Lelki egyensúlyunkért együnk paradicsomot!
2014. szeptember 08. írta: meiszner.kati

Lelki egyensúlyunkért együnk paradicsomot!

A paradicsom csökkenti a depressziót. Ez egy nagyon jó hír, csakhogy leginkább a téli időszakban hatalmasodik el rajtunk a búskomorság, levertség, amikor már nem terem a paradicsom, és nem vigasztal bennünket, hogy a hetente többszöri paradicsomfogyasztás a felére csökkentheti a depresszió kialakulásának eshetőségét, ahogyan azt állítja egy kínai tanulmány. Mindezt a paradicsom likopin tartalmának köszönhetően, hiszen az oxidációs stressz csökkentésével pozitívan hat a fizikumra és a pszichikumra.

parikis03.jpg

Akkor mit tegyünk?  mit együnk ? hogy megőrizzük, avagy visszaszerezzük kiegyensúlyozott lelki állapotunkat azon kívül hogy bekapunk néhány paradicsomot?!

Az anyagon át a lélekhez témakör pontosan a depresszióval és más lelki bajaink fizikai vonatkozásaival foglalkozik. Hogy milyen hatással van a megfelelő mozgás, táplálkozás, a lélekre. Nyúljunk az antidepresszánsok után vagy keressük a  helyettük alkalmazható természetes lehetőségeket? Vajon vannak  módszerek  és lehetőségek melyek a teljességhez vezetnek? Persze a paradicsomon túl. Talán a táplálkozás valamilyen formában kihatna a lelki életünkre? 

parikis01.jpg

A teljesség az a fizikai és lelki élet egyensúlya. A mai ember még annyira a materiális síkon mozog, hogy szerintem innét is kell megközelíteni a kérdést. Annál inkább, mert akármennyire is helyre kerültek a dolgok bennünk lelkileg (önálló munka, vagy terapeuta segítségével) ha megmaradnak régi szokásaink, és életmódunk óhatatlanul visszaesünk ugyanabba a gödörbe, illetve nem haladunk előre a fejlődés útján.

Itt idéznék egy ZEN tanítótól Yuanshou mestertől

"A lelketek a gyökerétől a szívéig 
nem más mint rossz szokások halmaza.
Ha nem láttok keresztül ezeken s nem 
vagytok képesek függetleníteni magatokat tőlük
akkor valahol útközben elkerülhetetlenül meg fogtok rekedni."

Az tény és való hogy nehezen kivitelezhető a gondolkodási sémák megváltoztatása! — de tudjuk-e hogy változni kell, és ha igen akarunk-e változni? És ez itt a nagy kérdés. Mert mit fontosnak tartunk annak véghezviteléhez megtaláljuk az eszközöket! — ezért a szembesítésért lehet most nem szeretni engem.

parikis04.jpg

A megfelelő gondolkodás segít abban, hogy az ellenálló képességünk fokozódjon, minél kevesebb időt töltsünk a kimerítő készenlétben, és hatékonyabban oldjuk meg a nap problémáit. Harmonikusabbá tegyük, fejlesszük társas kapcsolatainkat. Az elsődleges cél, hogy elkerüljük az un. vitális kimerültség állapotát,amely komolyan növeli a szív és érrendszeri betegségek, és a daganatok kialakulásának kockázatát.

Most mindenki úgy gondolja ez nem rólam szól, holott a magyar társadalom minden harmadik tagja ebben az állapotban van. Erről eszembe jutott egy régi történet. Amikor egy csapat sportolóval a sors Mongóliába vezérelt, ahol az öreg sportorvos azt mondta nekünk: gyerekek itt minden második ember szifiliszes ezért nem mindegy hol kezditek a számolást. 

Tehát melyik oldalon kezdjük a számolást?

Aki még mindig azt hiszi hogy a táplálék nem befolyásolja a viselkedést, figyelje meg mennyire megváltoznak a gyerekek (rövid idő alatt) a kiegyensúlyozott teljes étrend hatására.

A lelki problémákat a tudatunkban érzékeljük, pedig egészen egyszerűen a pangó májból fakadnak. Ennek látványos bizonyítéka a türelmetlen, ingerlékeny, agresszív, robbanékony viselkedés. Ha ennek kiváltó oka sokáig fennmarad ezek a tulajdonságok állandósulnak. Mivel nincs mindig módunk a "gőzt kiengedni" azaz elfojtjuk ezen érzelmeinket, azok átalakulva többek közt depressziót okozhatnak.
Mivel akadályozzuk a máj tevékenységét?
A mértéktelen és nem megfelelő időben történő étkezésekkel. Ezt mindannyian nagyon jól tudjuk mégsem adunk neki olyan jelentőséget mint kellene.
Ezért lehetőséget kell adni a májnak hogy végezhesse tevékenységét, és regenerálódhasson.

Amikor leásunk a máj és szervezetünk egyensúlyzavarának a gyökeréig, megértjük mi okozza a betegségeket.

A sokféle vágy. Vágy a pénz, hírnév, hatalom, sex, biztonság, finom ételek, után. Ez a vágy arra sarkalja az embert hogy sokat egyen, aztán már annyira elhomályosítja az ítélőképességet, hogy helytelenül cselekszünk, és nem a nekünk megfelelő ételt választjuk.

Az étrend javulásával együtt az érzelmi zavaroktól is meg kell szabadulni, melyeket akár egész életünkön át cipelünk magunkkal. Ehhez adnak megoldást a különböző tudatossági módszerek. E nélkül egy érzelmileg sérült ember úgy fogja alakítani az étrendjét, hogy a meglévő zavarait fogja táplálni.

parikis05.jpg

A helyesen összeállított étrend, egy személyre szóló étkezési, táplálkozási tanácsadás az érzelmi állapotunkat pozitívan befolyásoló ételek, lehetnek az első lépések testi lelki egyensúlyunk elérésének útján.
A mozgásterápiák közül a Tai chit, ezen kívül a meditatív jógát és a légzőgyakorlatokat ajánlom.
A terápiák közül a fényterápiát és az osteopátiát.
És ezen kívül persze sok-sok paradicsomot!!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr596679201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása