Házi tésztából padlizsános töltött táskák
2014. szeptember 04. írta: meiszner.kati

Házi tésztából padlizsános töltött táskák

padlizsánosdióstáskákkis06.jpg

A házi tészták közül a nagy meglepetést a töltött táskák tartogatják számunkra. Még ha tudjuk is mit rejtenek, csak amikor beleharapunk derül ki milyen ízeket zár magába a tészta. Ez az íz még változhat is attól függően, hogy pároljuk, vízben főzzük ki, vagy megsütjük. A töltelékek variációja pedig végtelen, szinte felsorolhatatlan. Még egy változatosság a táskák formája, hiszen ha csak az olasz konyhát tekintjük lehet kerek sima vagy csipkés széllel, félhold csak úgy simán, vagy összecsípve, ha pedig mind a négy sarkát összefogjuk, egy golyót kapunk végeredményképpen, és mindezek különböző méretezéssel. Ezek a   raviolik, agnolinik, tordellik, anelettik, malfattik, stb. Azt is mondhatjuk ahány ház annyiféle töltött táska.

Az egyik kedvenc töltelékem a sült padlizsán, és dió ricottával összekeverve. Sajnos nagyon ritkán jutok igazi ricottához, így ezek a töltött táskák már önmagukban ünnepnek számítanak. Ez persze nem panaszkodás volt, hiszen amikor vidékre költöztünk még az olíva olajat is legközelebb Budapesten tudtuk beszerezni, és tovább visszanézve az időben 35- 40 évvel ezelőtt a basmati rizsért legalább Bécsig kellett utazni. Valószínűleg ezért van itthon mindig legalább tíz kg basmati rizs, és tíz liter olíva olaj, ugyan ennek valószínűleg sokkal mélyebb gyökerei lehetnek. Tehát ha van lehetőségünk megvenni a ricottát egy olasz élelmiszereket árusító boltba tegyük ezt, ha nem akkor a Sparban kaphatóval is beérhetjük. Már ezzel is készítettem, és azért finom volt a végeredmény.

 

Mindenképpen először a tésztát gyúrjuk meg melynek receptje itt található.  A  300 g lisztből készült mennyiség meg is felel, ha mégis elfogyna a töltelék, a maradék tésztát javaslom felvágva megszárítani. leginkább egy leveshez elegendő mennyiség szokott megmaradni, és hosszú metéltnek vágom fel.

Előételként tálalva 2-3 db  főételként 6-8 , 10-12 db egy adag.

padlizsánosdióstáskákkis01.jpg

Hozzávalók a töltelékhez:

1 közepes padlizsán

1 teáskanál só

olíva olaj asütéshez

120-150 g ricotta (a padlizsán méretétől függően)

50-60 g dió (kesudiót is szoktam használni helyette)

1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió

frissen őrölt bors

1 tojás (elhagyható)

30-40 g parmezán 

Az öntethez amit a táskák alá öntünk

1 hagyma 

1 evőkanál olíva olaj

1/2 kg paradicsom 

2 evőkanál vaj

A tésztát összeállítjuk, jól átgyúrjuk, két gömböt formálunk belőle, és letakarva hagyjuk pihenni.

A padlizsánt kockákra vágjuk (maximum 2x2 cm) egy szűrőkanálba tesszük, megsózzuk, és legalább fél órát hagyjuk állni, majd papírtörlővel leitatjuk a nedvességet róla, és annyi olíva olajban amennyi félig ellepi megsütjük. Papírtörlőre kiszedjük.

padlizsánosdióstáskákkis02.jpg

A diót sütőben enyhén megpirítjuk. Vigyázzunk mert könnyen megéghet. A 180 fokos sütőben mindössze 4-5 percig hagyjuk csak bent. Kivéve egy konyharuhába téve ledörzsöljük héját, majd apróra vágjuk.

padlizsánosdióstáskákkis03.jpg

Amikor langyosra hűlt a  padlizsán összekeverjük az összes hozzávalóval.

Feltesszük az öntet hozzávalóit, és amíg besűrűsödik, megtölthetjük a kis táskákat.

A hagymát apróra vágjuk, az olíva olajon üvegesre pároljuk, közben a paradicsomoknak lehúzzuk a héját kiszedjük a magokat, kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk. Mindössze 10-15 percig főzzük, illetve amíg a levét elfőtte, de még nem sűrűsödött be.

A legérdekesebb rész következik a tészta kinyújtása és megtöltése.

Amennyiben tésztagépet használunk úgy a tésztagyúrásnál leírt módon hosszú csíkokat készítünk, és 5-6 centiméterenként kis halmokban (kb 1 teáskanálnyi) rárakjuk a tölteléket. 

padlizsánosdióstáskákkis04.jpg

 

Ha sodrófával nyújtjuk a tésztát, többnyire kör alakúra sikerül. Ezt félbe vágjuk vagy szintén csíkokat vágunk belőle, és a továbbiakban a fenti módon járunk el.

A tészta szélét megkenjük tojással (ez elhagyható) a másik felét ráhajtjuk a töltelékre és körben lenyomkodjuk a széleket, derelyevágóval elvágjuk, így szép kis párnácskákat kapunk.

padlizsánosdióstáskákkis05.jpg

 

Forró sós vízben 3-4 percig főzzük a táskákat,  szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük és a felolvasztott meleg vajban megsütjük.

A mártás lehet alul, felül, vagy egy kis csészében mellé tálalva. Ugyanígy a frissen reszelt parmezánnal megszórjuk, és külön is tehetünk az asztalra belőle.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr26651461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása