uborkákkal van dolgunk amelyeknél még nem alakultak ki a magok. A nagylukú reszelőn aprítjuk fel, és besózzuk. 20-30 percnyi állás után egy szűrőkanálban kinyomjuk a levét, és a fennmaradó nedvességet papírtörlővel felitatjuk. Fontos hogy az uborkában a lehető legkevesebb nedvesség maradjon, hogy fel ne higítsa a salátánkat.

hajdinagombaraitasalkis05.jpg

A felmelegített  olajban megpirítjuk a fekete mustármagot, a római köményt és ezt ráöntjük a joghurtra, és egy villával simára keverjük. Végül hozzáadjuk a cayenne borsot, az összevágott kesudiót és az előkészített uborkát. Az egészet összekeverve fogyasztásig lefedve hideg helyen állni hagyjuk.

hajdinagombaraitasalkis06.jpg

További változatok hogyha túl sűrűn készítjük mert már elképzelni sem tudjuk a joghurtos uborkasaláta nélkül az étkezést, hogy teszünk bele reszelt citromhéjat (csakis kezeletlen citromból). És egy nagy klasszikus, a mentás uborkás raita. Ennél meggyőződhetünk arról hogy a menta és az uborka egymásnak teremtetett. Ehhez a mennyiséghez 2 evőkanálnyi friss mentát vágunk össze, hozzáadjuk,  és belekeverjük a végén a salátába.

A kesudiót szeretem leginkább hozzáadni a nyers ételekhez,mert a legpuhább dióféle, és szinte beleolvad az összetevők közé. Legjobb alternatívája a dió, különösen amikor még ősszel friss és könnyen meghámozható.

hajdinagombaraitasalkis02.jpg

A teljes ebédhez tartozott egy gombás hajdina kása, és egy kétszínű sárgarépából és római salátából készült szintén frissítő saláta..

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr586658961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása